Het Voskonijn door de ogen van een Fokker

 • Geplaatst op
 • Door Martin Kok
 • Geplaatst in konijn
 • 2
Het Voskonijn door de ogen van een Fokker

Het voskonijn heeft een gewicht tussen de 2,5 en 3,5 kilo, tussen de 3 en 3,4 kilo wordt als ideaal beschouwd. Het is een gedrongen type met weinig hals. De bouw is breed in voor- en achterhand met door liefhebbers gewaardeerde afrondingen. De benen zijn stevig en kort. De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oren zijn vlezig van structuur, relatief breed met lepelvormig afgeronde oortoppen. Ze zijn tussen de 10 en 12 cm lang, als ideaal wordt 11 cm gezien. Na een mislukte introductie in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd het voskonijn na import van een aantal exemplaren uit Zwitserland in 1975 opnieuw in de Nederlandse konijnenstandaard opgenomen.

Een bijzonder ras, dat ik eigenlijk wat beter heb leren kennen door een bijzonder mens in onze sport. Dirk Brouwer is een man, die dit ras jaren gefokt en gepromoot heeft. Altijd was hij bereid om beginnende keurmeesters zijn kennis zoveel mogelijk bij te brengen. Inmiddels is hij zelf met de fokkerij gestopt, maar ik weet, dat hij nog steeds enkele fokkers begeleidt en regelmatig controleert of ze goed bezig zijn.

Wat betreft type en bouw mogen we gerust eisen stellen. De achterhand dient mooi afgerond te zijn en ze moeten breed zijn in de schouders. De benen kort en stevig en een goede Vos kan hier ook prima op staan. Ook de kop kan heel mooi zijn. Je ziet soms een Vos met een machtige kop en dan ook nog met stevige oren, die mooi zijn afgerond. Dat laatste dan meestal wel bij de Feh kleur. Bij de Witten zien we vaak wat gebouwen oren, die wat dun zijn van structuur.

Belangrijk bij de Vos is natuurlijk de pels. De dek- en granbeharing moet stevig zijn. Het onderhaar mag niet golvend zijn en het mag geen wollig aanzien geven. In de standaard staat een heel verhaal, hoe we de Vos moeten hanteren om de pels goed te kunnen beoordelen. Nog steeds blijkt, dat veel mensen hier de nodige moeite mee hebben. We moeten wel het welzijn van het dier voorop stellen. Het blijkt ook, dat fokkers nog altijd problemen hebben met de huidige beschrijving. De standaard geeeft onder andere an om het dier bij de oren en het nekvel op te pakken, terwijl we bij elk ras juist stellen om een dier nooit bij het nekvel op te pakken. Misschien is het toch eens verstandig hierover met deze mensen in discussie te gaan en dan voor eens en voor altijd een juiste beschrijving te geven. Belangrijk is ook, dat we een mooie gelijkmatige beharing hebben. Alleen dan kan een Vos de juiste pelsconditie hebben. Let ook op de beharing op de borst, want daar zie je nog weleens onregelmatigheden. Vaak ontbreekt het aan de juiste hoeveelheid onderhaar.

Vooral bij de witten zie je nog wel eens dat hier wat verbeteren valt. Hoewel enkele kleuren inmiddels uit de standaard verdwenen zijn, kennen we toch nog enkele kleuren bij dit ras. Zwart zien we in Nederland eigenlijk niet, jammer, want het is een kleur, die het goed doet op een Vos. Een probleem is natuurlijk, dat ze vaak witte haren hebben en dat zie je weer zo goed op een zwarte.
Bruin zien we nog een enkele keer en ook nog in een redelijke kwaliteit. Het probleem bij bruin is net als bij andere rassen in deze kleurlaag, dat ze niet makkelijk mooi te houden zijn. De kleur is onder andere erg gevoelig voor licht.

De kleur Feh zien we nog het meest, een prachtige kleur, die het door de bruine waas juist heel goed doet op deze haarstructuur. We moeten opletten op lichte haartoppen, want dat misstaat weer. Over het algemeen vind ik, dat we juist bij deze kleurslag de beste pelzen zien.
Wit Roodoog zien we weer niet zoveel. Opmerkelijk is, dat juist de witte roodoog vaak een wat zachte haarstructuur laat zien.

Na de Feh zien we de witte blauwoog het meest. Hier valt op,d at de kopvorm vaak minder is en de oren wat gevouwen zijn. Ook tonen zij vaak aanzienlijk minder onderhaar. Ik heb begrepen, dat men ook bezig is met een dwergvorm van het Voskonijn en ik ben benieuwd.


Reacties

 1. DRD Knaagdierwinkel DRD Knaagdierwinkel

  Hallo Inge,

  Ach jeetje heel veel sterkte met het verlies van het konijntje :(

  Natuurlijk !
  Hierbij enkele adresjes van kenners:
  http://www.rrsvclub.nl
  http://www.masjaskonijnenstal.webs.com

  Met vriendelijke groetjes,
  DRD Knaagdierwinkel

 2. I. Dijjs I. Dijjs

  Hallo,
  Ik las je beschrijving vsn t voskonijn met interesse.
  Twee weken geleden heb ik mijn (echte) voskonijn moeten laten inslapen.
  Ze is 4,5 jr geworden.
  Nu ik de rasbeschrijving lees, met de ervaring van 4 jaar met 1 voskonijn, denk ik dat ze kea rasstandaard tekort schoot, oa over de breedte van de schouders.
  Wat me opvalt is dat fokkers niet verl meldrn iver het karakter van hun ras.
  Ik zou heel graag contact willen met een kenner van het ras, omdat ik het karakter en gedrag van mijn voskonijn wil toetsen aan de kennis van een prof.
  Kunt u me verder helpen???
  Hartelijk dank
  Inge Dijks

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »