Daarom zijn de brokjes in het voer nodig

 • Geplaatst op
 • Door DRD Knaagdierwinkel
 • Geplaatst in Knaagdier, voer
 • 0
Daarom zijn de brokjes in het voer nodig

De geperste brokjes worden niet altijd in het knaagdiervoer gewaardeerd. Mensen vragen zich af waarom deze aanwezig zijn in de mengvoeder. We krijgen dan ook regelmatig de vraag waarom fabrikanten brokjes in de mengvoeder doen.

Onderzoek naar de samenstelling

Alle grote fabrikanten hebben de voedingsbehoefte per diersoort uitvoerig in kaart gebracht. knaagdiervoerSommige fabrikanten baseren hun samenstelling op onderzoeken uit het verleden en andere fabrikanten zijn constant bezig met vernieuwing op basis van nieuwe onderzoeken.

Knagen is een vereiste

Zoals we allemaal weten groeien de tanden van knaagdieren altijd door. Het is daarom van belang dat de voeding helpt bij het slijten van de tanden. De fabrikanten hebben hierbij stilgestaan en daarom de oplossing gevonden in een geperste brok. Dit is dan ook een belangrijke reden van de toevoeging van de brokjes in de voeding. Dit is niet de belangrijkste reden.

Volledige voeding moet volledig zijn

Wij hebben bij de grootste fabrikanten navraag gedaan waarom de brokjes nou eigenlijk worden toegevoegd. Als de enige reden is om de tanden te slijten, dan zijn ze niet altijd belangrijk. Je kunt immers ook een gezonde knaagsteen geven of kiezen voor natuurlijk knaagmateriaal. Toch hebben de brokjes een belangrijke functie. De fabrikanten zijn er namelijk niet in geslaagd om een "Volledige" knaagdiervoeding te produceren zonder de brokjes. Het is dus wel mogelijk om een mengeling zonder de brokjes te maken, maar deze is dan niet volledig.

Als het gaat om eiwitten, vetten en vezels, dan is het niet heel erg moeilijk. De uitdaging zit 'm vaak in de vitaminen en mineralen. Deze zijn in de meeste natuurlijke grondstoffen in onvoldoende mate aanwezig. In een geperste brok is het mogelijk om meer (natuurlijke) bestanddelen te persen, waardoor er wel voldoende vitaminen en mineralen verkregen worden.

knaagdiervoer

De belangrijke duo functie van brokjes

De belangrijkste twee functies van de brokjes zijn dus:
 • Slijten van de tandjes wat meer een handige bijkomstigheid is.
 • Het volledig maken van een knaagdier voeder door toevoeging van ontbrekende vitaminen en mineralen


Mijn knaagdier laat de brokjes liggen

We zijn aangekomen bij de selective eter... Dit komt vaak voor bij knaagdieren. Ze eten het lekkerste uit de voeding en laten de rest (vaak gezond) liggen. Selective eters krijgen niet alle voedingstoffen binnen en dat is een probleem. De meest voorkomende problemen bij selectief eten:

 • Overgewicht
 • Ondergewicht
 • Gebreksziekten (vitamine en/of mineralen tekort)
 • Te lange tanden
 • Huid- en vachtproblemen


Knaagdieren moeten de brokjes dus ook echt opeten om alles binnen te krijgen wat ze nodig hebben. Wil je knaagdier de brokjes echt niet eten, dan is overstappen op een andere voeding een goed idee. Blijft je knager selectief eten dan is een alles-in-één brok een goed idee.


BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »