Huisvesting van de Cavia

Huisvesting van de Cavia

De Cavia wil veel ruimte tot zijn beschikking hebben, om daar alles te doen wat de Cavia zoal doet. Het verblijf moet voldoende ruimte bieden voor een inrichting met interessante en afwisselende voorwerpen.

Hoe groot moet het Cavia verblijf zijn?

Het oppervlak van de Cavia kooi dient voor twee dieren minstens 120 x 60 cm groot te zijn. Daarnaast moet het Cavia verblijf minstens 50 cm hoog zijn. Bij het huisvesten van twee mannetjes moet er nog meer ruimte tot de beschikking zijn + 0,5 m2.

Cavia Verblijven

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft de huisvesting van de Cavia.

De Caviakooi

Dit zijn de traditionele kooien die je in dierenspeciaalzaken kunt vinden. Deze kooien zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende variaties, kleuren en maten. Van traliekooien tot dichte Duna kooien. Vaak zijn de kooien ook al uitgerust met de basis uitrusting, zoals: Drinkfles, Voerbak, Hooiruif, Slaaphok.

Caviakooi

De Caviaflat

Dit is een zeer bijzondere huisvesting voor Cavia's. Het is met name handig voor mensen die veel Cavia's houden.
De dieren wonnen in een flat waarbij de verdiepingen door middel van een trap met elkaar verbonden kunnen worden. Een groot voordeel aan een Caviaflat is wel dat het bijzonder veel ruimte en uitdagingen kan bieden voor de Cavia's. Deze huisvestingsvorm wordt ook wel vaak bij Cavia fokkers gezien.

Op de grond

Je kunt de dieren ook een hoekje in de kamer geven, waarbij je ervoor moet zorgen dat deze een houten vloer heeft. Omdat de Cavia niet goed kan springen en niet rechtop staat, is er geen bijzonder hoge afrastering nodig. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kleindierengaas gebruiken. Een wandje van plexiglas als afrastering ziet er ook heel mooi uit (20 cm hoog). Dit laatste zorgt ervoor dat er niet teveel strooisel uit het verblijf terecht komt.

Zelf een Cavia Verblijf bouwen

Wanneer je besluit zelf een prachtig Cavia verblijf te bouwen let er dan vooral op dat er geen spijkers, draad of schroeven uitsteken, waar de Cavia's zich aan kunnen bezeren.

Woonvereisten van een Cavia

Bij een goede Cavia huisvesting komen meer dingen kijken dan alleen het Cavia verblijf. Het is namelijk ook zeer belangrijk waar het verblijf komt te staan.

Lucht

Het is voor mens en dier gezond om frisse gezonde lucht tot onze beschikking te hebben, dit geld ook voor de Cavia in ons huis. Het is belangrijk dat de Cavia's niet in de tocht staan of in een ruimte waar gerookt, geverfd, gekookt wordt. Het is ook belangrijk dat de lucht niet teveel stof bevat, daar kunnen Cavia's niet goed tegen en kan schadelijk zijn voor de luchtwegen.

Temperatuur en luchtvochtigheid

De kamertemperatuur moet aangenaam zijn voor de Cavia's. Niet te koud en niet te warm. Beter gezegd de temperatuur voor Cavia's ligt tussen de 18 en 20 °C. De luchtvochtigheid moet liggen tussen de 40 en 70%. Het Cavia verblijf dient daarom niet te dicht bij de verwarming te staan, niet alleen omdat de temperatuur daar snel kan oplopen, maar ook omdat de lucht bij de verwarming vaak droger is. Door een te droge lucht kunnen aandoeningen aan de bovenste luchtwegen ontstaan en in een later stadium van de longen.
Let erop dat de kamertemperatuur gemeten dient te worden ter hoogte van het Cavia verblijf, dus staat het verblijf op de vloer dan moet daar de temperatuur optimaal zijn. Het kan in de winter nog weleens handig zijn om het verblijf iets hoger te plaatsen, dit kan vooral bij zeer jonge dieren verstandig zijn.
Het Cavia verblijf mag nooit in de directe zon staan, dit kan voor zeer gevaarlijke temperatuursstijgingen zorgen, met alle gevolgen van dien. Ook is het plaatsen van het Cavia verblijf dicht bij de televisie of geluidinstallatie niet aan te raden, die dieren hebben een zeer goed gehoor, waardoor geluiden van de televisie en muziek sterk overkomen bij de dieren en voor onrust en stress kunnen zorgen.

Andere huisdieren

Pas op met andere huisdieren, deze mogen de Cavia's niet lastigvallen.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »