De Lli Pika - Teddy Bear Face

De Lli Pika - Teddy Bear Face

Wat is dit nou? Is het een echt diertje? Ja, het is echt en deze kleine Teddy Bear gezichtjes worden Lli Pika's genoemd.

Je zou het 's werelds langste verstoppertje spel kunnen noemen. Deze schattige berg diertjes zijn in 1983 voor het eerst gespot. Wetenschappers proberen de populatie van de dieren in kaart te brengen. Dit laatste valt nog niet mee, want de Lli Pika laat zich niet zo maar zien. Slechts 29 keer is de Lli Pika (Ochotona iliensis) gezien in de bergen van China.

In de zomer van 2014 zijn de dieren herontdekt. Weidong Li is de oorspronkelijke ontdekker van de Lli Pika en een wetenschapper aan de Xinjiang Instituut voor Ecologie en Geografie. Hij had een groep vrijwilligers in de Tianshan Bergen verzameld om Pika's te gaan zoeken. En ja hoor, het was gelukt, het groepje heeft een Pika gespot. Een nieuwsgierige pika kwam uit een gat in de rotswand, en Li maakte snel een paar foto's. "Ze vonden het verstopt achter een rots, en ze beseften dat ze de pika hadden gevonden. Ze waren erg enthousiast," zei Tatsuya Shin, een naturalist in China


Lli Pika

Een stukje geschiedenis

In 1983 heeft de Chinese regering Li naar de bergachtige provincie Xinjiang gestuurd om natuurlijke hulpbronnen en infectieziekten te bestuderen. Als Li een vallei aan het verkennen was bij de Jilimalale Berg, zag hij een klein, grijs hoofd uit een spleet in de rots spieken. Toen hij dichterbij kwam zag Li het hele diertje. Het dier was ongeveer 8 inch (20 centimeter) lang, met grote oren en een aantal kleine bruine vlekken in zijn grijze vacht. Li was niet bekend met deze soort, ook de mensen die in de omgeving woonden kenden het diertje niet. Li ving een exemplaar en stuurde het naar een wetenschapper aan de Chinese Academie van Wetenschappen, die zei dat hij geloofde dat de pika een nieuwe soort was.

Hoewel Li tijdens een tweede reis naar het gebied geen Pika's meer kon vinden. had hij tijdens een derde reis in december 1983 meer geluk. Hij heeft nog enkele exemplaren opgestuurd en toen werd ook bevestigd dat het zeker weten om een nieuwe diersoort gaat. 

Lli Pika

Voeding van de Pika

Net als andere Pika soorten die gevonden zijn in Noord-Amerika, woont de Ili pika op hoge hoogtes-tussen 9.200 en 13.450 voet (2.800 tot 4.100 meter). Het dieet bestaat voornamelijk uit grassen, kruiden, en andere berg planten.

Lli Pika

Het leefgebied van de Pika

Zoals andere dieren die op hoge hoogtes leven is de pika gevoelig voor veranderingen in zijn omgeving. In 1990 schatte men de Pika populatie op ongeveer 2.000 individuen. Men geloofd dat het aantal afneemt. Dit zegt de International Union for the Conservation of Nature.

Begrazingsdrukte van vee en luchtvervuiling hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de daling van de Ili pika populatie, die IUCN vermeld als kwetsbaar voor uitsterven. China beschouwt de dieren als een bedreigde diersoort

Maar helaas worden er geen gezamenlijke inspanningen gedaan om de Ili pika te helpen. Li zei dat hij hoopt dat te veranderen, en het gebruik van de herontdekking van het dier om beschermde gebieden voor deze soort te creëren.

Hoe zou iemand nou zo'n lief Teddy Bear gezichtje niet willen helpen

Lli Pika


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »