Gerbilscaping

Gerbilscaping

Als je afgaat op de geur dan zou je Gerbils echt bijna nooit hoeven te verschonen…. bijzonder. Gerbils zijn woestijnbewoners en gaan schaars om met water. Daardoor plassen ze ook minder. Het verblijf heb ik dik twee maanden geleden verschoont en het is eigenlijk helemaal niet aan een verschoonbeurt toe, maar ik heb er gewoon zin in!

JR FARM PLANTJES EN OOGST

Deze keer heb ik wat JR Farm plantjes en oogst erbij gepakt. Ik ben groot JR Farm fan vanwege de mooie kwaliteit producten en vooral de bijzondere dingen die ze allemaal hebben. Je kunt bij elke verschoonbeurt de kooi weer helemaal opnieuw inrichtingen en de dieren blijven verrassen 

 

GERBILS EN LOOPRAD

Mijn gerbils doen helemaal niets met het looprad. Als deze op de bodembedekking staat is die binnen dag ingegraven en als deze op een plateau staat wordt ie eraf gegooid en alsnog ingegraven…. Dus ik snap de hint, looprad eruit en andere dingen erin.

Trixie houten plateau 30 cmPLATEAUS EN HUISJES

Ik heb de Gerbils beneden staan en verbaas me elke keer weer hoe leuk ze plateaus en huisjes vinden. Het gaat werkelijk waar de hele dag door, hup op het plateau floep her huisje in en dan er weer uit en zo gaat het door.

Tijdens deze Gerbilscaping gebruik ik het Trixie Houten Plateau 30 cm. Zeer fijn plateau heel stabiel en dik. De gerbils knagen er gelukkig niet aan, maar zouden ze dat wel doen dan hebben ze in ieder geval een beetje werk te verrichten :p

Het is trouwens heel mooi om mos op de plateaus te leggen. Ik heb gemerkt dat als je het mos erop plakt de dieren het er ook niet af trekken. Maar als je heel veel nestmateriaal geeft dan zitten ze ook niet aan het mos op het plateau 

Daarnaast heb ik ook nog een ander plateau gebruikt: Bos Plateau met Kurk. Een rond plateau met kurk aan de buitenkant. Het is een mooi groot en stabiel plateau. Niet te hoog en niet te laag. Perfect. Ik heb mos op dit plateau geplakt en daar boven op een hoekhuisje neergezet. Niet dat Gerbils het nodig hebben, maar ik heb toch een trappetje erbij gezet, dat is de Elmato Trap 23 cm.

Natuurlijk mag de Puik Haver niet ontbreken. Dat is echt een heel mooi bundeltje haver, dat je zo ergens in het verblijf kunt neerzetten voor het knabbelen.  … en natuurlijk de wilgenbrug 55 cm mag ook niet ontbreken.

ZANDBAK IS ONMISBAAR VOOR GERBILSAuratus Cup 10 cm

De zandbak is echt onmisbaar voor Gerbils, daarom heb ik er ook altijd eentje in het verblijf staan. Ik was op zoek naar een bijzondere zandbak die ook mooi in een natuurlijk verblijf zou staan en die heb ik gevonden  De Auratus Cup 10 cm …. wat is dat hoor ik je denken :p Dat is een houten cup heel simpel maar heel mooi. De cup is gemaakt van zeer degelijk Duits hout en gaat bijzonder lang mee. Mijn Gerbils hebben nog geen één keer hun tanden in het hout gezet.

Deze cup kan eigenlijk voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Ik gebruik deze nu als zandbak, maar je zou m ook kunnen gebruiken als voerbak of potje voor plantjes (dit laat ik nog een keertje zien ;))

BADZAND VOOR DE GERBILS

Beaphar Chinchilla BadzandVoor deze keer heb ik de Beaphar Badzand gebruikt. Het grappige is wel dat dit zand zowel in een variant voor Gerbils verkrijgbaar is als een variant voor Chinchilla’s. Wat is het verschil? Beaphar zelf geeft aan dat de korreltjes van de Gerbil variant misschien een piepkleinbeetje kleiner zijn dan in de Chinchilla variant. In gebruik merk je geen verschil 

Het handige aan dit zand is wel dat het in een fles zit. Dat is makkelijk in gebruik. Qua kwaliteit is het er goed en vergelijkbaar met de Supreme Badzand en Witte Molen Badzand.

BODEMBEDEKKING VAN LINKS NAAR RECHTS

Het lijkt wel op het terrarium een schip is dat over woest water vaart. De bodembedekking gaat van links naar rechts en de volgende dag ligt het in het midden dan weer links…. bezige diertjes zijn het. Maar één ding is zeker graven vinden ze geweldig.

Voor deze Gerbilscaping sessie heb ik gebruik gemaakt van twee verschillende bodembedekkers.

  1. Top Fresh Basic Micro 20 Liter
  2. Joris No Smell Cottno N Fibre

De Top Fresh geeft is erg leuk om heen en weer te graven en is lekker koel. De dieren kunnen er geen tunnels in maken, maar het absorbeert heel goed. Qua reden denk ik dat ik dit gebruik, eerder omdat ik het er mooi uit vind zien dan dat het functioneel is voor de Gerbils.

TOP FRESH MICRO = CORBO FIJN

Top Fresh Micro corbo fijn

De Joris No Smell Cotton N Fibre begint steeds vaker in mijn verblijven op te duiken. Ik was in het begin wat achterdochtig en omdat er zaagsel doorheen zit gemengd, maar ondertussen kan ik deze mengeling echt wel waarderen. De Joris No Smell Cotton N Fibre is een bijzonder functionele bodembedekking voor Gerbils. Omdat deze bodembedekking uit twee soorten bodembedekkers bestaat kunnen de dieren er tunnels in graven die ook echt blijven staan. Daarnaast vind ik de kleur ook mooi en fris ogen. Qua stof  heb ik niets te klagen. Er zit heel weinig stof in de Cotton N Fibre. Als je dit vergelijkt met alleen zaagsel dan is het echt een wereld van verschil!

GROEN HAVER

groene haverTot slot strooi ik overal groene haver overheen. Vinden de dieren lekker en ziet er ook nog eens mooi uit  Groene haver is functioneel gezien niet echt noodzakelijk. Ik strooi  het door het verblijf omdat ik het mooi vind, maar echt een functie heeft het niet. De dieren kunnen er wel aan knabbelen wat goed is voor de tandjes en de extra vezels die ze dan binnen krijgen.

Het is trouwens met hooi, kruiden e.d. wel belangrijk dat het vers is. Want dan is het mooi groen en fris. Ik heb weleens groene haver gezien dat helemaal geel was… dat vind ik niet mooi. Dit gebeurd vooral als bedrijven de haver in grote hoeveelheden inkopen en het lang blijft liggen 

GERBILS VS HAMSTERS

Als ik naar het graafgedrag kijk van Gerbils en dat vergelijk met hamsters zijn Gerbils 100% actiever met graven. Natuurlijk zijn er ook hamsters die dat doen maar het gaat er wat rustiger en bedachtzamer aan toe. Het lijkt er ook op dat hamsters echt gericht een tunneltje maken. Doen de Gerbils ook maar ze verbouwen vervolgens alles weer. Een beetje als een huisvrouw die de meubels steeds van links naar rechts verhuisd en geen keuze kan maken :p

PS: De Gerbils krijgen binnenkort een nieuw verblijf!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »