Cavia & Vitamine C

 • Geplaatst op
 • Door DRD Knaagdierwinkel
 • Geplaatst in Cavia
 • 0
Cavia & Vitamine C

Voedingstekorten kunnen bij de cavia leiden tot specifieke gezondheidsproblemen.

Vitamine C

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten daarom dagelijks vitamine C via hun voeding ontvangen. De meeste groenten en fruit bevatten vitamine C, evenals hoogwaardige
droogvoedingen. De meeste producten bevatten een hoog gehalte aan vitamine C (tussen de 250-800 mg/kg droogvoer). Een hoog vitamine C gehalte in het voer betekent dat de cavia 100% van zijn dagelijkse behoefte uit zijn voeding kan halen.

Het is een wettelijke verplichting dat alle ingrediënten die vermeld staan op de verpakking, ook daadwerkelijk in de aangegeven hoeveelheid aanwezig zijn tot de houdbaarheidsdatum van het
product. Producenten van hoogwaardige voedingen gebruiken daarom de nieuwste voedingstechnologieën om te garanderen dat vitamine C in een stabiele, beschermde vorm aanwezig is en blijft tot de houdbaarheidsdatum. Vitamine C in zijn natuurlijke vorm (bijv. in een schijfje sinaasappel of appel) is zeer instabiel. Een laagwaardige voeding zonder extra vitamine C kan leiden tot een tekort aan vitamine C, wat ‘hypovitaminose C’ wordt genoemd, of ‘scheurbuik’.
Klinische symptomen bestaan uit gewichtsafname, lethargie (lusteloosheid), kreupelheid en gezwollen gewrichten.

Absorptie en functie van Vitamine C

Vitamine C wordt actief geabsorbeerd in het jejunum (dunne darm). Vitamine C speelt een rol in een aantal biochemische processen en veel functies houden verband met de eigenschap om omkeerbaar te oxideren en dehydrooscorbinezuur te vormen. De duidelijkste rol die vitamine C speelt, is bij de vorming en herstel van collageen, alwaar het een cofactor is bij  de hydroxylysine. Deze aminozuren vormen een belangrijk onderdeel van collageen, waarvan de vezels onderling verbonden zijn en de basis vormen voor botweefsel, kraakbeen en de meeste andere bindweefsels (huid, ligamenten, pezen, spieren en bloedvaten).

Vitamine C is onmisbaar voor veel andere processen:

 • Vorming van cornitine
 • Afbraak van histamine
 • Vorming van geslachtshormonen (bij. oestrogeen)
 • Vorming van catecholamines (bijv. Adrenaline)
 • Vorming van corticosteroïden
 • Oxidatie van bepaalde aminozuren
 • Omzetting van cholesterol in galzuren

Vitamine C gebrek - scheurbuik

Factoren die de zelfregulering van vitamine C beïnvloeden:

 • Levensfase - groei, volwassenheid, zwangerschap, zogen.
 • Activiteit en omgeving - ruimte, temperatuur, vochtigheid, licht, onderdak.
 • Stress -  spenen, behandeling, trauma, rivaliteit, transport.
 • Ziekte/darmparasieten
 • Vitamine C in het dieet - Hoeveelheid, type, sterkte.
 • Verminderde voedsel - (en water-) inname
 • Absorptie - gehalte (neemt af bij toegenomen hoeveelheid vitamine C), type vitamine C, leeftijd van het dier.

Symptomen van scheurbuik:

 • Gedrag en houding - depressief, zwak, lethargisch.
 • Eetlust - verminderd, geleidelijk gewichtsverlies, overvloedige speekselproductie.
 • Bek - anemie, loszittende of gebroken tanden, bloedend tandvlees, gingivitis.
 • Verminderde weerstand tegen ziekten - vatbaarheid voor secundaire infecties.
 • Conditie van de huid - slechte conditie, haaruitval, verstoorde stolling, vertraagde wondgenezing en opengaan van genezen wonden.
 • Indicaties van pijn - wil niet bewegen of worden vastgepakt, kreupelheid of wankel lopen.
 • Ontlasting - afwijkende grootte, hoeveelheid consistentie en geur.
 • Voortplantingsgedrag - sterk verminderd.

Preventieve maatregelen:

 • Geef een complete voeding zonder suiker zoals VetCare, Fibafirst Cavia of Selective Cavia en vermijd zoet voer.
 • Zorg dat het voer vitamine C bevat - controleer de hoeveelheid, het type en de houdbaarheid van de vitamine C.
 • Zorg dat er altijd genoeg vers hooi van goede kwaliteit beschikbaar is.
 • Geef uw cavia regelmatig geschikte verse groene groenten.
 • Het wordt afgeraden om supplementenaan het water toe te voegen - het kan de smaak beïnvloeden, de waterinname wisselt sterk en supplementen verliezen snel hun kracht na blootstelling aan water, licht en metaal.

Wat is vitamine C?

De chemische naam voor vitamine C is ascorbinezuur. Het is een wateroplosbare, organische micronutriënt, een antioxidant en een essentiële voedingsstof.

Cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken

De meeste diersoorten kunnen zelf vitamine C aanmaken. Maar Cavia's kunnen dat (net als mensen) niet, omdat ze het essentiële enzym L-gulonolactone oxidase missen, dat nodig is voor de omzetting van glucose in ascorbinezuur.

Metabolisme en uitscheiding

Wat er met de vitamine C gebeurt, hangt af van de manier van inname, de hoeveelheid die wordt ingenomen en de huidige behoefte van het lichaam. Bij Cavia's wordt het grootste gedeelte van het overschot aan vitamine C via de urine en ontlasting uitgescheiden, maar een klein gedeelte wordt omgezet in dehydroascorbinezuur. Dit wordt dan via een serie reacties weer afgebroken tot koolstofdioxide en andere producten. Koolstofdioxide en andere producten. koolstofdioxide wordt via de ademhaling uitgescheiden.

Biochemie van Vitamine C gebrek

Vitamine C blijft maximaal 4 dagen in weefsels achter. Als het niet wordt aangevuld, raken de voorraden in weerfsels snel op en worden eerdergenoemde processen belemmert. Vitamine C gebrek staat beter bekend als "scheurbuik". De symptomen staan hieronder vermeld:

Tanden - Cavia's hebben continu doorgroeiende tanden met open wortels. De cellen in de pulpholte (odontoblasten) produceren continu dentine (dat collageen bevat). Bij vitamine C gebrek wordt abnormaal collageen gevormd, wat structurele defecten in het dentine en porodontale ligament tot gevolg heeft. De porodontale ligamenten die tanden op hun plaats houden in het kaakbeen, verslechteren snel en de tanden kunnen uitvallen wanneer er tegenaan geduwd wordt.

Spijsverteringskanaal - Vitamine C beïnvloed de opname van andere voedingsstoffen. Hoewel eentekort aan vitamine C de opname van koper en bepaalde aminozuren bevordert, wordt de opname van ijzer en vitamine B12 juist verminderd, wat kan leiden tot verschillende vormen van anemie. Vitamine C is noodzakelijk voor de omzetting van cholesterol in galzuren. Een gebrek aan galzuren leidt tot spijsverteringsproblemen en verhoogde serumgehalten van cholesterol.

Huid - Verslechtering van het collageen, zoals bij vitamine C gebrek, kan de onschendbaarheid van de huid aantasten, resulterend in een verminderde weerstand tegen infecties, vertraagde wondgenezing en zelfs het weer opengaan van oude, genezen wonden. De huidskleur kan ook worden aangetast, omdat de metabolisering van aminozuren die nodig zijn voor de pigmentproductie, wordt verstoord.

Bloedvaten - Collageen zorgt ervoor dat de vaatwanden ongeschonden blijven. Als de vaatwanden aangetast worden, kan er bloed in het omringende weefsel lekken en kunnen er zodoende bloedingen ontstaan in subcutane weefsels, skeletspieren,rond de gewrichten en in de darmen. Bloedend tandvlees komt ook vaak voor.

Zenuwstelsel - Cavia's raken snel gestrest. Als reactie daarop komen er stresscorticosteroïden (bijv. cortisol) en catecholaminen (adrenaline en noradrenaline) vrij. Voor de productie van deze hormonen is vitamine C nodig. Dus tijdens een periode van stress heeft het dier een grotere behoefte aan vitamine C en kunnen weefselvoorraden snel opraken.

Immuunsysteem - Vitamine C is werkzaam als antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radiaclen, die schade kunnen aanrichten aan celmembranen, eiwitten en DNA. Het bevordert tevens de groei en activiteiten van gespecialiseerde cellen en antilichamen in het bloed en lymfestelsel, die het lichaam beschermen tegen infecties (virussen en bacteriën) en infecties bestrijden. In periodes van vitamine C gebrek werkt het immuunsysteem langzamer en minder doeltreffend.

Botten - Vitamine C gebrek heeft niet alleen invloed op de vorming van collageen, maar ook op de omzetting van vitaine D in zijn actieve vorm 1,25(OH)2 D; deze stoffen zijn allebei onontbeerlijk voor de botgroei. Belemmering van de collageenproductie in de cellen (chondrocyten) in de groeicentra in botten kan de kraakbeen- en botvorming verstoren. Verminderde beschikbaarheid van 1,25(OH)2 D kan de botten ong fragieler maken.

Toxiciteit

Een teveel aan vitamine C wordt snel via de urine uitgescheiden en is daarom relatief non-toxisch. Echter consequent te veel vitamine C kan leiden tot diarree (een osmotisch effect in de darmen). Bovendien kan dit invloed hebben op bloed- en urinetesten op basis van oxidatiereductie reacties.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »