Homeopathie en Kruiden voor Knaagdieren

  • Geplaatst op
  • Door DRD Pets Knaagdier Webshop
  • Geplaatst in Homeopathie
  • 0
Homeopathie en Kruiden voor Knaagdieren

Homeopathie is een geneeskundige methode die is gebaseerd op het principe dat het gelijke met het gelijksoortige genezen kan worden.

De naam komt uit het Grieks, homoios betekend gelijke, pahthos het lijden of de ziekte. Homeopathische remedies kunnen de gezondheid en het welzijn van uw knaagdier op een natuurlijke manier bevorderen en ondersteunen. Niet alleen de gezondheid en de weerstand kan op een positieve manier beïnvloed worden, maar ook emoties kunnen op een milde en natuurlijke manier ondersteund worden.

Kruiden

De kruidenkunde of fytotherapie bestaat uit een medicinale behandeling met planten en delen van planten. De kruidenleer is al eeuwenoud en zelfs onze westerse medische wereld is ontstaan uit de kruidenleer, veel medicijnen zijn gebaseerd op de stoffen uit medicinale planten.

Als je knaagdieren wilt behandelen met kruiden dan is er voorzichtigheid geboden, je kunt niet zomaar elk kruid aan je knaagdier geven.

Kruiden en Dieren

Het gebruik van kruiden bij dieren is op dit moment sterk in ontwikkeling. Er is nog niet zoveel bekend rondom het behandelen van dieren met kruiden. Waar sommige planten en plantendelen beproefd en als veilig en medicinaal bekend staan, is van andere planten nog niets bekend met betrekking tot de uitwerking op dieren.

Medicinaal gebruik

Kruiden kunnen op verschillende manieren medicinaal gebruikt worden. Enkele voorbeelden:

Afkooksel

Een afkooksel wordt gemaakt als er stoffen uit hardere plantendelen gehaald wil worden. Dit kunnen schorsen, wortels, stengels, zaden en bessen zijn.

Aftreksel

Eigenlijk is dit thee. Het is een oplossing van het kruid in heet water.

Crème

Dit is een smeersel van olie met water of vet met water en het gewenste kruid. Het voordeel van een crème is dat deze door de huid wordt opgenomen.

Kompres

Er zijn twee vormen kompressen: nat en droog. Het natte kompres wordt gemaakt door een doek in het aftreksel te deppen en dan op de huid te leggen. Bij een droog kompres wordt het kruid direct op de huid gelegd.

Kruidenazijn

Door kruiden in azijn te mengen geven deze hun geur, smaak en kracht aan de azijn.

Siroop

Je kunt kruiden siroop maken door een aftreksel of tinctuur te mengen met suikerwater of honingwater. Dit soort siropen zijn minder goed geschikt voor dieren.

Tinctuur

Door het trekken van kruiden in alcohol of ether wordt een vloeibaar extract verkregen, dit moeten we tinctuur.

Zalf

Dit is een smeersel op basis van was, vet, vaseline of plantaardige olie, waaraan kruiden worden toegevoegd. Zalf wordt in tegenstelling tot crème niet door de huid opgenomen en dicht deze juist af.

Slimme planten


De stoffen die wij mensen uit de planten halen, zijn bijna altijd stoffen die eigenlijk voor de verdediging van de plant zorgen. Je moet erg goed uitkijken als je met kruiden werkt en laat je daarom ten alle tijde adviseren door een professional, omdat sommige kruiden zelfs in kleine hoeveelheden gevaarlijk kunnen zijn.

De planten zijn voordurend bezig zichzelf te beschermen tegen schimmels, bacteriën en parasieten. Voor de bescherming maken ze stoffen aan, de werkzame stoffen. Sommige insecten die in aanraking komen met een bepaalde stof, gaan dood, maar de volgende generatie kan resistent zijn tegen deze stof. Dit houdt in dat de planten behoorlijk alert moeten zijn en zich ook moeten aanpassen. Een plant moet ook slim bezig zijn, als deze te veel energie verspilt aan het maken van afweerstoffen, dan zal de plant niet meer goed groeien. Als de plant te veel energie in de groei stopt dan kan er een tekort ontstaan voor de afweerstoffen.

Gifstoffen

Het is eigenlijk heel simpel, kruiden bevatten stoffen die kunnen genezen en doden. Enkele factoren die meespelen zijn: de aandoening, de genomen dosis en de gevoeligheid voor de stof. Vaak denken mensen dat natuurlijke middelen milder zijn dan chemische medicatie, dit is niet geheel waar. Voorzichtigheid is daarom geboden.

Aandoeningen & Kruiden

Hieronder lees je enkele veelvoorkomende aandoeningen en de kruiden die hierbij uitkomst kunnen bieden.

  • Brandwonden: Acanthus mollis: De wortels verslijmen eenvoudig en helpen bij brandwonden (kompres).Diabetes Gymnema, Kurkuma en Fenegriek kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Met name Fenegriek zaden werken bloedsuikerspiegel verlagend. Gymnema is mogelijk in staat om pancreascellen te regenereren en het aantal insulinereceptoren te vergroten. Andere kruiden, waaronder Knoflook, Brandnetel, Guggulu, Pau d'arco, Cat's claw, Damiana, Galega, Neem, Bosbes en Ginkgo, helpen complicaties tegen te gaan door de bloedsomloop te verbeteren, de vaatwanden te versterken en oxidatieve schade te voorkomen. 
  • Diarree: Acanthus mollis: Kan inwendig gebruikt worden als middel tegen diarree. Aesulus hippocastanum: Middel tegen diarree.
  • Gezwellen: Acanthus mollis: Het blad wordt voor kompressen gebruikt om gezwellen te verzachten.
  • Slechte eetlust: Achillea millefolium: Van de bloemen, het blad kan een bittere thee getrokken worden die helpt bij een slechte eetlust.
  • Verkoudheid: Achillea millefolium: Van de bloemen, het blad kan een bittere thee getrokken worden die helpt bij verkoudheid en koorts. Aconitum: Helpt tegen verkoudheid en koorts. Kalmoes: Wordt tegen hoest gebruikt. Adonis aestivalis: Wordt gebruikt als hoestmiddel. Agastache foeniculum: Werkt verzachtend voor geïrriteerde luchtwegen.

Het is echter belangrijk om stil te staan bij de oorzaak van de ziekte. Als men kruiden gebruikt om enkel de symptomen te bestrijden dan blijft de oorzaak bestaan en klachten geven.

Kruiden hoeven echter niet enkel medicinaal bij ziekte gebruikt te worden. Sommige kruiden zijn ronduit positief voor de gezondheid in het algemeen en kunnen dus zeer goed regelmatig in de voeding gegeven worden.


Bekijk de Homeopathische afdeling van DRD Pets Knaagdierwinkel
Bekijk de Kruiden afdeling van DRD Knaagdierwinkel


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »