Bonte Ratten en hun Oorsprong

Bonte Ratten en hun Oorsprong

Al onze ratten hebben als basisvoorouder de bruine rat (rattus norvegicus) met een meer dan honderdjarige historie als proef- en huisdier. Zijn neef, de zwarte rat (rattus rattus) heeft op deze domesticatie geen enkele invloed gehad, die had het te druk met - via zijn kostgangers - al eeuwenlang de meest vreselijkste ziektes te verspreiden.

Onze bruine rat ontpopte zich als eeuwen geleden als wereldreiziger waarbij bijvoorbeeld een oceaan oversteken een fluitje van een cent was. Hij klom vanaf de kades via de meertouwen schepen binnen die hem tot in de verste uithoeken van de wereld brachten en kon overleven op al het voedsel dat ook maar enigszins eetvaar was zonder ziek te worden. Met iedere nieuwe generatie is verhoogde immuniteit voor slechte stoffen met de paplepel ingegoten. Geef een wilde rat van nu een portie ouderwetse muizentarwe en hij zal, na het te hebben opgepeuzeld, bijna letterlijk om meer vragen. Ze zwommen in de meest vervuilde grachten en brachten hun kroost groot in rioolstelsels zonder daar schade van te ondervinden.

Proefdier

Als proefdier is hij, samen met muizen van onschatbare waarde geweest in de zoektocht van de mens om de meest uiteenlopende medicijnen te testen. Gehuisvest in onderzoeksinstituten en laboratoria over de gehele wereld hebben ze tot op de dag van vandaag een onuitwisbare dienst aan ons bewezen. Zij stonden aan de basis van ondermeer kankeronderzoek, hart- en vaatafwijkingen, de anticonceptiepil en huidaandoeningen. Door de grote aantallen gehouden proefdieren en hun nafok zijn dan ook aan het eind van de negentiende eeuw de eerste mutaties ontstaan. Laboranten, die vorm- en kleurveranderingen opmerkten hielden deze dieren soms apart, nieuwsgierig naar wat daar in de toekomst mee kon worden bereikt. De albino's waren ideaal voor proefdiergebruik en dat is nog steeds zo, al worden er (gelukkig) niet meer zoveel geofferd als vroeger, omdat onze kennis goed is geregistreerd. Vooral bij huidgebonden onderzoeken is bij de witte dieren een verandering in structuur of beharing snel te zien, evenals het aderstelsel. De enkele- in het begin zwarte of agoutidieren die uit de fokcombinaties vielen, werden nu wel gevolgd en vanuit deze dieren is de basis ontstaan van wat wij nu als kleur- en bontmutaties op shows zien.

Zo ontstond langzaam een bontgekleurde rat

Buiten dat er via de gevolgde in- en lijnteelt andere kleuren ontstonden is ook in deze tijd de eerste groep getekende dieren geboren. Vanuit de stam van de beroemde Wistarrat (een Amerikaans inteeltproduct) ontstond langzaam maar zeker een soort bontgekleurde rat die na veel jaren en evenveel teleurstellingen de basis vormden van wat wij nu kennen als Berken (Bershire), Hooded, Japanner, bont, bonteschimmeld en later de Husky-rat. Toen er eenmaal een kleur- en tekeningpatroon kon worden vastgelegd was het later een kwestie van aalstrepen. Kop belijning, vlekverdeling, triangel en ongewenste of te lange keelstrepen en soms witte voetjes wegwerken. Dit schrijf ik in drie regels, maar het pad naar perfectie duurt inmiddels honderd jaar. Met die kleuren gaat het geweldig en er komen nog steeds varianten bij die na een tijdje hard werken uiteindelijk hun erkenning krijgen, maar tekeningratten fokken blijft een zaak van veel uitval, veel geduld en... ook een beetje geluk.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »