Hoe weet ik of mijn konijn gelukkig is?

  • Geplaatst op
  • Door Elselien van Dieren
  • Geplaatst in konijn
  • 0
Hoe weet ik of mijn konijn gelukkig is?

Een kat spint, een hond kwispelt… Maar hoe weet je of je konijn gelukkig is? Wij vroegen het dierengedragsdeskundige Marieke van der Burgt.

Volgens Marieke, dierengedragstherapeut bij  Tinley Gedragstherapievind je het antwoord in zijn voederbakje. “Als een konijn zich niet lekker voelt, stopt hij met eten en dat kan het spijsverteringsstelsel niet aan. Een konijn moet eigenlijk de hele dag door eten. Dus zodra je een verandering opmerkt bij je konijn, wacht dan niet af, maar raadpleeg direct je dierenarts. Bel ook wanneer de vacht er anders uitziet of je konijn waterige ogen heeft. De dierenarts kan kijken wat er aan de hand is, behandelen en zorgen dat het konijn blijft eten. Laat je konijn ook ieder jaar inenten en controleren door de dierenarts.”

Maar voorkomen is beter dan genezen. Om te zorgen dat je konijn niet ongelukkig wordt, heeft Marieke een aantal tips.

1. Eén(zaam) konijn

Een konijn leeft niet graag alleen, het is een groepsdier. Houd konijnen dus bij voorkeur met één of meerdere soortgenoten. Een ram en een voedster samen is meestal de beste combinatie (laat de ram of beide dieren wel castreren als je geen gezinsuitbreiding wilt).

2. Een fijn thuis

Een groot hok en een vrije uitloop naar een (buiten)ren van een paar vierkante meter is geen luxe, maar noodzaak. Het verblijf moet zo groot zijn dat de konijnen kunnen rennen, springen en rechtop staan. Konijnen moeten ook kunnen schuilen; ze voelen zich veiliger als er voldoende schuilmogelijkheden zijn. Zet speciale toiletbakjes in de hoeken van het verblijf.

3. Een sprintje trekken

Geef de konijnen dagelijks een paar uur echte bewegingsruimte. Bijvoorbeeld in een afgezet stuk tuin of in de woonkamer. Dan kunnen ze even lekker een sprintje trekken en hun binkies (luchtsprongetjes) goed oefenen.

4. De juiste menukaart

Hooi is het belangrijkste wat je konijnen moet geven. Konijnen zijn van nature planteneters – hun darmen zijn gemaakt om vezelig voedsel te verteren – en hooi is erg vezelrijk. Het bevat alle voedingsstoffen die je konijn per dag nodig heeft. Zorg er daarom voor dat je konijn dit 24 uur per dag tot zijn beschikking heeft. Konijnen eten vooral in de avond en ochtend. Geef op deze tijdstippen ook nog wat groenten of kruiden.

5. Knagen moet!

Konijnen moeten kunnen knagen in verband met het levenslang doorgroeiende gebit. Vers hooi en knaaghout moeten altijd voor handen zijn om de tanden te laten slijten. Het is dus voor de gezondheid van belang dat een konijn kan knagen, maar het is ook een fijne bezigheid voor konijnen.

6. Graven

Een konijn houdt er van om te graven, liefst langs de kanten van het verblijf. Als je in de buitenren ongeveer 50 centimeter onder de grond gaas laat doorlopen, zullen de konijnen niet gemakkelijk kunnen ontsnappen. Als er tegels in het buitenverblijf liggen, zijn er voldoende alternatieven om de graafbehoefte te vervullen. Denk aan een bak met zand, papiersnippers of kranten of leg een telefoonboek opengeklapt op de grond.

7. Lekker slopen

Konijnen zijn slopers: ze knagen, bijten, trekken en graven in en aan alles wat ze tegenkomen. En daar hebben ze echt plezier in. Dus als ze los in huis lopen, laat ze dan niet alleen zonder toezicht.

8. Nieuwe inrichting

Verander eens iets aan het verblijf: plaats een nieuw speeltje, een doos, een mandje of een tunneltje. De konijnen zullen het belangstellend gaan onderzoeken, hun geur afzetten met de kin en uitproberen wat je er allemaal mee kunt doen.

9. Uit de hand

Om een goede band met je konijnen te hebben en te houden, kun je de konijnen dagelijks met de hand voeren. Pak konijnen zo min mogelijk op.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »