Iets over Hangoorkoppen

  • Geplaatst op
  • Door Gerrit Grooten
  • Geplaatst in konijn
  • 0
Iets over Hangoorkoppen

Jaren geleden las ik in het Duitse blad "Kaninchen"iets over de koppen van hangoren. Wat mij het meest opviel in dat artikeltje was de verklaring voor de benaming: "Widder". Ik was altijd in de veronderstelling dat het Duitse widder hetzelfde is als hangoor konijn. Niets is minder waar.

Wij Nederlanders noemen konijnen met naar beneden hangende oren, hangoren omdat het zo is. Als je het Duitse widder letterlijk vertaald betekent het: "Stormram". Een stormram kun je alles behalve een hangoor konijn noemen. Stormrammen ken ik uit de verhalen uit lang vervlogen tijden toen ridder, Noormannen, de oude Grieken en Romeinen en de hunnen steden veroverden. Allerlei middelen om een muur of poort te slechten werden gebruikt. De stormram was ëën der effectiefste wapens. De Duitse zien in de widder iets heel anders. Zij zien in de machtige koppen van dit konijn, dat imponeert door kracht en massa, het beeld van het gehoornde wilde schaap. Die rammen met hun geweldige hoornen staan soms als een standbeeld op een rots in het hooggebergte. Ze voelen zich onoverwinlijk en tonen zo hun kracht en schoonheid. Als zo'n ram er zo bij staat spot hij met alle gevaar wat er altijd is. Dat beeld hadden de eerste Duitse hangoren (widder) fokkers voor ogen. Mensen als Wörner, Mayer en Hichstetter zagen het in Frankrijk ontstane ras een vergelijking met de trotse kop van het wilde schaap. Zo ontstond de naam widdeer.

Kenmerk van een hangoorkop

Alle hangoorrassen die in de loop der jaren "gemaakt" zijn, hebben allemaal de kenmerkende kop. Een geboren neuspartij in combinatie met de stevige brede open oren en de forse brede fundering, de kronen. Juist de brede niet hoge kronen dragen bij aan de typische hangoorkop die kracht uitstraalt. De kop van een hangoor konijn is breed, vooral in de snuitpartij uit zich dat goed. Breed tussen de ogen is een gevolg. Als we goed kijken zit de bek van de hangoor konijn bijna of zelfs onder de gebogen neus.

Jaap Abma

In de tijd van mijn opleiding tot keurmeester was Jaap Abma ëën van de docenten op de in Bant gegeven cursusavonden. Jaap had de gave om zaken op een eenvoudige maar duidelijke manier te verwoorden en uit te beelden. De hangoorkop vergeleek hij met een hand waarmee je een tennisbal vastpakt. De palm van de hand zit dan onder de bal. daar waar bij onder hangoor de bek zit.

Is er verschil tussen de hangoorrassen?

Behalve voor de Engelse hangoor waarvoor dit niet opgaat, is er geen verschil in de kopvorm. Al onze hangoren zijn afbeeldingen van de oorspronkelijke Franse.
De Meisner hangoor is het gevolg van een uitdaging om verzilvering op een hangoor over te brengen. De Duitse hangoor is de eerste verkleining van de Franse, ontstaan omdat men een kleiner konijn wilde met behoud van hangoor eigenschappen. De Nederlandse hangoordwerg, gemaakt door Adriaan de Cock, moet de miniatuur Franse hangoor zijn, De fokkers zijn daar naar mijn mengin prima in geslaagd. Bij alle rassen zien we, als ik zo langs de kooien loop, dat het in het algemeen met de kopvorm wel goed zit. Wel opmerkingen als: snuit breder, lop voller en wat breder tussen de ogen. Slechts een aantal dieren mist de geboben neusvorm die zo kenmerkend is voor deze rassen. Op de laatste Noordschow (januari 2014) heb ik dat nog eens geconstateerd. Waar naar mijn mening door de fokkers iets meer op gelet kan worden, is de vorm van de kronen, die moeten breed zijn. Uit een brede basis groeien fraaie brede oren.

Verschil tussen rammen en voedsters

Zoals bij alle andere konijnen rassen tonen de voedsters een wat minder brede kop dan de rammen. De kopvorm laat weinig verschil zien. Al neigen voedsters eerder naar wat minder gebogen neusbeen.

Slot

Onze hangoren zijn in "konijnenland" een bijzondere verschijning. Niet voor niets vormen ze een aparte groep met eigen bijzondere kenmerken, de kop en kopvorm is er daar één van.

Bron: Kleindier Magazine


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »