Hoe test je een Hamster op Diabetes?

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • 0

Hoe Test je een Hamster op Diabetes? Een hamster op diabetes testen kan via bloed of via urine. Een test via bloed is de enige test die 100% betrouwbaar is, maar moet door een dierenarts worden gedaan. Een test via de urine is iets wat je makkelijk zelf kunt doen en zal in de praktijk meestal afdoende zijn. NB: De meest voorkomende oorzaak van glucose in de uri...

Hoe Test je een Hamster op Diabetes?

diastix

 

Een hamster op diabetes testen kan via bloed of via urine. Een test via bloed is de enige test die 100% betrouwbaar is,  maar moet door een dierenarts worden gedaan. Een test via de urine is iets wat je makkelijk zelf kunt doen en zal in de praktijk meestal afdoende zijn.

 

NB:  De meest voorkomende oorzaak van glucose in de urine is diabetes, maar wanneer een hamster een nierprobleem heeft kan er ook glucose in de urine worden geconstateerd  (renale glucosurie) en kan de test ook positief uitvallen.

 

NB: Ik beperk me in dit artikel tot testen op glucose in de urine en gebruik als voorbeeld de Diastix van Bayer, omdat ik daar zelf bekend mee ben.

 

Er zijn verschillende soorten teststrips te koop om de urine te testen. Betrouwbare strips zijn bv de Diastix van Bayer en de Medi-test Glucosestrips. De strips koop je meestal per 50 stuks en kosten circa 10 tot 15 euro. Na het openen zijn de teststrips circa een half jaar houdbaar.

 

AD. Voorbereiding

Het is belangrijk om, voordat je de test gaat doen, goed te bestuderen hoe je alles moet doen. Als je onvoorbereid een test gaat doen kan de uitslag onbetrouwbaar zijn!

 

1. Bestudeer dus van te voren goed de gebruiksaanwijzing van de strips die je gaat gebruiken. Bestudeer goed na hoeveel seconden je de strip moet aflezen en bestudeer goed hoe je de testuitslag moet interpreteren.

 

De strips meten de glucosewaarde in de urine. Deze moet normaal gesproken tussen de 0-100 mg/dL liggen. De teststrip kleurt blauw als er geen glucose in de urine zit. Dan spreken we van een ‘negatieve uitslag’.  Een hogere glucosewaarde zal een verkleuring van de teststrip laten zien. Dan spreken we van een ‘positieve uitslag’.  Afhankelijk van de mate van glucose in de urine kleurt het stripje van groen naar bruin. Hieronder een foto van de mogelijke testuitslagen van de Diastix van Bayer:

diastix-result

 

2. Zorg voor een schone plastic bak, bv een kleine curverbox of vervoersmandje.  De plastic bak moet goed schoon zijn gemaakt en heel goed omgespoeld zijn met warm water, zodat de test niet wordt beïnvloed  door schoonmaakmiddelen.  Je mag geen bodembedekking of voer in de bak doen, zodat echt niets de test kan beïnvloeden.

 

schone bak

 

3. Hou een klok met secondewijzer bij de hand.

De juistheid van de uitslag van de test staat of valt met het op het juiste moment aflezen van de teststrips!

 

AD. De test zelf

 

1. Het beste is om je hamster wakker te maken nadat hij een aantal uur heeft geslapen, zodat de kans het grootst is dat hij vrijwel gelijk moet plassen. Je plaatst hem vervolgens direkt in de plastic bak.

 

NB: Als het te lang duurt eer je hamster een plasje doet en je ziet dat hij gestresst is, kun je hem het beste weer terugzetten in zijn hok en het een andere keer opnieuw proberen. Als een hamster gestresst is kan dit nl het testresultaat beïnvloeden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

2. Als je hamster wel gelijk of binnen korte tijd een plasje heeft gedaan kun je de test doen. Dit doe je door de testzone van de strip even heel kort, circa twee seconden, in de urine te dopen.

 

plasje testen

 

3. Zoals eerder vermeld, werken niet alle teststrips hetzelfde. Het is echt heel belangrijk om de afleestijd exact in de gaten te houden. Een test blijft namelijk doorlopen en als je ook maar een paar seconden te laat afleest kan een test een onjuiste testuitslag geven.

 

Diastix van Bayer moeten bv na exact 30 seconden afgelezen worden.

 

4. De testuitslag:

 

Als er glucose in de urine zit gaan de vakjes verkleuren: hoe meer glucose, des te donkerder de kleur. Een zeer positieve test ziet er zo uit:

 

diabetestest

 

NB: zie de donkerbruine verkleuring van de strip, wat wijst op een zeer hoge glucosewaarde van 2000 mg/dL. Hier is derhalve sprake van een ernstige mate van suikerziekte.

 

(De gele verkleuring van de strip heeft betrekking op de hoeveelheid proteïnen (eiwitten) in de urine. Dat blijft hier buiten bespreking.)

 

AD. De testuitslag

 

Vervolgens zijn er verschillende uitslagen mogelijk:

  1. De test is negatief
  2. De test is iets positief
  3. De test is heel erg positief

 

AD. De tes is negatief

 

Als een test negatief is, is het niet nodig de test nogmaals te doen.

 

Wel blijft natuurlijk dat je de hamster wellicht na een bepaalde tijd nogmaals wilt testen, puur om het feit dat de hamster inmiddels een andere leeftijd heeft bereikt of omdat je de hamster wilt koppelen.

 

Een onderzoek heeft uitgewezen dat in veel gevallen een test pas met een leeftijd van de hamster van 76 dagen een uiteindelijk exacte uitslag geeft. Dus als je je hamster met bv 4 of 5 weken test zou je hem als je overweegt hem in te zetten voor de fok op een latere leeftijd nogmaals kunnen testen.

 

AD. De test is iets positief

 

Als de test licht positief uitvalt, kun je de test het beste nogmaals herhalen. Het liefst met een tussenpoos van een aantal dagen. Een test kan bv positief uitvallen als de hamster te erg gestresst is geraakt.

 

Test de hamster de 2e keer ook licht positief dan is het raadzaam de test een derde keer uit te voeren. Als de test 3x licht positief uitvalt is er geen reden meer om aan de uitslag te twijfelen.

 

AD. De test is heel erg positief

 

Als de test de eerste keer een extreem positieve uitslag laat zien is het niet aannemelijk dat een tweede test een andere uitslag zal geven. Voor de zekerheid is het toch aan te raden om de test nogmaals te doen. Geeft de test weer eenzelfde uiterste uitslag dat is er geen reden meer om een derde test te doen. Dan is de uitslag helaas een feit.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »