Chippen: ook voor konijnen

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in konijn
  • 0
Chippen: ook voor konijnen

Wist u dat ook konijnen gechipt kunnen worden? Stichting KonijnenBelangen organiseert in november een actie, waarbij deelnemende dierenartsen korting geven op het chippen van uw konijn.

De SKB heeft sinds twee jaar geleden de maand november uitgeroepen tot ‘Konijnenmaand’ en vraagt daarin extra aandacht voor ‘vergeten’ konijnen: dieren die bijvoorbeeld gedumpt of verwaarloosd zijn. Dit jaar staat het chippen in de schijnwerpers: een gechipt konijn kan immers na een ontsnapping eerder bij zijn eigenaar worden teruggebracht.


Hoewel er nu nog niet zo vaak aan wordt gedacht dat een konijn ook een chip kan hebben, zal het meer gewoonte worden om ook gevonden konijnen op de aanwezigheid van een chip te checken als steeds meer mensen hun konijn gaan chippen. Verschillende organisaties werken hier al aan mee en laten standaard hun konijnen chippen, zoals een aantal konijnenopvangen en asielen.


Ook een ziektekostenverzekering voor het konijn kan een reden zijn om het dier te laten chippen. Dat is dan namelijk verplicht, zodat kan worden aangetoond dat het dier dat behandeld is ook echt het dier is dat verzekerd is. Een verzekering voor het konijn kan erg zinvol zijn, zeker omdat u met een konijn vaak niet kan wachten tot na het weekend als er iets aan de hand is. Dan lopen de tarieven al snel op.


Op de website van Stichting KonijnenBelangen vindt u een lijst van deelnemende dierenartsen die op verschillende manieren korting geven op het chippen van konijnen in november. Ook kunt u er meer lezen over de November Konijnenmaand.


Bron: Stichting KonijnenBelangen

Meer over chippen leest u in ons document Chippen en registreren. En denk eraan: chippen heeft alleen zin als u ook de gegevens van uw konijn registreert bij een databank en die goed up to date houdt!


Het volgende is te lezen op de website van Konijnen Belangen:

November Chipmaand


November is twee jaar geleden voor het eerst door Stichting KonijnenBelangen (SKB) uitgeroepen tot Konijnenmaand. Gedurende deze maand besteden we vooral aandacht aan de ‘vergeten konijnen’. Dat zijn konijnen die verwaarloosd, gedumpt of afgestaan zijn door hun eigenaar. Dit jaar zal November Konijnenmaand voornamelijk in het teken staan van chippen. Ik hoor het jullie zeggen: "Pardon, een konijn chippen? Kan dat ook al?" Jawel.


Chippen is in het geval van honden en paarden verplicht en ook bij katten wordt het veelvuldig gedaan, waarom dan niet bij konijnen? Het blijkt een efficiënte maatregel te zijn tegen problematiek zoals het terugvinden van een dier dat is weggelopen, malafide fokkers van huisdieren, het achterlaten (dumpen) van huisdieren en import van illegaal gevangen dieren. Daarnaast kan het helpen bij medische vraagstukken, zoals of een gevonden konijn de jaarlijkse vaccinatie heeft gehad. Om een konijn te kunnen verzekeren, wat momenteel in Nederland alleen mogelijk is bij Petplan, is een identificatiechip vereist. En bedenk eens hoe handig het zou zijn om een kattenluikje dat op een chip werkt ook voor een konijn te kunnen gebruiken!


Veel mensen laten het idee om hun konijn te chippen al snel varen wanneer ze horen dat dit zelden wordt gedaan, en dat instanties zoals de dierenambulance meestal niet eens bekijken of een konijn gechipt is. We kunnen hier alleen iets aan veranderen door het heft in eigen handen te nemen. Er zijn verschillende konijnenopvangen en asielen, waaronder Konijnenopvang Joy en Dierenhulp Boskoop, die al begonnen zijn om hun konijnen standaard van een chip te voorzien. Konijneneigenaren en dierenorganisaties moeten zich ervan bewust worden dat chippen in het belang van het konijn is. SKB is per definitie de aangewezen partij om dit onder de aandacht te brengen. Wie anders?


Wat gaan we tijdens November Konijnenmaand doen om chippen onder de aandacht te brengen?


De communicatie van SKB naar de buitenwereld zal deze maand in het teken van chippen en dumpproblematiek staan. Denk aan Facebookberichten, columns, Snuffel Courant (krantje voor onze donateurs) en persberichten. We doen dit niet helemaal op eigen kracht, we hebben ook de hulp ingeschakeld van verschillende konijnenopvangen en studievereniging Archaeopteryx van de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht.


Verder hebben wij een actie op touw gezet die interessant is voor konijneneigenaren, opvangen en andere partijen die verantwoordelijk zijn voor de verzorging van konijnen. Wij hebben dierenartsen, verspreid door het hele land, op de hoogte gebracht van onze plannen en opgeroepen om mee te doen. Dierenartsen hebben enthousiast gereageerd op deze oproep. Dit heeft geleid tot een lijst van dierenartsen die in November Konijnenmaand op verschillende manieren flinke kortingen geven op het chippen van konijnen!


e lijst met deelnemende dierenartsen is te vinden op de homepage van onze website www.konijnenbelangen.nl


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »