Fabels over de Positieflijst

Fabels over de Positieflijst

De positieflijst zoogdieren is lang niet zo erg als veel mensen denken. Hieronder zetten we de meest gehoorde fabels over deze "huisdierenlijst" voor je op een rijtje. Heb jij vragen over de positieflijst of maak je je ook na het lezen van deze fabels nog zorgen? Neem dan contact op met Dibevo.

Fretten en Degoes zijn verboden

Fretten en Degoes staan, samen met een groot aantal andere dieren, op de lijst van dieren die nog beoordeeld moeten worden. Totdat dit gebeurd is, mogen al deze dieren gewoon verkocht, gehouden en gefokt worden.

Dibevo heeft geen invloed op de positieflijst

Dibevo heeft juist heel veel invloed op de positieflijst. Ten eerste hadden we invloed op de manier waarop de positieflijst tot stand kwam, maar ook op het feit dat de positieflijst niet "vaststaat". Dankzij Dibevo is het nu een dynamische lijst, die op elk moment kan worden uitgebreid. Daarnaast heeft Dibevo invloed op hoe de lijst er straks gaat uitzien. Wij maken namelijk deel uit van de expertcommissie die de "nog te beoordelen soorten" onder de loep neemt. Als het aan ons ligt, komen onder andere de Degoes en de Fret er gewoon op.

De positieflijst die op 1 februari van kracht werd, is definitief

Nee, de positieflijst is bij lange na nog niet compleet en zal ook in de toekomst nog veranderen. Er zijn nog heel veel soorten die beoordeeld moeten worden.

Dieren die niet op de positieflijst staan, worden in beslag genomen
Gelukkig niet zeg! Eigenaren die een huisdier hebben dat "verboden"is, mogen dat dier houden tot het overlijdt. Er mag alleen niet mee gefokt worden.

Je kunt gewoon alle dieren blijven houden, want er wordt toch niet gecontroleerd

De landelijke inspectiedienst Dierenbescherming zal in samenwerking met onder meer het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de NVWA zorgen voor handhaving van de positieflijst. Er gaat dus wel degelijk gecontroleerd worden.

Er is helemaal geen definitieve positieflijst

Jawel, die is er wel degelijk. Je kunt hem vinden op de website van de Rijksoverheid. Maar nogmaals: het is een dynamische lijst, die nog volop moet worden uitgebreid en die nog aan alle kanten kan veranderen.

De positieflijst is samengesteld door wetenschappers, die helemaal niets weten van het houden van dieren

Daar zag het in eerste instantie, toen er in 2011 voor het eerst gepraat werd over het samenstellen van een positieflijst "nieuwe stijl", wel naar uit. Toen was er zelfs even sprake van dat de hond niet op de lijst zou komen, omdat die net zo'n groot territorium nodig zou hebben als de wolf. Gelukkig heeft met name Dibevo zich er toen mee bemoeid en wordt er nu wel een goede werkwijze gehanteerd bij het samenstellen van de lijst. Namelijk een die is gebaseerd op de realiteit. Er komen allen dieren op die in Nederland al worden gehouden en verhandeld, en er wordt gekeken naar wat een dier, in gedomesticeerde vorm, nodig heeft om lang en gelukkig te leven.

Als een dier eenmaal op de verboden lijst staat, komt hij daar nooit meer van af
Ook als een soort "verboden" is, bestaat de mogelijkheid dat de overheid, op basis van een goede onderbouwing, ontheffingen verleent.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »