Huidproblemen bij Het konijn

  • Geplaatst op
  • Door Dierenarts Bieneke Meek (Kleindier Magazine)
  • Geplaatst in konijn
  • 2
Huidproblemen bij Het konijn

Een huidprobleem bij het konijn kan veel verschillende oorzaken hebben. In dit artikel worden de besmettelijke huidproblemen besproken. In deel 2 zal ik de niet-besmettelijke huidproblemen behandelen.

Schurftmijt

Fokkers hebben allemaal wel eens van mijten gehoord. Nu zijn er minstens 6 soorten, die allemaal hun lievelingsplekje hebben en verschillende klachten geven. Dit is de reden dat het niet altijd gemakkelijk is om een mijteninfectie te herkennen. De therapie wordt later besproken. Er zijn twee soorten schurftmijten (Notoedres en Sarcoptes) en deze geven zeer veel jeuk. U ziet gele of witte korstjes en schilfers op de kop, neus, lip en rond geslachtsdelen. Soms zit dit later ook in de oorschelpen en de nek. Door het krabben kan de huid kaal en rood worden. Het is besmettelijk, maar niet alle dieren hoeven het te krijgen. Een hond of kat kan ook last hebben van deze schurftmijten en moeten dan ook onderzocht worden door een dierenarts, anders kunnen zij de schurftmijten weer teruggeven aan de konijnen, als de behandeling van de konijnen afgelopen is. U kunt er zelf ook last van krijgen, dit in de vorm van pukkels, die jeuken.

Oormijt

De oormijt (Psoroptes) begint uiteraard in de gehoorgangen en kan zich in de buurt van het oor uitbreiden. Maar als er bijvoorbeeld veel huidplooien zijn aan de achterhand, waar het lekker vochtig is, dan gaat de oormijt ook daar zitten. Een konijn met oormijt heeft veel witgele korsten in het oor.

Vachtmijt

Er zijn 2 soorten vachtmijten: Cheyletiella en Leporacus. Veel konijnen hebben al enkele van deze mijten in hun pels zitten, maar hebben er geen last van. Als de mijten zich wel vermeerderen dan krijgt het konijn toch klachten. De mijten zitten vooral rond de staartbasis en boven op de rug, ze zijn dan met het blote oog zichtbaar. Het geeft jeuk, schilfering en kale plekken (let op, in principe dus geen gele korsten zoals bij schurftmijt). Jonge konijnen, zwakke dieren en dieren die zichzelf niet goed wassen, hebben er vaker last van. Deze vachtmijten kunnen 10 dagen zonder de gastheer leven en zijn dus ook over te brengen via de handen van de fokker of op shows. De Leporacus eitjes zitten aan de haren vastgeplakt en na de behandeling blijven deze eitjes (die dan leeg zijn) toch zitten, waardoor het een gespikkelde pels kan geven. Als u een dier met vachtmijt aanraakt, kunt u ook jeuk krijgen.

Konijn met vachtmijt
Vachtmijt, Cheyletiella (Foto: Harry Arts)


Nog een voorbeeld van Cheyletiella (Foto: Bieneke Meek)

Herfstmijt

De larve van deze mijt geeft in de late zomer en herfst klachten bij konijnen, katten en honden, die buiten komen (en bij mensen). De larven hebben een dieprode kleur en zitten in lage planten of gras te wachten, springen op het dier of de mens en zuigen dan wat weefsel op (ze drinken geen bloed). Bij konijnen zitten ze vooral bij de oren, anus, ooghoeken en voetjes. Als ze na enkele dagen volgezogen zijn, hebben ze een bleekgele kleur en springen er weer af, maar het plekje waar ze zaten kan een ontstekinkje worden. Het jeukt en door het krabben gaan de plekjes erger ontsteken. Ter preventie kan het gras waar de konijnen op lopen, kort gehouden worden. De larven slaan alleen overdag toe. Een preventieve (dus van tevoren) behandeling met ivermectineachtige stoffen helpt niet echt. Als het dier veel jeuk heeft van deze mijten dan kan een prednisoncrème of injectie (van de dierenarts) wel helpen, maar beter is het om de mijtenbeten te vermijden.

herfstmijt konijn
De herfstmijt, Trombicula autumnalis, is kleiner dan een halve millimeter. (Foto: www.animal-services.com)

Luizen

Luizen komen vooral voor bij groepen konijnen die niet goed verzorgd of gehuisvest worden. De luizen zijn met het blote oog te zien en zitten op de rug en de zijdes van het dier en rond de anus. De eitjes zitten vastgeplakt aan de haren, zij worden neten genoemd. Er is een discussie over gaande of luizen ook myxomatose over kunnen brengen.

De Konijnenvlo

Konijnen hebben hun eigen konijnenvlooien. De vlooien zitten vooral in de oorschelpen en vlooienbeten jeuken heel erg. Als u een hond of kat met vlooien heeft dan kunnen die vlooien ook uw konijnen bijten. De behandeling is hetzelfde als bij mijten. Vlooien kunnen trouwens wel myxomatose overbrengen.

Thereapie van mijten, Luizen en vlooien

Het middel dat heel goed werkt, aangeraden wordt door dierenartsen en wat ook door veehouders gebruikt wordt voor runderen en schapen, is ivermectine (of een afgeleide daarvan). Dit werkt tegen alle soorten mijten, luizen en vlooien! Alleen de herfstmijt is moeilijk te bestrijden. Als u het op de pels aanbrengt (in de nek), dan wordt het door de huid opgenomen in het bloed. Het werkt dus van binnenuit, ook oormijten worden bereikt. Het blijft langdurig in het bloed zitten, bij honden en katten minstens 4 weken, maar bij konijnen is hier geen onderzoek naar gedaan.

Als u enkele kleine konijnen heeft, dan is de Antimyiasis spray of Antischurft spray (ivermectine) van Beaphar het voordeligst. Deze moet over de hele pels ingewreven worden. Of u kunt een antiparasieten pipetje voor konijnen halen gebruiken. Als u heel veel konijnen heeft, vraag dan aan uw dierenarts of u ‘ivomec pour on’ kunt krijgen. Het liefst niet de hele fles, want dat is heel duur en daar doet u wel 10 jaar mee.

De dierenarts zal meestal ivomec injecties geven, maar voor showkonijnen is dit niet altijd handig, dieren met een donkere pels kunnen witte haren krijgen op de injectieplaats. Als u een pipetje of ‘pour on’ toepast, druppel dit dan net achter/tussen de oren. Daar kan het dier zelf moeilijk bij. Het is niet erg als het konijn het oplikt. Houd er rekening mee dat er enkele dagen een natte plek zichtbaar blijft op de plek waar u het heeft aan gebracht, geef het dus minstens een week voor de show.

Heeft het konijn daadwerkelijk mijten, luizen of vlooien, behandel het dier dan 2x (3x voor schurftmijt) met steeds 14 dagen ertussen. Natuurlijk behandelt u meteen de hele stal, gelijktijdig met hond, kat, knaagdier etc. (ook als zij geen last lijken te hebben). Want anders wachten de boosdoeners gewoon op de niet-behandelde dieren en springen dan na de behandeling terug op alle dieren. Honden en katten kunt u behandelen met een pipetje Stronghold of Advocate, 3x met steeds 4 weken ertussen (heeft uw hond of kat ook echt last van huidproblemen, ga dan eerst naar de dierenarts). De behandeling van de andere knaagdieren beschreef ik in een eerder artikel in Kleindier Magazine nummer 10-2010. U kunt uw konijnen ook preventief af en toe behandelen met ivermectine-achtige stoffen. Het blijkt niet slecht te zijn voor drachtige dieren, maar aangezien de middelen sowieso niet uitvoerig getest zijn op konijnen, kunt u de drachtige en zogende dieren beter overslaan. U kunt uw dieren bijvoorbeeld elke 3 maanden behandelen. Het is slim om alle dieren die naar de show zijn geweest meteen te behandelen op de dag dat ze terug komen.

Ringworm: schimmel

Schimmel geeft korstige, rode, kale plekken en het jeukt soms. Het zit meestal op de snoet, aan de oorbasis en op de pootjes, maar kan ook op andere plekken zitten. Soms zijn het echt kale rode schilferige ringen die steeds groter worden, daaromwordt het ook wel ringworm genoemd. Vooral jonge en zwakke dieren krijgen het. Het gaat spontaan weer weg, maar toch is het beter om het dier te behandelen omdat het besmettelijk is voor andere konijnen, andere huisdieren en voor mensen. De behandeling bestaat uit het 2x per week wassen met een antischimmel shampoo van de dierenarts, of kleine plekjes kunt u elke dag insmeren met een antischimmel crème van de drogist. Een huidontsteking van het teentje, rond de nagel, is vaak een bacteriële ontsteking, waarbij schimmel mee gaat doen.

Schimmel konijn
Een konijn met schimmel. (Foto: W.B. van den Tweel)

Papilloom

Dit is een bloemkoolachtige tumor, die net in de anus groeit. Ze bloeden gemakkelijk en gaan vaak vanzelf weer weg. Ze kunnen ook op de tong ontstaan, ook die gaan weer weg, maar deze vorm is wel besmettelijk voor andere konijnen.

Syfilis

Syfilis is een SOA, een ram of voedster wordt besmet door een dekking. Ook kunnen pasgeboren konijntjes besmet zijn geraakt tijdens de geboorte. Het komt vaak voor bij jonge dieren, die net een paar maanden geleden zijn aangeschaft. Er komen plekjes op de neus, lippen, oogleden, of rond de geslachtsopening. In het begin zijn de plekjes rood en dik en er ontstaan bulten, later komen er korstjes op. Als het er langdurig zit, kunnen de plekjes af en toe bloeden. De tijd tussen besmetting en het moment dat de plekjes ontstaan, is erg lang! Wel 3 tot 4 maanden. Ook kan een dier besmet zijn zonder dat er plekjes komen, dit dier kan wel besmettelijk zijn. Een dier dat besmet is, kan ook erg lang besmettelijk blijven. Het is mogelijk om bloedonderzoek of microscopisch onderzoek te doen, dit is echter wel kostbaar. Het gemakkelijkste is om het konijn gewoon te gaan behandelen tegen syfilis, als het aanslaat ( na ongeveer 5 dagen) dan weet men bijna zeker dat het syfilis was. De behandeling bestaat uit het enkele keren geven van injecties van een bepaald antibioticum. Vraag hiervoor uw dierenarts om raad. Eigenlijk moet u alle dieren die besmet zouden kunnen zijn behandelen, ook al lijken ze geen syfilis te hebben.Syfilis. (Foto: goldbunnies.org.uk)

Bron: Textbook of rabbit medicine, F. HartcourtBrown, 2007.Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »