Happy Konijnen - Konijnen houden 2.0

Happy Konijnen - Konijnen houden 2.0

Happy konijnen gaat over het nieuwe konijnen houden "Konijnen houden 2.0"

Wat is "Happy Konijn"?

Het is u vast niet ontgaan "Happy Konijn" is een samenwerking van de dierenbescherming en de branche organisatie Dibevo. Deze twee organisaties hebben zich stevig ingezet voor de konijntjes en het resultaat mag er zijn. Iedereen in het land is nu op de hoogte van het nieuwe konijnen houden en dat is een overwinning voor de konijntjes!

Konijnen zijn groepsdieren

Uit recent onderzoek is gebleken dat maar liefst 63% van de konijnenbaasjes geeft aan een konijn alleen te houden. Dit hoeft nog niet te betekenen dat er 63% van alle konijnen alleen zitten, maar wel dat een groot aantal van de konijnen alleen gehouden wordt. Hier moet snel verandering in komen omdat konijnen echte groepsdieren zijn die wegkwijnen.

Betere informatie over konijnen


Het Happy Konijn project moet niet alleen de liefhebber, maar zeker ook de gehele dierenbranche stimuleren om meer en vooral betere informatie te geven over het houden van konijnen.

Nieuw winkelconcept

Winkels willen nog steeds graag dieren verkopen. Happy konijn stimuleert om dit verantwoord te doen en juiste informatie te geven bij aankoop van konijnen.

10 TIPS

1 Geef je konijn een maatje

Zoals waarschijnlijk iedereen nu al weet, zijn konijnen groepsdieren en moeten ze minimaal met z'n tweeën gehouden worden. Geef je konijn daarom altijd een maatje.

2 Geef konijnen de ruimte

Een konijnenhok dient groot te zijn, echt groot! Ook moet er een ren aanwezig zijn zodat de konijnen vrij kunnen rondrennen. Konijnen hebben veel beweging nodig. Krijgen ze dit niet dan kunnen ze te dik worden en zelfs darmproblemen krijgen.

3 Goede verzorging

Konijnen moeten regelmatig geborsteld worden om problemen met de vacht te voorkomen. Konijnen vinden het ook heel fijn om geaaid te worden, maar ze willen wel met de pootjes op de grond blijven staan.

4 Goede voeding en gezonde tussendoortjes

Konijnen hebben veel vezels nodig in hun dieet. Geef je konijnen een goede voeder met veel vezels. Geef je konijnen daarnaast voldoende groenvoer, zoals witlof, worteltjes, e.d. Laat je konijn wel altijd langzaam wennen aan groente en fruit.

5 Geef je konijn speelgoed

Konijnen zijn actieve en nieuwsgierige dieren, geef ze daarom wat te doen! Speeltunnels zijn heel geliefd bij konijnen. Wissel ook regelmatig van speelgoed zodat het interessant blijft.

6 Graven en knagen

Konijnen moeten voldoende knaagmateriaal hebben om hun gebit gezond te houden. Wilgen takken zijn daar bijvoorbeeld ideaal voor. Daarnaast zijn konijnen van nature echte gravers, omdat ze hun holen in de natuur natuurlijk zelf graven. Geef je konijnen daarom een zandbak in de ren, dat zullen ze zeker op prijs stellen!

7 Ga meteen naar de dierenarts

Konijnen zijn zeer gevoelige dieren. Ga daarom meteen naar de dierenarts als er iets aan de hand is, want er is geen tijd te verliezen.

8 Wat kost een konijn?

De eerste basiskosten voor een hok en de basisbenodigdheden bedragen c.a. €400,- Per maand zijn de kosten voor voer, bodembedekking en snacks ongeveer €45,- Daarnaast moet een konijn jaarlijks naar de dierenarts om gevaccineerd te worden.

10 Konijnen wist je datjes

  • Wist je dat konijnen met een goede verzorging wel 8 tot 10 jaar oud kunnen worden?
  • Wist je dat konijnen wel tot 1 meter hoog kunnen springen en tot 3 meter ver?
  • Wist je dat vrouwtjes na het werpen van een nest direct weer vruchtbaar zijn?
  • Wist je dat er heel veel konijntjes in de opvang op een liefdevol baasje wachten?


Happy Konijn adviseert de volgende grootte voor konijnen verblijven


Omschrijving Gewicht per konijn (kg) Hoplengte Min. Opp 2
konijnen (cm2)
Lengte Breedte Opp. (cm2)
Dwergkonijn klein 1 30,00 6000 120 60 7200
Dwergkonijn groot 1,5 36,74 9000 150 60 9000
Middelgroot konijn 2,5 47,43 11.250 170 70 11.900
Groot konijn 4 60,00 18.000 220 80 17.600
Zeer groot konijn 7 79,37 26.250 280 90 25.200


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »