Gebirsproblemen bij Knaagdieren & Konijnen

Gebirsproblemen bij Knaagdieren & Konijnen

Februari is de maand van de Gebitsverzorging, daarom besteden we in deze blog extra aandacht aan gebitsproblemen bij knaagdieren en konijnen.

Bij konijnen en de meeste knagers groeien tanden en kiezen altijd door. Wanneer tanden en kiezen niet goed afslijten kunnen er doorgroeiende tanden (olifantstanden) of haakjes op de kiezen ontstaan. Dit kan schuren en ernstige verwondingen veroorzaken. Ook kan het allerlei andere gezondheidsproblemen veroorzaken zoals het ontstaan van abcessen, oogproblemen en darmproblemen.


Hoe herken je gebitsproblemen bij je konijn/knager?
  • Niet/slecht eten of problemen bij eten (bijv. eten dat uit de mond valt)
  • Vermagering
  • Traanogen
  • Speekselen
  • Neusuitvloeiing
  • Uitstekende tanden of horizontale ribbels op de tanden
  • Zwelling rond de kaken
  • Slecht verzorgde vacht
  • Afwijkende keutels
  • Uitpuilende oogbol
beaphar care+ konijn
Als je deze symptomen herkent bij je konijn of knager is het belangrijk om langs de dierenarts te gaan ter controle. Die kan, indien nodig, de tanden of kiezen slijpen. Indien tanden telkens te lang worden, wordt soms besloten deze te trekken.

Hoe voorkom je gebitsproblemen?
Gebitsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen erfelijk zijn of ontstaan door een trauma, maar vaak ontstaan ze door een verkeerde voeding.


Voor een goede tandslijtage is het belangrijk dat een konijn voeding krijgt met een goede samenstelling en een hoog ruw vezelgehalte. Het is daarom ook belangrijk dat er onbeperkt hooi ter beschikking wordt gesteld. We raden Timothy hooi en Care+ aan omdat deze een hoog ruw vezelgehalte bevatten, de juiste calcium fosfor verhouding en vitamine D. Care+ heeft daarnaast een "Dental function": doordat de brokjes geëxtrudeerd zijn hebben we ze de juiste hardheid kunnen geven, zodat per diersoort de natuurlijke tandslijtage nagebootst wordt.

knaaghout wilgKnaagmateriaal

Naast het voer is het ook goed om extra knaagmateriaal aan te bieden in de kooi. Hiervoor kun je het beste natuurlijke materialen gebruiken zoals:

Tiny en natural goodbyte

Maar er zijn gelukkig ook gezondere varianten van de knaagsteen, zoals de Tiny & Natural knaagstenen in verschillende smaken.
BewarenBewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »