Gezichtsvermogen van een Dwerghamster

  • Geplaatst op
  • Door Marika Stoevelaar
  • Geplaatst in hamster
  • 0
Gezichtsvermogen van een Dwerghamster

Zoals we weten leven Dwerghamsters in het wild in holletjes die ze zelf graven onder de grond. De dag uren wanneer de zon op z’n felst is, brengen de Dwerghamsters slapend door. De dieren zijn overdag vrijwel nooit buiten hun holletje te zien. Omdat Dwerghamsters nachtdieren zijn, hebben de zintuigen ook andere prioriteiten gekregen dan bij dieren die overdag leven. Zo is het gehoor en reukvermogen van een Dwerghamster vele malen beter ontwikkeld dan zijn gezichtsvermogen.

Dwerghamsters worden volledig blind geboren en als het dier volwassen is kan hij slechts enkele centimeters langs zijn neus scherp zien.

Het slechte gezichtsvermogen heeft dus veel zo niet alles te maken met de nachtelijke natuur van het diertje. Zoals veel andere nachtdieren, moet de Dwerghamster een beroep doen op andere zintuigen om zich een weg door het donker te navigeren. De Dwerghamster heeft een brede kijkhoek en ziet beter bij weinig licht. In fel licht is de Dwerghamster bijna volledig blind. Dat verklaart ook waarom Dwerghamsters de middag niet zo fijn vinden als de zon op z’n felst is. Dwerghamsters vertrouwen dan ook heel erg op hun snorharen om de wereld te verkennen.

Risico’s in gevangenschap

Het is belangrijk te weten welke beperkingen je dier heeft m.b.t. zijn zicht. Alleen dan begrijp je welke risico’s zich kunnen voordoen als je het diertje bijvoorbeeld los laat lopen. Hamsters zien geen diepte, dit zorgt ervoor dat ze de hoogte niet kunnen inschatten. Bij het los laten lopen moet je dus rekening houden dat je Dwerghamster niet van de tafel of de bank af valt. Maar in de hamsterkooi schuilen er ook gevaren voor het diertje. Heb je bijvoorbeeld een hoge kooi met meerdere verdiepingen, zorg dan voor voldoende valbrekers, zodat je hamster zich niet bezeerd als hij vanaf het hoogste plateau naar beneden valt. Zoals gezegd, Dwerghamsters zijn gravers geen klimmers, als het klimmers waren geweest dan zouden ze in bomen zitten en niet onder de grond.

Bijten en slecht zien

Omdat de Dwerghamsters niet goed ziet, kan het voorkomen dat hij uit angst bijt. Daaro is het altijd belangrijk om je aanwezigheid kenbaar te maken aan de Dwerghamster. De dieren herkennen de geur van hun verzorger en kunnen zelfs de stem herkennen. Praat tegen je Dwerghamster voordat je hem uit zijn kooitje wilt pakken en stop nooit zomaar je hand in zijn huisje als hij slaapt, hij kan schrikken en je dan onbedoeld bijten. De dieren moeten zeker in het begin aan de geur van de nieuwe verzorger wennen, je kunt dit bespoedigen door iets van jezelf in de kooi te leggen, bijvoorbeeld een sok.
Neem het je Dwerghamster dus niet kwalijk als hij je een keer onverwachts bijt, het kan zijn dat hij je niet goed heeft gezien, met name bij fel licht. Maak ook altijd langzame bewegingen, zodat de Dwerghamster kan overzien wat er allemaal gebeurd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »