Hoe lang gaat een looprad mee?

 • Geplaatst op
 • Door DRD Knaagdierwinkel
 • Geplaatst in Looprad
 • 0
Hoe lang gaat een looprad mee?

Dit is een van de eerste vragen die je jezelf waarschijnlijk stelt voordat je een loopradje koopt. Hoe lang gaat dit must have item voor je hamster nou eigenlijk mee?

 Het antwoord hierop is niet eenvoudig of eenduidig … jammer genoeg. Het hangt van ekele factoren af, namelijk

 • Kwaliteit
 • Materiaal
 • Het dier
 • De omstandigheden


De kwaliteit van het looprad

Er zijn weldegelijk kwaliteitsverschillen. Zo zullen loopradjes die uitgerust zijn met een kogellager stiller zijn dan loopradjes die dit niet hebben. Verder zijn er natuurlijk loopradjes die vanuit veiligheidsoverwegingen niet gebruik worden, zoals bijvoorbeeld de ijzeren loopwielen met open spijlen.

houten looprad, loopwiel
Materiaal

We onderscheiden grofweg drie soorten loopradjes:

 • Hout
 • Kunststof
 • Metaal

Alle drie hebben ze naar onze mening voor en nadelen en is het ook weer afhankelijk voor welk dier het gebruikt gaat worden.

Zo zijn de houten loopradjes vaak heel stil en hebben een natuurlijke uitstraling. Dit laatste kan van belang zijn als je een natuurlijk verblijf hebt gemaakt voor je knager.

Voor de echte knagers zoals Gerbils en Degoes is een metalen loopwiel de beste keus, deze zijn knaagvast. Maar houten loopradjes zouden voor Gerbils en Degoes ook best kunnen, mits je het goed vind om regelmatig een nieuw looprad aan te schaffen.

De kunststof loopradjes hebben als groot voordeel dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Je kunt ze onder de kraan afspoelen, afdrogen en klaar. Dit is vooral met de Houten loopradjes een uitdaging. Daarnaast heb je ze in verschillende kleuren, waardoor je ze prima kunt matchen met de kleuren in het verblijf.

Sommige knaagdieren zoals Hamsters hebben er nogal een handje van om in hun loopradje te plassen. Dit tot grote frustratie van de verzorger, want het loorpadje moet dan om de paar dagen schoongemaakt worden. Heb jij ook een knager die in zijn loopradje plast dan is een kunststof looprad een aanrader. Maar ook een metalen looprad is goed schoon te maken.

TIP: Je kunt kinderspeelgoed lak gebruiken om je houten looprad water bestendig te maken. Dit zorgt ervoor dat urine er niet in kan trekken en dat het loopradje ook met water afgespoeld kan worden, zonder dat het hout beschadigd.

kunststof plastic looprad, loopwielEenmaal stil altijd stil?

Veel loopradjes zijn stil en dan na een tijdje ga je ze horen. Dit kan meerdere redenen hebben. In de meeste gevallen is slijtage de boosdoener. Je kunt in de meeste gevallen het probleem oplossen door het loopradje in te vetten met bijvoorbeeld olijfolie, vaseline e.d. Gebruik wel een natuurlijk middel. Nieuwe loopradjes hebben in de meeste gevallen een soepel draai mechanisme. Dit mechanisme kan door bijvoorbeeld het spoelen met water ook worden aangetast. Spoel daarom niet te vaak, maar neem in plaats daarvan het loopradje af met een vochtig doekje.

Tik tik tik

Sommige loopradjes kunnen een tikkend geluid maken. Dit gebeurd met name als het loopradje op de bodem van het verblijf staat. Zoals bijvoorbeeld een silent spinner in een aquarium. Het kan dan gebeuren dat het loopradje gaat “wandelen”. De hamster rent dan zo hard dat de standaard omhoog komt en zo een tikkend geluid maakt. Dit kun je verhelpen door de standaard iets te bedekken met bodembedekker of het loopradje op de bodembedekking te zetten.

Flying Saucer looprad en huisje

Kleine knaagdieren zijn soms zo grappig. We hebben onlangs gezien hoe een hamstertje zijn flying saucer als huisje gebruikt J Je zou het zelf nooit bedenken, maar je hamster dus wel. Gelukkig is de flaying saucer ligt genoeg om op te tillen, dus mocht je hamster eronder gaan zitten dan komt hij er ook weer onderuit ;)


Alles nog even op een rijtje

Als we de verschillende materialen met elkaar vergelijken dan zouden we het volgende overzicht kunnen maken.

metalen looprad, loopowiel metaalHouten loopradjes

+ stil
+ natuurlijke look
+ stabiel
+ knaagbaar / niet knaagvast
- schoonmakenKunststof loopradjes

+ schoonmaken
+ stil
+ verschillende kleuren verkrijgbaar
- niet knaagvastMetalen loopradjes

+ schoonmaken
+ knaagvast
- minder stabiel
- minder stilOm nog even terug te komen op de hoofdvraag, hoe lang gaat een looprad mee? Zouden we kunnen stellen dat deze in het minste geval tot een half jaar mee gaat en in het beste geval meer dan een jaar. Er vanuit gaande dat het loopradje zeer intensief wordt gebruikt. Natuurlijk hoeft jou diertje geen uiterst geval te zijn en kan hij zijn hele leven van zijn loopradje genieten.

Handige tips

 • Smeer je houten looprad eens in met kinderspeelgoed lak. Deze lak voldoet aan strenge eisen en is in de meeste gevallen ook veilig voor dieren. Vraag in ieder geval altijd even goed na of de lak veilig is voor dieren.

 • Smeer het draai mechanisme eens in met olie. Gebruik hier bij voorkeur een natuurlijk product zoals zonebloem- of olijfolie, zodat het veilig voor je diertje is mocht hij eraan zitten. Let wel op dat er geen troep in het mechanisme kan komen, anders zal het loopradje juist stroever gaan lopen en dat is nou net niet de bedoeling :p

 • Voorkom lawaai van het loopradje door deze niet aan de tralies van de kooi te hangen, niet direct op de boedem van het verblijf te zetten of te dicht bij de rand van het verblijf. Mocht je loooprad gaan “wandelen” doe dan bodembedekker op de voet van het rad.

 • Wist je dat je een KM teller aan je loopradje kunt ophangen en zo kunt meten hoe snel je hamster loopt. Heel interessant. Pas wel op dat je er eentje zonder kabel neemt, anders is het kabeltje zo doorgebeten :oReacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »