De Cavia als grasmaaier

  • Geplaatst op
  • Door Nico van Dijk Kleindier Magazine
  • Geplaatst in Cavia
  • 1
De Cavia als grasmaaier

Enige tijd geleden las ik in het Aviornis boekje iets over Cavia's en siervogels, hierbij een weergave van het artikeltje.

Als siervogelliefhebber beschik je gewoonlijk over grote volières waarin de grote siervogelsoorten zijn gehuisvest. Hierin bevinden zich als aankleding en voor de benodigde beschutting meerdere bomen en struiken met gras als bodembedekking. De meeste siervogels eten gewoonlijk wel wat van dit gras, maar kaal vreten is er niet bij. Als er in het zomerseizoen niet gemaaid zou worden dan wodt het een erg ruige boel. Om de grote siervogels niet te storen met het machinaal maaien van het gras kun je gemakkelijker Cavia's inzetten. De vogels storen zich totaal niet aan hun aanwezigheid. Meerdere liefhebbers maken gebruik van deze dieren. Hierdoor voorkom je ook dat de siervogels te veel stress krijgen met alle gevolgen van dien. Tevens is dit veel minder arbeidsintensief, immers het maaien en afvoeren van het gras komt in het seizoen wekelijks terug.

Welke voorzieningen moet je treffen

Wel is het zaak dat er enkele voorzieningen getroffen moeten worden. Alle boompjes en struikjes dienen onderaan de stam afgezet te worden met gaas van ca. 40 cm hoog, om stamschade te voorkomen. Ook het plaatsen van een schuilhokje met daarin nestmateriaal (hooi, stro) voor de Cavia's is gewenst. Hierin zijn ze later ook gemakkelijker te vangen indien dat nodig is. Cavia's zijn groepsdieren en graven niet. Hierdoor blijft de grasmat intact. Je moet wel weten van welk geslacht ze zijn voordat je ze in de volière loslaat. Omdat de voortplanting bij deze dieren vrij snel gaat moet je oppassen voor overbevolking, hierdoor zou je anders de doelstelling teniet gedaan worden. Per 30 vierkante meter is één cavia al voldoende om de grasmat bij te houden. Als het groeiseizoen voorbij is moeten de Cavia's in hun winterverblijf geplaatst worden omdat ze niet winterhard zijn.

Vanzelfsprekend zijn langharige dieren minder geschikt vanwege de verzorging van hun haren. Voor hun algehele conditie is het verstrekken van iets caviakorrel met de broodnodige vitamine C en water in een drinkflesje een eerste vereiste.

Ook moet erop gelet worde dat de Cavia's geen schurftmijt krijgen, indien dit wel het geval is, moet dit behandeld worden met Anti Schurft.


Reacties

  1. Marleen Marleen

    Ik heb begrepen dat vogels ziekten kunnen overdragen als de cavia in contact komt met de uitwerpselen. Vandaar dat je dit beter niet kunt doen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »