Een knager voor het leven

Een knager voor het leven

Knaagdierliefhebber Astrid Fokkema vertelt in een gastblog bij DRD Knaagdierwinkel over knaagdieren in de knaagdieropvang en hoe u deze dieren kunt helpen.

Een knager voor het leven?


Leuke diertjes zijn het toch; knaagdieren en konijnen! Hamsters bouwen prachtige nestjes, zijn zindelijk en vriendelijk van aard.

Of een cavia dan, die fluiten zo vrolijk als ze de koelkast horen open gaan, zouden zij een stukje wortel krijgen?

En dan konijntjes, wat een vrolijke pluizenbolletjes.

Leuke speeltjes shoppen bij DRD Knaagdierwinkel


Op de website van DRD knaagdierenwinkel, waar ik ook regelmatig wat bestel voor mijn knagers, zijn talloze mooie kooien, speeltjes en goed voer te koop om het onze geliefde knagers zo goed mogelijk naar de zin te maken, vriendjes voor het leven zou je denken!

Veel knaagdieren belanden in de opvang


hamsterToch belanden er jaarlijks honderden van deze knagers in het asiel. Vaak in de door particulieren speciaal opgerichte knaagdieren en konijnen opvangcentra.

Particulieren die geheel vrijwillig deze dieren een veilig onderkomen bieden. Ook zijn zij er dagelijks druk mee om een permanent plekje te vinden voor deze viervoeters die afgestaan zijn. Soms worden ze met kooi en al bij het vuilnis gezet. Een hamster wordt gemiddeld maar 2 a 3 jaar oud, toch belanden zij ook steeds vaker in de opvang. "Toch niet wat wij ervan verwachten” “de hamster bijt" of "wij hebben er geen tijd meer voor”.

Waarom belanden knaagdieren in de opvang?


Een greep uit de redenen waarom deze diertjes in de opvang belanden.

Reden te meer hier eens bij stil te staan. Een impulsieve aankoop in een dierenwinkel is zo gedaan. Maar het dier heeft wel dagelijkse verzorging nodig. En een hamster slaapt overdag en is daardoor juist niet zo geschikt voor kinderen.

Konijnen leven het liefst in groepen of in ieder geval met zijn tweeën.  Hier informeert een dierenwinkel vaak helaas niet over.

Knaagdieropvang "Stichting Klein Geluk"


De opvang waar ik mijn hamsters vandaan haal heet "Stichting Klein Geluk"  in Zetten (GLD). Hier zet Marian de Waard zich al sinds jaar en dag in voor deze dieren:


ratje in hangmat"Stichting Klein Geluk" is een particuliere opvang voor konijnen en knaagdieren die in een noodsituatie verkeren of niet meer gewenst zijn. Ook dieren die ten gevolge van een ontruiming of huisuitzetting geen onderdak meer hebben, kunnen na overleg bij ons terecht. De dieren krijgen ruime leefruimtes (binnen of buiten) met optimale verzorging.


Jarenlange ervaring bij de dierenambulance èn als afdelingsinspecteur bij de Dierenbescherming en dieren-EHBO-diploma zorgen voor alle kennis die nodig is voor de verzorging van de dieren in de opvang. Daarnaast staat er een dierenarts ter beschikking, gespecialiseerd in konijnen en knaagdieren zodat medische verzorging gegarandeerd is.


Alle mannelijke dieren worden, waar mogelijk, gecastreerd zodat nieuwe aanwas zoveel mogelijk wordt beperkt en zodat deze dieren ook niet meer in verkeerde handen (lees: broodfok) kunnen vallen"  (bron: www.stichtingkleingeluk.nl ).


Ik hoop dat de dierenvrienden die op DRD knaagdierenwinkel hun dierenbenodigdheden kopen hier bij stil staan, voor zover ze dat nog niet hebben gedaan natuurlijk.


Overweeg je een konijn of knaagdier aan te schaffen? Informeer dan eens bij jou in de buurt. In elke regio zit tegenwoordig wel een knaagdieren en konijnen opvang.  Je helpt het dier aan een permanent huisje en je hebt er zelf veel plezier aan! Het zijn stuk voor stuk lieve dieren die hopen op een liefdevolle plek waar ze wel mogen blijven. Natuurlijk kan je ook altijd een donatie doen. Iedere euro wordt gebruikt voor de knager, zoals voer, bodembedekking en dierenartskosten, indien nodig.

Namens de knagers: Bedankt!


Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »