Het hooi stuift zo

  • Geplaatst op
  • Door Stefan Luchtenberg
  • Geplaatst in Kruiden, Voeding
  • 0
Het hooi stuift zo

Elk jaar bestel ik in de herfst zo'n tien balen natuurhooi, om de winter mee door te komen, maar hoe verder je in het fokseizoen komt en zeker aan het eind van de winter, beginnen de balen steeds meer te stuiven. Ik heb weleens balen gehad, die wat groenblauw uitgeslagen waren aan de zijkant. Afgelopen diensdagavond moest ik mijn laatste baal hooi van zolder halen en toen ik deze op de grond liet vallen, kwam mij een grote stofwolk tegemoet.

Hoe kan dat nou? Is mijn schuur te vochtig, waren de balen niet droog, is het hooi niet droog genoeg in de baal geperst of... Deze vraag heb ik aan iemand gesteld die er verstand van heeft.

Hooi moet je strak tegen elkaar zetten, want dan broeit het 't minst. Vers hooi gaat altijd werken. Zet je de balen strak tegen elkaar aan, dan trekt het stof naar boven en naar buiten. Als je over de balen wat los hooi strooit, dan krijg je geen stof in de balen, maar dan trekt dat in het hooi wat je eroverheen hebt gegooid. Ook de buitenkanten wat afdekken/toedekken met wat los hooi.
Of het stof dat uit de baal komt schimmel is, wet ik niet, dat durf ik niet te zeggen. Als je mooi natuurhooi hebt, is de kans op schimmel kleiner, dat is meer uitgewerkt. Natuurhooi broeit daarom minder dan ander hooi.

Leg dus nooit één of twee balen voor langere tijd los op zolder neer, dat is jammer van het smakelijke hooi. Ik hoop dat andere fokkers iets aan deze tip hebben, zodat zij kunnen genieten van het geknabbel van de Konijnen aan stofvrij hooi.

Bron: Kleindier Magazine


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »