Hamsteren van een Hamster

Hamsteren van een Hamster

Zoals we wel weten Hamsteren Hamsters om hun voedsel bij elkaar te sprokkelen. Waarom hamsters hamsteren is veel onderzoek naar gedaan en men is het erover eens dat de reden hiervoor met name tijdsbesparing is.

WAAROM HAMSTEREN HAMSTERS?

Omdat hamsters in de natuur vaak s'nachts op pad zijn om hun voedsel te zoeken en omdat hamsters prooidieren zijn, moeten ze dus snel te werk gaan. Als een hamster de tijd zou nemen om elk stukje eten dat hij vindt lekker ter plekke op te peuzelen, dan zou hij een vrij makkelijke prooi voor roofdieren kunnen worden. Immers is de concentratie en oplettendheid verminderd aanwezig tijdens het eten. Dankzij het hamsteren kan het diertje zijn voer snel bij elkaar verzamelen om vervolgens in zijn holletje in aller rust op te eten.

HOE GAAT HAMSTEREN IN ZIJN WERK?

Het hamsteren is een werkje op zich. De hamster pakt een stukje voer en stopt deze in zijn mond. Vervolgens maakt de hamster kauwbewegingen en gebruikt zijn voorpoten om het voer goed in de wangzak te krijgen. Bij grotere stukken voer zijn meer kauwbewegingen nodig dan bij kleinere stukjes voer. In een onderzoek van Carolyn Buckley zijn bij een Syrische Hamster 3 tot 25 kauwbewegingen geregistreerd (grote stukken) en 2 tot 12 kauwbewegingen voor kleinere stukken voer. De kauwbeweging bij het positioneren van het voer is korter dan een kauwbeweging tijdens het eten zelf.

Onderzoekers denken dat de linker voorpoot gebruikt wordt om de rechter wangzak te vullen en de rechter voorpoot om de linker wangzak te vullen. Bij nog kleinere stukjes voedsel gebruikt de hamster zijn voorpoten niet meer, maar helpt het voedsel op de goede plek te komen door zijn tong te gebruiken.

DE WANGZAKSPIER

De wangzak heeft een duidelijke functie bij het hamsteren. Eerder dacht men dat de wangzakspier alleen de functie had om de wangzak zelf versteviging te geven en hielp bij het legen van de wangzak.

De wangzakspier wordt echter ook gebruikt om stukjes voer van voor naar achteren verder de wangzak in te schuiven. Dankzij deze wangzakspier kan de hamster heel snel en efficiënt voer in zijn wangzakken stoppen. Soms wel tot 20% van zijn lichaamsgewicht. Om het hele proces nog efficiënter te maken strekt de hamster zijn nek tijdens het hamsteren en kan het voer nog makkelijker naar binnen schuiven.


Bron: De Russische Dwerghamster.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »