Gezonde en vitale Konijnen

  • Geplaatst op
  • Door Gerrit Grooten Kleindier Magazine
  • Geplaatst in konijn
  • 0
Gezonde en vitale Konijnen

Bij het fokken en houden van tentoonstellingskonijnen zijn er een aantal zaken die daarbij zeer belangrijk zijn. Een paar wil ik er noemen en op enkele ervan wat nader ingaan.

Belangrijk

  • Het konijn moet voldoen aan de uiterlijke kenmerken zoals we hebben afgesproken en zoals de standaard voorschrijft.
  • Om aan de standaardeisen te voldoen heb je gezonde en vitale dieren nodig.
  • Huisvesting is van groot belang. In een slechte woonomgeving gedijen konijnen veel minder dan bij een frisse, gezonde en schone huisvesting.
  • Een goed karakter, goed voor de jongen zorgen en goed willen eten is ook een belangrijke eigenschap.

Over al deze onderwerpen is op z'n tijd wel wat te zeggen of te schrijven. Hier wil ik wat verder ingaan op punt twee: gezonde en vitale konijnen, en vanzelfsprekend is het zo dat het ene niet zonder het andere kan.

Wat is ons streven?

Als raskonijnenfokkers streven we het ideaalbeeld van het ras na. Een stam opbouwen waarin alle dieren er volgens het ideaalbeeld uitzien, is het hoogste wat een fokker kan bereiken. Er zijn fokkers die op verschillende shows steeds andere dieren insturen en toch in de top meedoen. Dat is klasse! Natuurlijk is het moeilijker om steeds afwisselend vier tekeningdieren in te sturen dan vier eenkleurige of witte, tenzij je heel veel hokken hebt, maar gelukkig willen we niet allemaal hetzelfde ras.

Oppassen

Toch kan het nastreven van het ideaalbeeld en het bereiken daarvan gevaar opleveren. Hoe houden we de natuurlijke weerstand op peul? Wat doen we om te zorgen dat de jonge dieren goed en snel opgroeien? Hoe houden we de "graagte" om te eten op peul? Wat doen we er aan dat we konijnen hebben die van zichzelf schoon zijn, met andere woorden zindelijk zijn en aan één mesthoek genoeg hebben? Punten die met gezond en vitaal van doen hebben, allemaal nodig, want in het najaar willen we toch weer de show!

Verharing

Dit is in mijn ogen ook een vitaliteitpunt. Konijnen die goed groeien en gezond zijn komen snel door de verharing. Koude en warmte zullen wel enige invloed hebben, maar het belangrijkste is de gezondheid en de vitaliteit. Onze konijnen moeten een topprestatie leveren en daar is een leven als topsporter voor nodig. Uiteraard is voor een topprestatie natuurlijk aanleg nodig, dat zijn de standaardeisen. Voor veel andere zaken kunnen we als fokker zorgen. Zo zijn er stammen die maar langzaam door de verharing komen of erger, die bijna voortdurend in verharing zijn, nooit "klaar" zijn., zoals we dat noemen. De fokker die dat probleem heeft moet bij zichzelf te rade gaan over wat er mis is, of wat er aan te doen is. Het weer de schuld geven is me te gemakkelijk. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn onder andere "Zorg ik voor de juiste huisvesting? Het ik het juiste voer? Ben ik regelmatig bezig in/met de verzorging?" en wellicht heel belangrijk "Heb ik de slechte en de langzame verharing in mijn stam gefokt?

Melkgift

Dat is een eigenschap die we als konijnenfokkers wel eens vergeten. We kijken soms te veel naar het ideaalbeeld. Niet voor niets dat er in Duitsland tumult is (of was) over de dikke koppen (rammenkop) bij de voedsters van sommige rassen. Daar is men bang dat het "vermannelijken" van de voedster kan leiden tot minder jongen en minder melkgift. Het streven naar het ideaalbeeld heeft een keerzijde en gaat niet altijd samen. Een voorbeeld vind ik nog altijd onze koeien. In mijn jeugd was de Fries-Hollandse koe een voorbeeld voor de wereld, fraai om te zien en met een goede melkgift, maar boeren wilden meer melk. Daarvoor werden in Amerika de Holsteiners ingekruist met als gevolg grote, bonkige koeien ide wel een plas melk geven van soms wel meer dan 40 liter per dag, maar die topprestatie houden ze veel minder lang vol dan het oude Fries-Hollandse ras. Met als gevolg dat er nu weer nagedacht en proefgedraaid wordt met inkruisen van andere rassen zoals het Fleckvich uit de Alpenlanden met hun stevige beenwerk. Het streven is uiteraard om met een hogere melkgift en een steviger beenwerk, een duurzame koe te krijgen. Ik wil hier mee aangeven dat je het ene niet moet nastreven en het andere verwaarlozen.

Vitaliteit

Een ander belangrijke eigenschap naast melkgift is het moederinstinct van onze konijnen. Je kunt nog zulke mooie voedsters hebben maar als ze de jongen laten "liggen" en er niet naar omkijken, dan heb je er niets aan. Uiteraard moeten we als fokkers geen onnatuurlijke verlangens hebben zoals midden in de winter jonge dwergen in een buitenhok. Dan mag je de voedster niet kwalijk nemen dat ze eerst aan zichzelf denkt en de jongen laat liggen, maar voedsters die in de lentemaanden de jongen links laten liggen zijn behept met slechte moedereigenschappen die we niet in de stam moeten willen.

Eigen ervaring ondervindingen

Het blindstaren op enkel het uiterlijk leidt tot achteruitgang. Vooral bij fokkers van tekeningdieren ligt dat gevaar op de loer. Wees daarom ook zuinig op de oude dieren die zich bewezen hebben. Ik heb dit al vaker geschreven. Een oude voedster die de jongen goed verzorgt en zelf snel door de verharing komt, is vitaal en kan jaren mee. Die eigenschap in de stam vastleggen is belangrijk, rammen uit zulke voedsters zijn kostbaarder dan het toevallig prachtig konijn uit een nest waar er met moeite twee "groot" geworden zijn.

Luxe Konijnen

We moeten niet vergeten dat onze konijnen nu luxe dieren zijn met geen of nauwelijks economische waarde, maar juist om het luxe aspect zijn het waard er heel goed en kritisch naar te kijken en te verzorgen. Laten we eerlijk zijn, we hebben ze toch ook ter meerdere eer en glorie van onszelf? Ook de professionele konijnenhouderij die er nog in meerder landen is, doet er alles aan om konijnen te fokken die goed zijn voor de jongen, goed groeien, verharen en weinig ziektes hebben, kortom vitaal zijn.

Slot

Gezonde, levendige, vitale konijnen zijn een lust voor het oog. Het zijn eigenschappen waar we wel eens minder naar kijken en op wijzen, maar ze zijn wel de basis in uw stam.

U heeft daar een grote invloed op en het is na het nastreven van de uiterlijke standaardeisen de enige weg naar succes!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »