De Duitse Stijl - Hamsterverblijf op de natuurlijke manier

De Duitse Stijl - Hamsterverblijf op de natuurlijke manier

De "Duitse Stijl" worden de natuurlijke verblijven ook wel genoemd. Deze leuke trend is vanuit Duitsland naar ons toe komen waaien en dat is feest voor de hamsters!

DUITSE STIJL VERBLIJF

Een nieuwe trend heeft zijn intrede gedaan, de "Duitse Stijl" verblijven zijn vanuit Duitsland naar ons kikkerlandje over komen waaien en winnen aan populariteit. Alles draait om het welzijn van het dier en het benaderen van de natuurlijke behoefte van het dier. Op dit moment zijn met name de hamsters die een feestje mogen vieren want steeds meer hamster eigenaren stappen over op deze nieuwe inrichting.

 

WAT IS DE DUITSE STIJL

De Duitse Stijl heeft als doel het benaderen van de natuurlijke leefomgeving en omstandigheden. Zo moeten de hamsters kunnen graven omdat ze dit in de natuur ook doen en van nature een graafbehoefte hebben. Uit onderzoek is gebleken dat dwerghamsters een bodemlaag zouden moeten hebben van minimaal 20 cm.

 

duitse stijl

 

WAT HEB JE NODIG VOOR DE DUITSE STIJL?

De Duitse Stijl stelt een aantal eisen aan het verblijf en de inrichting, hier komen enkele hiervan:

  • Het verblijf moet minimaal 80 / 100 cm groot zijn voor dwerghamsters en voor Syrische Hamsters 100 / 120 cm
  • Het looprad moet voor dwerghamsters het liefst van hout zijn en een minimale diameter hebben van 20 cm. Voor Syrische Hamsters moet het looprad c.a. 30 cm zijn
  • De bodemlaag moet minimaal 20 cm dik zijn en bestaan uit graafbaar materiaal

 

BODEMBEDEKKING ALA DUITSE STIJL

Voor de Duitse stijl heb je bodembedekking nodig waar de hamster in kan graven. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld:

 

MEERDERE BODEMLAGEN

De Duitse Stijl werkt vaak met meerdere bodemlagen of een mix van bodembedekking. Zo wordt er bijvoorbeeld Tumblefresh in combinatie met hooi gebruikt of Zaagsel en Supasoft, maar ook kan er bijvoorbeeld een top laag gestrooid worden met kokos bedding.

duitse stijl bodembedekking

 

LOOPRAD

Het looprad moet dus voor een Dwerghamster 20 cm zijn en voor een Syrische Hamster 30 cm doorsnede. De houten loopradjes passen het beste bij de Duitse Stijl omdat ze er natuurlijk uitzien en dus beter bij een natuurlijk verblijf passen. Daarnaast lijkt het erop dat de nageltjes iets sneller slijten met een houten looprad.

De volgende loopradjes zijn geschikt voor een verblijf in Duitse Stijl:

 

 

ZAND

duitse stijl zandbakNatuurlijk mag zand niet ontbreken, want in een natuurlijk verblijf hoort natuurlijk zand. Gebruik geen zand uit de tuin, want je weet nooit wat er over het zand gelopen heeft en of er parasietjes of andere ongedierte in zit. Hiervoor kunnen verschillende soorten zand gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo heb je bijvoorbeeld badzand nodig waar de dieren in kunnen badderen en een zandbad kunnen nemen. Daarnaast is er nog basiszand dat gebruikt kan worden om een basis aan te leggen. Er is ook speciaal holenzand verkrijgbaar, waarmee de dieren mooie holletjes kunnen bouwen en voor een leuk kleur effect is er woestijnzand in verschillende kleuren.

Als zandbakje kan het beste een rotsbakje gebruikt worden van c.a. 18 cm voor dwerghamsters en c.a. 24 cm of groter voor Syrische Hamsters.

 

Hier is nog een leuk filmpje te zien van hamstertjes die lekker badderen in het zand.

 

 

 

 

Knaagdiergras duitse stijlDUITSE STIJL PLANTEN

Er moeten ook plantjes in het verblijf, maar niet zomaar iets uit de tuin. Je kunt je eigen plantjes kweken, zoals bijvoorbeeld het knaagdiergras. Deze hoef je alleen water te geven en het groeit vanzelf. De dieren kunnen zich erin verstoppen, er doorheen kruipen en er lekker aan knabbelen.

 

HOUTEN HUISJE IN DUITSE STIJL

Omdat de Duitse stijl de natuurlijke look van het verblijf zo benadrukt, zijn met name houten huisjes bij uitstek geschikt. Je hebt ze in verschillende formaten en soorten. Zo zijn ze er in blak hout, met schors en ook in verschillende uitvoeringen. Ook de speelhuisjes end e huisjes met verschillende kamers zijn heel geschikt voor de Duitse Stijl verblijven.

 

PLATEAUS VOOR DE DUITSE STIJL

Plateaus zijn heel geschikt om het verblijf in meerdere lagen te delen. Zo krijgt de hamster meer uitdaging en onderzoekruimte. Zelfs plateaus zoals het Trixie plateua 37 cm is heel geschikt hiervoor. Het is een heel groot plateau, maar met wilgenladdertjes en hoge bodembedekking kunnen de hamsters er prima mee uit de voeten!

 

HEEL VEEL PLEZIER MET INRICHTEN!

Duitse Stijl inrichting

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

  1. Linda Linda

    Ik vind de hamsterverblijven in Duitse Stijl ook heel erg mooi! Ik heb drie hamsterverblijven op deze manier ingericht. Heel leuk dat jullie hier een blog over hebben geschreven, deze is heel duidelijk!
    In Duitsland geven ze nog aan dat Loopradjes met sporten niet ideaal zijn, maar dat vind ik onzin. Zou leuk zijn als jullie en paar voorbeeld verblijven zouden kunnen inrichten! :D

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »