Dikke buikenziekte

 • Geplaatst op
 • Door DRD Knaagdierwinkel
 • 1

Dikke Buikenziekte Het afgelopen half jaar ging het eigenlijk zo goed met de konijnen, mede dankzij waarschijnlijk het gebruik van appelazijn. De laatste maand heb ik weer een paar zieke en dode konijnen gehad. Ik had dan met name konijnen tussen de 6-12 weken oud met dikke buikenziekte. Jonge konijnen met diarree heb ik niet, of bijna niet gehad. Natuurlijk is het logisch dat als je drie rassen hebt en met 18 voedsters ...

Dikke Buikenziekte

 

Het afgelopen half jaar ging het eigenlijk zo goed met de konijnen, mede dankzij waarschijnlijk het gebruik van appelazijn. De laatste maand heb ik weer een paar zieke en dode konijnen gehad. Ik had dan met name konijnen tussen de 6-12 weken oud met dikke buikenziekte. Jonge konijnen met diarree heb ik niet, of bijna niet gehad. Natuurlijk is het logisch dat als je drie rassen hebt en met 18 voedsters fokt, dat er onder de jongen doden vallen als gevolg van fouten in de erfelijke aanleg of door ziekte. Maar toch denk ik dat er meer dieren ziek worden en sterven dan nodig is. Dit gevoel werd onlangs nog versterkt toen ik Kleindier las. In Kleindier vertelde de voorzitter van de Duitse konijnenbond dat we niet met zijn allen aan symptoom bestrijding moeten doen, als  het om dierziekte gaat, maar dat we de oorzaak moeten aanpakken. Omdat ik meestal artikeltjes maak naar aanleiding  van eigen ervaringen, heb ik mijn ervaringen en vragen weer eens voorgelegd aan Harry Arts, de dierenarts uit Staphorst. De vragen: 

 

 1. Waardoor wordt de slijmprop in de darmen veroorzaakt?
 2. Welke functie heeft zink in het voer.
 3. Waarom is zink uit het voer gehaald?
 4. In welke planten in de natuur zit veel zink
 5. Is antibiotica in het voer negatief (versnelt het het proces) voor het ontwikkelen van dikke buikenziekte?
 6. Is appelazijn negatief voor dikke buikenziekte?
 7. Wat kun je het beste doen om dikke buikenziekte te voorkomen?
 8. Wat kun je het beste doen om dikke buikenziekte te behandelen?

 

Hier volgen de antwoorden van Harry Arts

 

1. Waardoor wordt de slijmprop in de darmen veroorzaakt?

De slijmprop ontstaat doordat de darmen stil gaan liggen in de buikholte. De darmen mogen dan wel gaan stilliggen, maar de slijmbekercellen in de darmwand gaan nog wel door met slijm produceren. Zo ontstaat er helder slijm in de darmen. Doordat de darmen geen peristaltiek meer hebben, ofwel geen spiersamentrekkingen meer in de darmwand, blijft het slijm op de productie plaats liggen. De spieren in de darmwand zijn als het ware verlamd. Door deze verlamming hoopt het slijm zich op. Soms is het slijm zichtbaar onder het konijn. Doordat de darmen stilliggen is er geen aanvoer meer van darminhoud van de dunne darm naar de blinde en dikke darm. De darmwand cellen echter nemen nog wel het vocht op. Zo ontstaat er ingedroogde inhoud in de blinde en dikke darm. Deze opgedroogde inhoud is goed voelbaar als harde kluiten in de buikholte.

 

Een ander gevolg van het  ontbreken van darmbewegingen is dat er zich steeds meer gas ophoopt in de darmen. Dat het gas zich ophoopt kun je zien voelen en horen. Zichtbaar, omdat de buik een peervorm krijgt. Voelbaar omdat de buik op spanning komt te staan en hard wordt. Doordat een konijn niet kan boeren of braken loopt de maag ook vol met gas en speeksel. Dit is voelbaar in het voorste buikgedeelte. Doordat dit allemaal op het middenrif drukt, kan het konijn moeilijker ademen. De longen kunnen moeilijk hun werk doen, dus er wordt weinig zuurstof opgenomen in het bloed. Het dier krijgt het benauwd en dreigt te stikken.

 

Een bijkomend probleem is dat het dier uitdroogt. Hierdoor wordt het bloed stroperiger en kan het moeilijker door het hart rondgepompt worden. Zuurstof kan nu nog moeilijker uit de longen opgenomen worden en het dier sterft .

 

2. Welke funktie heeft zink in het voer?

Zink is alleen maar om het medicijn bacitracine te binden zodat het als zinkbacitracine door het voer gemengd kan worden. Het natuurlijke zink en het zink via de premix in het voer is nog steeds aanwezig. Alleen het medicijn zinkbacitracine is per 1 jan 2007 niet meer toegelaten. Daarvoor in de plaats is bacivet-S beschikbaar, dit wordt door het water gemengd aan de dieren gegeven worden. Het gaat en ging dus niet om het zink zelf.

 

3. Waarom is zink uit het voer gehaald?

Deze vraag is al beantwoord in de vorige vraag. Zink is niet uit het voer gehaald maar zinkbacitracine als medicijn. 4. In welke planten in de natuur zit veel zink? In alle planten zit zink als zinksulfaat of zinkoxide of als ertsdeeltjes. Natuurlijk zink is noodzakelijk, teveel zink is giftig. 5. Is antibiotica in het voer negatief voor het ontwikkelen van dikke buikenziekte? Versnelt het het proces van dikke buikenziekte? Bacivet S onderdrukt de groei van clostridium bacteriën in de darmen. Deze bacteriën produceren normaal gifstoffen waardoor de darmen stil gaan liggen. Dus Antibiotica heeft een positief effect.

 

6. Is appelazijn negatief voor dikke buikenziekte?

Appelazijn zorgt voor een lage pH in de darmen. Door deze lage pH kunnen clostridium bacteriën en E coli bacteriën niet uitgroeien en zo wordt de dikke buikenziekte onderdrukt.

 

7. Wat kun je het  este doen om dikke buikenziekte te voorkomen?

Alleen konijnenbrok en water en wat gerstestro geven en verder niets. In de brok zitten wel 20 verschillende grondstoffen waardoor het konijn toch een gevarieerd dieet krijgt. Belangrijk is wel op te letten met eiwitten. Geef het konijn niet teveel eiwitten. Eiwitten bevorderen de groei van clostridium in de darmen.

 

 8. Wat kun je het beste doen om dikke buikenziekte te behandelen?

Door het water Bacivet S verstrekken. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar via de dierenarts. Daarnaast zou je ook de konijnen nog neomycinesulfaat kunnen geven om de groei van E coli bacteriën tegen te gaan. Maar neem ook altijd de oorzaak weg! Dus geen groen voer, weg met het teveel aan eiwit. Verander ook het hoogwaardige voer als fokvoer in speenvoer.

 

Ik hoop dat u en ik met deze informatie van Harry Arts ervoor kunnen zorgen dat er minder dieren ziek worden en dat als ze ziek worden we ze er snel weer bovenop kunnen helpen. Succes!!

 

 

Tekst en foto’s: Stefan Luchtenberg

Reacties

 1. Sacha Rietschoten Sacha Rietschoten

  Waar kan ik Bacivet 's bestellen?
  Als ik op internet zoek zie ik alleen maar site's voor dierenartsen. Is het misschien in België of Duitsland vrij verkrijgbaar?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »