Harige tijden in de Caviakooi?

Harige tijden in de Caviakooi?

Verliest je Cavia meer haar dan normaal? Geen zorgen! Dit is heel normaal in het voorjaar en in de herfst, dit noemen we de rui.

Verzorgingsset knaagdier cavia“Kortharige Cavia’s zijn zeer gemakkelijk te verzorgen”, zegt Angela Beck, auteur van talrijke huisdier gidsen. Normaal gesproken kunnen de dieren zich heel goed zelf verzorgen en hebben ze geen hulp nodig. Echter tijdens de rui moeten de langharige Cavia rassen wat hulp van ons krijgen. In de herfst verdwijnt hun zomer jasje en maakt plaats voor de winterjas.

Bij Cavia’s die binnen wonen is de rui minder goed te merken da bij Cavia’s die buiten worden gehouden.

Tijdens de ruiperiode moeten dode haren 1x per week verwijderd worden. Dit kan met een zachte borstel of een speciale rui kam.

Cavia’s met een lange vacht moeten eerst voorzichtig worden gekamd met een brede kam en vervolgens geborsteld en dit het hele jaar door. “Op deze manier voorkom je klit vorming en blijven eventuele parasieten niet onopgemerkt”, zegt Beck. Bij klitvorming moeten de verstrengelde haren voorzichtig los gemaakt worden en mocht dit niet lukken dan dient deze voorzichtig losgeknipt te worden. Gebruik hier het liefst een schaar voor met afgeronde punten zodat je het diertje niet kunt bezeren.

knaagdier doekjesEventueel vuil kan verwijderd worden met een vochtig talg doekje voor dieren. Deze tast de ph waarde van het haar en de huid niet aan. Vaak is het raadzaam om de vacht te verkorten.


De meeste Cavia’s vinden het heerlijk om geborsteld te worden. Als je het voorzichtig doet is het voor de dieren net een prettige massage.

Tip: Om deze behandeling te veranderen in een ware wellness behandeling door de Cavia op een warme handdoek op je schoot of op tafel te plaatsen.

Door een regelmatige vachtverzorging bouw je ook een hechte band op met je diertje.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »