Kleurentherapie voor knaagdieren & konijnen
- Geplaatst op
- Door DRD Knaagdierwinkel
- Geplaatst in gezondheid
- 3

Uit een onderzoek onder asielhonden is naar voren gekomen dat kleurentherapie kan bijdragen aan een verbetering van de gemoedstoestand en de gezondheid van honden. Zou dit ook zo werken bij knaagdieren? Laten we eens kijken hoe we kleurentherapie kunnen toepassen bij onze knaagdieren.
Kleurentherapie mag nooit worden gebruikt in plaats van veterinaire zorg, het kan wel een nuttige aanvulling zijn, die helpt bij het genezen en kalmeren van stress. Zonlicht is de bron van alle kleuren en de voordelen ervan worden al lang erkend. Kleurentherapie maakt gebruik van specifieke kleuren van het spectrum om veranderingen in de emoties en het fysieke lichaam te bewerkstelligen. Deze interactie vindt plaats in het energieveld (aura) dat alle levende wezens omringt en is vooral gericht op de zeven belangrijkste energiepunten van de aura, chakra's (of energiecentra) genoemd.
Selke Eichler, PhD, een dierentherapeut in Duitsland die is opgeleid in verschillende alternatieve modaliteiten, legt verder uit:
De chakra's werken als wielen (cirkels) van energie in de aura, die op hun beurt energieën van buitenaf het lichaam in trekken en die energieën die niet nodig zijn, loslaten. Elk chakra komt overeen met een specifieke kleur en kan door deze kleur worden beïnvloed. Op die manier heeft elke kleur een unieke vibratie die kan interageren met het elektromagnetische veld van het lichaam, waardoor onbalans veroorzaakt door ziekte of emotionele onenigheid kan worden aangepast.
Deze aanpassing, of het balanceren, helpt bij het versterken van het energieveld van een konijn, en op deze manier helpt kleurentherapie ze te genezen. Maar het is belangrijk om te erkennen dat kleurentherapie een bepaalde ziekte mogelijk niet geneest. Pogingen om specifieke genezende kleuren te koppelen aan bepaalde ziekten waren onnauwkeurig - een duidelijke en consistente correlatie lijkt niet te bestaan.
Wat is kleur?
De afstand tussen twee toppen van een golf (de golflengte) bepaalt het soort licht. De golfafstand varieert per kleur: de langste golven zijn rood en de kortste zijn violet. De zeven kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet worden ook wel de zeven "stralen" genoemd.
Kleuren die niet zichtbaar zijn
Onze knaagdieren zien net als wij zelf, slechts een klein deel van de kleuren. infrarood, röntgen en ultraviolette stralen kunnen we bijvoorbeeld niet zien, maar ze oefenen wel hun invloed uit op ons. Alles is immers energie en deze is altijd aanwezig of we de kleur ervan zien of niet.
Onbewust koppelen we kleuren al met bepaalde gemoedstoestanden, zoals: Groen van jaloezie, the blues hebben en een rode waas voor ogen hebben.
Een simplistische benadering van kleur verdeelt het spectrum in twee kanten: de blauwe kant rustiger en de rode kant verkwikkender.
Geneeskrachtige eigenschappen van kleuren
Laten we eens kijken naar de geneeskrachtige eigenschappen van enkele kleuren.
Rood: Geeft energie, kan helpen bij angst en geeft energie. Een goede keus voor futloze dieren of dieren die meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken.
Oranje: Bevorderd de spijsvertering. Een oranje voerbakje kan je dier beter doen eten. Maar ook oranje eten zoals worteltjes kan een goede invloed op de spijsvertering hebben.
Geel: Helpt bij winderigheid (gassen), diabetes en huidproblemen. Geel heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand. Gele onderdelen in de kooi kunnen bevorderend werken en rust geven.
Groen: Werkt positief op het hart en de luchtwegen. Deze kleur zien we terug in veel kooi onderdelen en het is ook een voor dieren natuurlijk kleur. Groen is in het algemeen een neutraliserende kleur.
Blauw: Verlicht de pijn en bevorderd genezing van snij- en bijtwonden. Werkt ontstekingsremmend en geeft rust. Blauwe kooi onderdelen of voeding (korenbloem blauw) kunnen rust geven aan lichaam en geest. Voor zeer drukke dieren kan blauw rustgevend werken. Een bezoek aan de dierenarts in een blauwe vervoersbox geeft meer rust dan in een rode bijvoorbeeld.
Bij nierproblemen kan magenta helpen, deze kleur zou de zuiverende werking van de nieren bevorderen.
Wist je dat?
Zwart eigenlijk geen kleur is? Zwart absorbeer licht.
Zwart is een beschermende kleur. Dieren kunnen zich veiliger voelen in een zwarte slaapplaats. Ook bruine tinten werken rustgevend voor mens en dier. Bruin is, een voor dieren natuurlijke kleur.
Rood, de warmste kleur, stimuleert (verhoogt) de bloedsomloop en energie. Het mag dus niet overmatig of bij konijnen met een ontsteking of een overdreven prikkelbare aard worden gebruikt. Aan de andere kant is rood de kleur die de wortelchakra beïnvloedt, gelegen aan de basis van de wervelkolom, waardoor het hele wezen in evenwicht wordt gebracht. Dr. Eichler voegt dit toe:
Omdat het wortelchakra normaal evenwichtsenergie van de aarde absorbeert, kan de kleur rood zeer effectief worden gebruikt bij konijnen die geen veilige toegang buitenshuis hebben waardoor ze op de grond kunnen lopen. Door rode tapijten, kussens of dekens aan je konijn aan te bieden, kunnen ze deze trillingsenergie opzoeken wanneer ze die nodig hebben. In mijn werk met konijnen en andere dieren is het heel duidelijk dat ze graag op het rood liggen als ze geen regelmatig contact met de buitenlucht hebben.
In tegenstelling tot rood is blauw verkoelend. Het kalmeert en verzacht en werkt als een tegengif voor te veel rood. De kenmerken van de kleur betekenen dat het niet mag worden gebruikt bij een konijn dat al depressief is of lijdt aan een chronische aandoening. Dr. Eichler suggereert ook:
Omdat het kalmerende effect leidt tot een vredige gemoedstoestand op spiritueel niveau, kan blauwe kleur tijdens het sterfproces heel goed worden gebruikt om dieren te kalmeren, inclusief mensen.
Zoals reeds opgemerkt, mag kleurentherapie niet worden gebruikt in plaats van veterinaire zorg, maar het kan een geweldige manier zijn om onze dieren te ondersteunen in tijden van genezing en stress. Net als bij sommige van de andere complementaire modaliteiten (bijv. Massage, reiki), is het belangrijk om de therapie niet op een dier te forceren - laat je konijn zowel de kleur als de duur van de behandeling kiezen.
Dr. Eichler, die verschillende geneeswijzen gebruikt om haar konijnen te behandelen, voegt uit haar ervaring toe:
Ik gebruik kleur meestal voor lichamelijke behandelingen en soms combineer ik het met zachte muziek. Al mijn konijntjes houden vooral van oranje licht in de winter, wat helpt om hun immuunsysteem te versterken. Elk vindt het heerlijk om zijn zitplaats te kiezen op gekleurde kussens of handdoeken.
Ik gebruik kleurentherapie als aanvulling op veterinaire zorg en andere alternatieve modaliteiten, en mijn konijnen hebben er echt baat bij gehad. Soms bied ik de verkeerde kleur aan, maar aangezien mijn konijnen nooit worden gekooid, springen ze gewoon weg en vermijden ze het gekleurde gebied. Ik raad geen kleurentherapie aan voor een konijn dat in een kleine ruimte leeft. Onze harige metgezellen moeten altijd de mogelijkheid hebben om weg te gaan van het energieveld.
TL buizen niet gezond voor konijnen?
Het lijkt erop dat TL buizen niet gezond zijn voor konijnen die jongen krijgen. Een fokker kwam daarachter toen hij bij TL licht 40% meer miskramen constateerde bij zijn vrouwelijke konijnen.
Welke kleuren vinden dieren niet prettig?
Uit een Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat konijnen zeer waarschijnlijk niet van heel licht roze en spierwit houden. Vooral binnenkonijnen die niet vaak naar buiten kunnen voelen zich wel weer aangetrokken tot de rode kleur., ze gaan graag op een rode ligplaats liggen. In tegenstelling tot rood is blauw verkoelend. Als de dieren teveel aan rood zijn blootgesteld, gaan ze op blauw liggen als tegenhanger van rood.
Wat een leuk en origineel artikel. Ik heb hier nog nooit over na gedacht, en zou best eens kleurentherapie willen proberen bij mijn konijn. Ik wist niet dat TL verlichting slecht was voor knaagdieren, maar eigenlijk lijkt het ook wel logisch. Het licht is niet prettig en voelt erg onnatuurlijk. Ik hoop dat ze hier rekening mee houden in dierenwinkels.
Wat een leuk en origineel artikel. Ik heb hier nog nooit over na gedacht, en zou best eens kleurentherapie willen proberen bij mijn konijn. Ik wist niet dat TL verlichting slecht was voor knaagdieren, maar eigenlijk lijkt het ook wel logisch. Het licht is niet prettig en voelt erg onnatuurlijk. Ik hoop dat ze hier rekening mee houden in dierenwinkels.
Blauw licht wordt afgeraden bij hamsters.
https://www.huffpost.com/entry/blue-light-depressive-symptoms-hamsters-_n_3709273