Dijksma wil Europese aanpak tegen misstanden angorawol

Dijksma wil Europese aanpak tegen misstanden angorawol

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft tijdens de Landbouwraad in Brussel opgeroepen om de misstanden rondom angorawol en bont Europees aan te pakken. Het levend plukken en villen van angorakonijnen en pelsdieren voor wol en bont heeft tot grote ophef geleid. Nederland wil onder meer dat EU-lidstaten en de Europese Commissie de textiel- en kledingsector stimuleren om te komen met certificering die garandeert dat wol of bont niet afkomstig is van slecht behandelde dieren. Een groot aantal lidstaten (onder meer Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden en België, Denemarken, Luxemburg) steunt Dijksma.

Dijksma: “De barbaarse praktijken van organisaties die tegen dierenwelzijnsregels in wol of bont produceren, moeten uitgebannen worden. Het is goed dat de Nederlandse textielsector deze misstanden over de grens aan de kaak wil stellen, want dit probleem verdient een internationale aanpak. Gelukkig is er veel bijval van lidstaten dat het zo niet langer kan.”

Zo is de Nederlandse textiel- en kledingsector in overleg met Dijksma overeengekomen om bij internationale overleggen actief te pleiten voor tracerings- en borgingssystemen met onafhankelijke certificering voor dierlijke producten in textiel en kleding. Om zo te garanderen dat producten (bijvoorbeeld wol, dons, bont) die op de Europese markt komen niet afkomstig zijn van slecht behandelde dieren.

De staatssecretaris wil verder dat de Europese Commissie praat met landen waar veel bont en wol wordt geproduceerd en overlegt over hoe misstanden kunnen worden uitgebannen. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over afdoende regelgeving, toezicht en handhaving op het gebied van dierenwelzijn, bijvoorbeeld tijdens de bespreking van handelsakkoorden of handelsmissies.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »