Knaagdieren troosten elkaar

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel Foto's Marika Stoevelaar
  • Geplaatst in hamster, muis
  • 0
Knaagdieren troosten elkaar

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat dieren gevoel hebben, liefde kunnen tonen aan elkaar en hun verzorger. Maar zo af en toe moet dat toch nog even bewezen worden met een onderzoek, want niet onderzocht en bewezen...

De Nederlandse hoogleraar Frans de Waal heeft onderzoek gedaan naar het troostgedrag van woelmuisjes. Het lastige bij het vaststellen van dit feit is dat je eerst stress en verdriet moet creëren. De Waal en zijn collega's deden dit door een koppeltje woelmuizen - die normaliter een muizenleven lang monogaam bij elkaar blijven - te scheien. Het vrouwtje werd tijdens het onderzoek een beetje gepest door haar bloot te stellen aan gepiep en lichte stroomschokken (dit laatste is wat ons betreft absoluut onnodig en zeer dier onvriendelijk). Daarna mocht het vrouwtje weer terug naar haar echtgenoot.

Uit het onderzoek bleek dat niet alleen bij het vrouwtje, maar ook het mannetje een verhoogde hoeveelheid stresshormoon (corticosteron) in zijn lichaam had. Hij troosten zijn vrouwtje door haar te vlooien. De Waal en collega's stelden met dit onderzoek vast dat ook muizen verdriet bij soortgenoten herkennen en dat troostgedrag geen aangeleerd gedrag is, maar veroorzakt wordt doordat dieren stress bij elkaar herkennen en met elkaar meevoelen.

Ook is nu vastgesteld dat het "knuffelhormoon" oxytocine door middel van een injectie geblokkeerd werd, troostten de muizen elkaar niet meer. Het is bekend dat ook mensen die oxytocine krijgen toegediend, aardiger voor elkaar worden. Met deze resultaten bij muizen staat de deur open voor meer onderzoek naar het verband tussen oxytocine en empathie, en of het mogelijk is bij bijvoorbeeld mensen met autisme meer sociale gevoelens te creëren.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »