De belangrijkste vitaminen en mineralen voor Konijnen

De belangrijkste vitaminen en mineralen voor Konijnen

Konijnen zijn actieve dieren. Ze hebben bepaalde voedingsstoffen nodig in een uitgebalanceerde hoeveelheid om gezond en fit te blijven. Konijnen kunnen gelukkig zelf al veel van de voedingsstoffen aanmaken en andere stoffen halen ze uit de voeding.

Vitamine C en de aanmaak van voedingsstoffen

Een groot voordeel is dat Konijnen zelf vitamine C kunnen aanmaken. Wat dat betreft zijn Cavia's en mensen benadeeld door de natuur want zowel de Cavia als wij zelf kunnen jammer genoeg niet zelf vitamine C aanmaken. Voor ons en de Cavia dus een onontbeerlijk bestanddeel. Konijnen zijn in staat de meeste voedingsstoffen uit hun voer te halen. Het voer moet daarom rijk aan voedinggstoffen zijn anders kan het konijn er niets mee. Het voer moet uitgebalanceerd zijn en voldoende vitaminen en mineralen bevatten.

Vitaminen

Vitaminen zijn erg belangrijk voor het lichaam. Het zijn organische verindingen die zowel in een vet- als wateroplosbare vorm beschikbaar zijn. Een voorbeeld van een vetoplosbare vitamine is Vitamine A.

Vitamine A

Dit is ook een vitamine die konijnen hard nodig hebben. Konijnen kunnen de vitamine aanmaken uit Bèta-caroteen, dat te vinden is in bijvoorbeeld:

 • Wortelen
 • Selderij
 • Paprika

Vitamine D

Vitamine D is ook een belangrijke vitamine. Niet alleen voor konijnen, ook voor andere dieren en mensen is het een zeer belangrijke vitamine die o.a. de weerstand ondersteunt. Deze vitamine wordt aangemaakt in de huid, door contact met zonlicht. De beste manier om vitamine D op een natuurlijke manier aan te maken is dus in het zonnetje zitten. Dit geld ook voor konijnen. Met name in de zomer is het goed dat binnen konijnen naar buiten kunnen. Het beste is het konijn een plekje buiten te geven waar het zowel in het zonnetje kan zonnen, maar ook een beschutte schaduwplek heeft. Heb je geen tuin, dan is een plekje op het balkon misschien een idee.

Vitamine E

Deze vitamine ondersteunt het immuunsysteem en is te vinden in:

 • wortels
 • veldsla

"Vitamine C, E en Calcium zijn onmisbaar voor spieren, bloedvaten en een goede werking van het zenuwstelsel?

Vitamine B

Dit is een vitamine die behoort tot de wateroplosbare vitamines. Deze vitamine hoeft niet bijgevoerd te worden. Vitamine B wordt namelijk opgenomen in de blinde darm. Biotine (vitamine B7) zorgt voor een gezonde huid en nagels. Je vindt deze vitaine rijkelijk in:

 • Spinazie
 • Havermout

Mineralen

Er zijn verschillende soorten mineralen stenen verkrijgbaar. Een gezond konijn heeft deze echter niet nodig. Een overschot aan mineralen kan zelfs schadelijk zijn voor de dieren. Konijnen hebben voldoende calcium nodig voor een goede ontwikkeling van botten en tanden. Calcium kan het koniijn uit bijvoorbeeld Venkel, Broccoli en veel kruiden halen. Andijvie is een zeer rijke bron van mineralen zoals: kalium, fosfor, ijzer e.d.


Reacties

 1. DRD Knaagdierwinkel DRD Knaagdierwinkel

  Dank je wel Kelly!
  Ja, wij zijn inderdaad van mening dat dergelijke stenen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wij zijn ook erg blij dat deze opvatting zich ook steeds meer onder fabrikanten verspreid :)

 2. Kelly Kelly

  Ik ben zeer blij om te lezen dat jullie ook vermelden dat verschillende soorten mineralen stenen schadelijk kunnen zijn voor konijnen. Hiervoor verdienen jullie toch een pluim.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »