De Roborovski Dwerghamster

De Roborovski Dwerghamster

Roborovski dwerghamsters (Phodopus roborovskii) zijn in 1894 door 'Lt Roborosky' in Nan Shan (nog een deel van China) ontdekt. Vervolgens is deze diersoort voor het eerst in 1903 beschreven. Pas in het jaar 1970 werden door een dierentuin in Moskou de eerste paar Roborovskies in gevangenschap gehouden. De eerste Roborovski dwerghamsters zijn in 1982 door een liefhebber uit Duitsland geïmporteerd vanuit Mongolië. Van oorsprong leeft deze ondersoort in het wild inWest- en Zuid-Mongolië en in delen van China.

De Huisvesting

In de echt droge woestijnen komen Roborovski dwerghamsters niet veel voor, omdat het simpelweg te droog is en er weinig groeit. Het voedselaanbod door de droogte is te schaars. Nu leeft deze hamstersoort voor zover bekend in de Gobiwoestijn tot aan de woestijnen van Mongolië en zelfs in Noord China. Door hun goede aanpassingsvermogen en het effectief met water om kunnen gaan, leven ze op plaatsen waar weinig begroeiing te vinden is. Kenmerkend voor de Roborovski dwerghamster is dat ze enorme ondergrondse steile tunnelgangen graven, tussen de 60-200 cm. Ze komen alleen maar boven de grond om te eten en te drinken, als dat te vinden is. Ze halen heel veel vocht uit de planten die ze eten.

Familie en soortgenoten

Roborovskies leven langer in Nederland dan de Campbelli dwerghamsters (die pas in 1983 voor het eerst in Nederland te vinden waren), desondanks is deze ondersoort minder goed bekend. Waarschijnlijk komt dat ook omdat een Campbelli zich gemakkelijker voortplant dan een Roborovski. De Campbelli heeft zich ook veel sneller aangepast aan het voedselaanbod en de nieuwe leefomgeving. De Roborovskies hebben een langere tijd nodig gehad om zich aan het Nederlandse klimaat aan te passen.

Hoe ben ik aan een grote groep gekomen

Ik heb voor mijn hobby een jaar geleden drie koppels gehad. Alle dames mochten blijven en de mannetjes gingen weg naar liefhebbers. Na een half jaar ging mijn gezondheid achteruit en heb ik alle dames gekoppeld, om toch nog te kunnen genieten van mijn hamsters. Helaas gingen deze meisjes vechten omdat er geen duidelijke baas was in het hok. Ik heb er toen één mannetje bijgezet en binnen 48 uur was het vechten over. Later heb ik nog eens acht Roborovski meisjes gekocht en wat opvangers erbij gehaald (ook allemaal meisjes) en zo is mijn groep gegroeid naar 30 hamsters. In huis noemen ze mijn hamsterterraria een 'Robostad'. Ik heb nog geen jong gezien, maar dat maakt me niets uit, ik vind het heerlijk om 's avonds te kijken naar mijn hamsters, hoe ze bezig zijn in de verschillende bakken. Middels hamsterbuizen heb ik alle terraria doorgekoppeld en het is een constant heen en weer geloop tussen de verschillende terraria. Het is mijn live TV geworden. Ik kan precies zien wat ze doen, doordat er overal rode LED lampjes boven en voor hangen om te zien wat ze allemaal aan het doen zijn.

Bouw, gewicht en kleur

De Roborovski dwerghamster is de kleinste hamster van allemaal. De totale lengte blijft vaak onder de 10 cm. Het staartje is 10-12 mm lang. Een gemiddelde hamster weegt tussen de 30 en 50 gram. Er zijn momenteel drie kleurslagen bekend.

Wildkleur

De kleur van de vacht op de rug is geel met bruine eindpuntjes aan de haren. De onderkleur van de vacht is lichtgrijs. Hierdoor lijkt de kleur van de hamster wat dof te zijn. De Roborovski heeft een opvallend brede snuit en lijkt op een snor. De buikkleur is effen wit. Boven de oogjes heeft hij spierwitte vlekken. Omdat de oogjes pikzwart zijn, lijken deze witte vlekken net wenkbrauwen. In tegenstelling tot de Russische dwerghamster heeft de Roborovski geen aalstreep over de rug lopen. Er is ook geen aalstreep zichtbaar, zoals bij de Rus.

White face

Deze soort Roborovski heeft dan een wit gezichtje. De buikkleur is effen wit. Omdat de Roborovski nog niet zo heel veel voorkomt, is deze soort nog niet officieel erkend. De gemiddelde Roborovski wordt twee tot drie jaar oud. Platinum Sommige white face Roborovskies worden lichter van kleur, naarmate ze ouder worden. Dit staat bekend als ‘schimmelfactoren'. De vererving hiervan is dominant. Deze vind je niet veel. Zelf heb ik er twee van zitten in mijn groep, omdat ik ze erg mooi van kleur vind.

Nestmateriaal

Als nestmateriaal kun je hooi, samen met wc papier geven. Het hooi geeft de vorm en het wc papier is lekker zacht, als ze het versnipperd hebben. Sissels (papier stroken) zijn ook uitstekend als nestmateriaal. Een dicht slaaphuisje, waar ze donker kunnen liggen, wordt ook gewaardeerd.

Groepsdieren

Mijn Roborovskies leven in een groep van dertig dieren, onder leiding van een alpha-koppel. Dit koppel houdt de groep onder controle. Zolang het alpha-koppel gehoorzaamd wordt, zal het een leuke gezellige groep zijn. Als ik er een paar jonge dames bijzet, krijgen ze de eerste week les (van het alpha-koppel) wat de regels zijn. Daarna gaan ze hun plekje vinden in de groep. De plek binnen de sociale orde wordt bepaald door een beetje geluk en de sterkte van het beestje zelf. Roborovskies kunnen in de meeste gevallen in een groep worden gehouden. Het houden van groepjes gaat naar mijn mening vaak vele malen beter in groepjes van vijf of meer. Ondanks dat, zijn er toch nog steeds Roborovskies die niet in een groep willen en/of kunnen leven. Ik herken de Roborovskies, die niet meer samen willen wonen, vaak aan deze punten:
 • alleen in een hoekje liggen slapen,
 • nogal kribbig naar soortgenoten toe,
 • de rust op zoeken als iedereen in de groep actief is,
 • langdurig kibbelen, langer dan zes seconden.


Reacties

 1. drd knaagdierwinkel drd knaagdierwinkel

  Hallo

  Dat is lastig. U zou het eens kunnen vragen in een kenners groep zoals deze:
  Facebook: https://www.facebook.com/groups/hammiehamsterforum

  Heel vee succes!

  Met vriendelijke groetjes,
  DRD Knaagdierwinkel
  Of Hamsterforum: https://www.hammiehamsterforum.nl

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »