Knaagdier Voeding

  • Geplaatst op
  • Door DRD Pets Knaagdier Webshop
  • Geplaatst in Voeding
  • 0
Knaagdier Voeding

Knaagdieren hebben een gevoelig spijsvertering. De dieren zijn in het algemeen herbivoren, zoals Cavia's, Konijnen en Chinchilla's, maar er zijn ook een aantal omnivoren zoals Muizen, Hamsters en Ratten.

In het algemeen bestaat de natuurlijke voeding van knaagdieren uit verschillende grassoorten, blaadjes, zaden, wortels, insecten e.d.

Het nabootsen van de natuurlijke voeding, zoals de dieren zich in de natuur voeden is alles behalve eenvoudig. Je moet met veel dingen rekening houden, zoals de nutritionele en essentiële voedingsstoffen. Veel dieren natuurvoedingsadviseurs zullen daarom in eerste intantie het advies geven om waar mogelijk over te stappen op Biologische voeding, of zoveel mogelijk natuurlijk gefabriceerde voeding voor knaagdieren.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de samenstelling van de voeding en deze te vergelijken met de voedingsbehoefte van jou knaagdier

Veel fabrikanten van knaagdier voeders zijn inmiddels ook al bezig om Biologische/Natuurlijke voeders te ontwikkelen voor knaagdieren. Waar we in het begin enkel konden kiezen tussen een knaagdiermix en een bix, kunnen we nu door de bomen het bos haast niet meer zien door alle verschillende voedingssoorten.

Bij de keuze van de juiste voeding moet je goed stilstaan bij de samenstelling. Er zijn maar weinig (nieuwe) baasjes die precies weten hoeveel eiwitten, calcium e.d. hun lieveling per dag nodig heeft en dat is ook begrijpelijk. We moeten er vanuit kunnen gaan dat de voeder fabrikant die uitstekend voor ons en onze knaagdieren heeft uitgezocht.

knaagdier webshop

Supreme Petfoods


Deze voederfabrikant is gespecialieerd in knaagdiervoeders.

Wat zijn de verschillen en waar kijken we naar?


Vanuit een natuurlijk oogpunt willen we de voeder die het dichtst bij de natuurlijke voeding van ons knaagdier komt. Echter zijn er zoveel aspecten om rekening mee te houden, zoals bijvoorbeeld selectief eten. In het wild zullen knaagdieren blij zijn met elk stukje voedsel dat ze vinden, maar in onze huiskamers is het veel makkelijker om selectief te gaan eten uit een vol voerbakje.

Knaagdieren hebben vezelrijke voeding nodigMonicomponente voeding


Monocomponente voeding wijst op een voeding die bestaat uit een alles-in-één brok -> geéxtrudeerd, gepelleteerd of gebakken brokjes.

Het grote voordeel aan deze voedingssoort is dat elk brokje exact dezelfde samenstelling heeft. Hierdoor krijg je knaagdier altijd alles binnen wat hij nodig heeft.

knaagdier webshop

Luzerne (Alfalfa)


Alfalfa komt uit de Vlinderbloemenfamilie (Leguninosae). Deze is in staat om stikstof te binden uit de lucht en deze terug in de grond te brengen.

Alfalfa is rijk aan essentiële aminozuren (bouwstoffen van eiwitten). Doordat de wortels van alfalfa tot wel vier meter onder de grond kunnen komen, is het voor deze planten mogelijk om de bovenste grondlaag te omzeilen en bij de diepere rijkere lagen te komen. Hierdoor kunnen er mineralen opgenomen worden die zich dieper in de grond bevinden.

Dankzij het liginegehalte draagt alfalfa bij aan een natuurlijke gebitsslijtage. Daarnaast is alfalfa rijk aan calcium.

Alfalfa heeft daarnaast een juiste verhouding Omega-3 en 6 vetzuren.

Ook heeft Alfalfa een grotere buffercapaciteit dan gras, dit zorgt voor een goede zuurgraad in het maagdarmkanaal.

Daarnaast werkt Alfalfa prebiotisch in de darmen. Dit biedt extra bescherming tegen lichaamsvreemde (pathogene) bacteriën.

Doordat Alfalfa minder zetmeel en suikers bevat dan andere ruwvoeders is het beter voor het dieet van herbivoren en voorkomt het obesitats.

Net zoals bij grassen is het voor alfalfa ook belangrijk dat deze op jonge leeftijd wordt geoogst. Alleen dan is het een zeer volle bron van hoge kwaliteit vezels die knaagdieren zoals Cavia's, Konijnen en Chinchilla's zeer goed kunnen benutten. Het is belangrijk dat planten tijdens het droogingsproces op de juiste manier gedroogd worden, alleen dan kunnen de voedingsstoffen optimaal bewaard blijven.

Voeding voor Konijnen
Voeding voor Cavia's
Voeding voor Chinchilla's

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »