Februari maand van het gebit

Februari maand van het gebit

De komende maand zal er weer veel aandacht zijn voor gebitsverzorging van huisdieren. Bij knaagdieren is het erg belangrijk om regelmatig een goede controle uit te voeren om problemen tijdig te signaleren en zo op tijd te verhelpen.

1x in het jaar aandacht besteden aan het gebit is voor knaagdieren te weinig. Het gebit van knaagdieren moet regelmatig een grondig check krijgen om problemen tijdig te signaleren.

De tanden van knaagdieren blijven hun hele leven lang groeien. Dat gaat ook best snel met enkele centimeters per jaar! De tanden van knaagdieren slijten voornamelijk doordat ze over elkaar heen gaan. Dat wil zeggen door het contact dat de tanden met elkaar hebben. Bij een goede voeding hoeven de brokken dus niet perse keihard te zijn, maar wel zo opgebouwd dat je knaagdier er even op moet kauwen. Door de kauwbewegingen slijten de tanden optimaal.

Het probleem is wel dat tandproblemen niet altijd zichtbaar zijn, daarom is controle ook zo belangrijk. De tanden kunnen namelijk ook binnen boord blijven en dan zie je het vaak pas veel later.

Het eerste wat je opmerkt is dat je knaagdier niet meer eet. Het kan zelfs zo zijn dat ze graag eten aannemen omdat ze honger hebben, maar dat ze er vervolgens niets mee doen. Het lijkt dan alsof je dier graag wil eten, maar het vervolgens niet doet. Dit kan voor baasjes heel verwarrend overkomen. Vervolgens zal je knaagdier vermageren en verzwakken.

Het kan ook voorkomen dat je knaagdier gaat kwijlen omdat zijn mondje niet meer goed sluit.

Als je deze signalen ziet controleer dan meteen de tandjes en ga zo nodig naar de dierenarts.

Knippen is lastig

Als de tanden te lang worden, moeten ze geknopt worden. Dit is een lastig en specialistisch klusje. Vaak weggelegd voor de dierenarts. Je moet bij het knippen goed opletten dat je geen andere onderdelen an de mond, zoals wangetje of tongetje tussen de tang krijgt. Daarnaast vinden de meeste knaagdieren het vreselijk als er aan hun mondje gezeten wordt.

Regelmatige controle zorgt ervoor dat je dier gewend is om bekeken te worden en hierdoor minder stress ervaart.

Als dieren niet gewend zijn om opgepakt te worden kunnen ze veel stress ervaren. Vooral gerbils kunnen hier slecht tegen. Deze kunnen flauwvallen en in het ergste geval kan het de dieren fataal worden. De dierenarts kan bij dieren die zich hevig verzetten of veel stress hebben, kiezen voor narcose. Ook dit is niet geheel zonder risico.

Tanden afgebroken

Het kan ook gebeuren dat tanden afbreken. Op zich is dat niet direct reden tot paniek. De tanden groeien wel weer aan, maar je moet opletten dat de tegenoverliggende tanden niet te lang worden.

Alarmbellen!

Als de voortanden niet goed tegen elkaar aan staan kun je problemen verwachten. Als dit gebeurd kunnen de tanden namelijk niet meer aan elkaar slijten en dat kan voor scheef- of doorgroeiende tanden zorgen. De tanden kunnen dan langs elkaar heen gaan groeien en voor de zogenaamde olifantstanden zorgen. Deze kunnen door het gehemelte of de wang van de dieren heen groeien. Dit is niet alleen erg pijnlijk maar kan ook voor nare ontstekingen zorgen met alle gevolgen van dien. Het is dus goed om dit ten alle tijden voor te zijn.

Hoe herken je gebitsproblemen bij je konijn/knager?
  • Niet/slecht eten of problemen bij eten (bijv. eten dat uit de mond valt)
  • Vermagering
  • Traanogen
  • Speekselen
  • Neusuitvloeiing
  • Uitstekende tanden of horizontale ribbels op de tanden
  • Zwelling rond de kaken
  • Slecht verzorgde vacht
  • Afwijkende keutels
  • Uitpuilende oogbol

Wat gaan we eten?

Knaagdieren die te lange tanden hebben of afgebroken tandjes kunnen veel moeite met eten hebben. Ze moeten dan zacht of geweekte voeding krijgen. De alles in een brokjes van Supreme Selective zijn hier zeer geschikt voor. Deze kun je eenvoudig weken met lauwwarm water en vervolgens aan je knaagdier voeren.

Klappertanden of knarsetanden?

Als je, je knaagdier hoort klappertanden dan is er voorzichtigheid geboden. Je knaagdier is boos en wil op dat moment niet benaderd worden. Het knarsetanden heeft in tegenstelling tot het klappertanden twee zeer verschillende betekenissen. Knaagdieren kunnen gaan knarsetanden als ze geïrriteerd zijn, maar ook als ze ontspannen zijn. Het laatste kan vergeleken worden met de gemoedstoestand van een kat die aan het spinnen is.

Lekker knagen doen we zo!

In de meeste gevallen zullen de tanden nestjes slijten door het voer dat gegeven wordt. Het knagen is een ware levensbehoefte van knaagdieren en daarom is het goed om ze naast het voer nog extra knaagmateriaal te geven. Vroeger werden er nog honden koekjes of katten koekjes aangeraden, maar tegenwoordig zijn er veel beter alternatieven. Honen en katten snacks hebben een hele andere samenstelling en komend de voedingsbehoefte van knaagdieren niet tegemoet. Om je een handje te helpen hebben wij een top 5 opgesteld.

Nummer 1 Natuur Knabbel Hout

Elmato knaaghout
Vers gesneden en gedroogd knabbel hout voor knaagdieren. Het knabbelhout is afkomstig uit de wilg, noten en fruitboom.
http://www.drdknaagdierwinkel.nl/elmato-natuur-knabbel-hout.html
Nummer 2 Elmato Hazelnoot Takjes

konijn en knaagdier hazelnoot takjesDeze vers gesneden en gedroogde hazelnoot takjes zijn ideaal als knaagmateriaal voor uw knaagdier. De bundel bestaat uit ca. 10 takjes. U kunt de takjes in het verblijf ophangen zodat uw knaagdier er lekker mee kan spelen en een echte uitdaging heeft om bij de takjes te komen.
http://www.drdknaagdierwinkel.nl/elmato-hazelnoot-takjes.htmlNummer 3 Knabbelmix Appel & Berkenhout

Elmato knabbelmix berkenhout
Vers gesneden en gedroogd knabbel hout voor knaagdieren. Het knabbelhout is afkomstig uit de Appelboom en Berkenboom.
http://www.drdknaagdierwinkel.nl/elmato-knabbelmix-appel-berkenhout.html

Nummer 4 Ferplast Lava Steen PA 4776

lavasteen knaagmateriaal
De Ferplast Lava Steen PA 4776 is gemaakt van lava as en versierd met houten decoratie. http://www.drdknaagdierwinkel.nl/ferplast-lava-steen-pa-4776.html

Nummer 5 Tiny & Natural Goodbite

knaagsteen

Veel knaagstenen bevatten teveel mineralen, zouten en andere stoffen waar knaagdieren niet goed tegen kunnen. De Tiny & Natural lijn knaagstenen maakt hier een eind aan en introduceert een compleet natuurlijke knaagsteen. De knaagstenen van Tiny & Natural zijn geheel gemaakt van mais. Geen mineralen, geen eiwitten. De knaagstenen zorgen op deze manier voor een gezonde en veilige gebitsslijtage. http://www.drdknaagdierwinkel.nl/ferplast-tiny-natural-goodbite-wortel-knaagsteen.html 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »