De rat staat aan top als knager!

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Rat
  • 0
De rat staat aan top als knager!

Wij vroegen ons af welk knaagdier nou de grootste knager is?

Uit recent onderzoek naar deze dieren is gebleken dat het succes van de rat in zijn "bijt" zit. De kaak van de knaagdieren is zo ontwikkeld dat ze hun voeding afsnijden met hun snijtanden en kauwen met hun kiezen. Klinkt logisch, maar ze kunnen niet allemaal tegelijk. Dus als er gekauwd wordt dan kan er niet gesneden worden :)

Specialist in Snijden, kauwen of allebei

Sommige knaagdieren zoals bevers en eekhoorns hebben zich gespecialiseerd in het knagen. Andere knaagdieren zoals de cavia, hebben zich gespecialiseerd in kauwen. Maar de o.a. ratten en muizen hebben hun geheel eigen middenweg en zijn specialist in zowel knagen als kauwen.

Waarom knaagt een rat zo goed?

Om erachter te komen of de "bijt" van ratten beter was dan die van andere knaagdieren heeft een groep wetenschappers onder andere uit Frankrijk en Japan een computer simulatie gemaakt om de beten na te maken. De wetenschappers wilden er graag achterkomen waardoor de rat zo goed kan knagen. Is het dankzij de vorm van de schedel? of misschien de kaakspieren van de rat?

Om hun theoriën in de praktijk te brengen hebben de wetenschappers verschillende computer model dieren gemaakt, maar ze hebben de eigenschappen van de dieren verwisseld om zo te kijken wat er zou gebeuren. Dus een rat met de kaakspieren van een eekhoorn en een eekhoorn met een schedel van een rat.

Het was geen verassing voor de wetenschappers toen ze erachter kwamen dat eekhoorns hun kracht efficiënter kunnen toepassen tijdens het bijten dan cavia's. Terwijl de cavia's juist veel efficiënter konden kauwen dan de eekhoorns. Dit is ook logisch want het dieet van eekhoorns bestaat uit noten en die van cavia's uit grassen. Eekhoorns moeten dus goed kunnen bijten en cavia's juist kauwen.

Ratten als winnaar uit de bus!

Ratten bleken echter het meest efficiënt te zijn in zowel het bijten als het kauwen in vergelijking de andere knaagdieren. Volgens de onderzoeker Nathan Jeffery hebben ratten door de jaren heen hun spieren dusdanig ontwikkeld dat ze beter kunnen knagen dan de eekhoorn en beter kunnen kauwen dan de cavia.

Dus daarom zo succesvol in knagen

Aan de Universiteit van Liverpool stelden ze dat goed ontwikkelde kaakspieren van ratten en muizen ervoor zorgt dat ze zo ontzettend succesvolle knagers zijn die bijna overal doorheen kunnen knagen. Het zijn alles-eters, waardoor hun kaakspieren voordurend flexibel moeten zijn in het soort voeding dat ze voor hun kiezen krijgen.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »