Blaasproblemen bij de Cavia

Blaasproblemen bij de Cavia

Blaasproblemen zoals blaasontsteking, blaasgruis en blaassteen komen bij cavia's vrij veel voor. Hoe eerder je erbij bent hoe beter, maar hoe herken je dat een cavia blaasproblemen heeft?

De symptomen kunnen zijn:

 • Bloed in de urine of afwijkende kleur van de urine
 • Afwijkend plasgedrag, bijvoorbeeld op andere locatie plassen
 • Piepen bij het plassen (pijn)
 • Veel kleine beetjes plassen of niet kunnen plassen
 • Verkrampen of gebogen lichaamshouding
 • Vermagering

Wanneer er vermoed wordt dat een cavia last heeft van blaasproblemen raden we sowieso aan om een dierenarts te bezoeken omdat deze het beste kan bekijken hoe het probleem aangepakt kan worden. Wanneer er sprake is van blaassteen moet deze bijvoorbeeld operarief verwijderd worden. Blaasproblemen kunnen te maken hebben met de voedingsstoffen die een cavia binnenkrijgt, maar ook met de hoeveelheid vocht en hoogstwaarschijnlijk kan ook erfelijkheid een rol spelen. Wua voeding is het vooral erg belangrijk dat de calcium/fosfor verhouding goed is. De ideale verhouding calcium/fosfor is 1 tot 2x zoveel calcium als fosfor, dus 1:1 of 2:1.

Een aantal tips om de kans op blaasproblemen te verkleinen:

 • Geef een goede voeding waarin de juiste calcium/fosfor verhouding zit.

caviavoer supremecaviavoer fibafirst

 • De meeste "gewone" hooisoorten (luzerne/Alfalfahooi) bevatten vrij veel calcium. Voor dieren met blaasproblemen is het veel beter om bijvoorbeeld Timothy hooi te geven; dit bevat een laag calcium gehalte (+/- 0,5%) en heeft een gunstige calcium/fosfor verhouding. Daarnaast heeft het een hoog ruwvezelgehalte van 32&.

Timothyhooi caviatimothy hooi supreme cavia

 • Houdt het drinkgedrag in de gaten, als er niet of slecht gedronken wordt, spoelt (simpel gezegd) het lichaam niet goed door en dat zou ook bij kunnen dragen aan de vorming van blaasproblemen. De blaaskristallen (calcium) worden dan niet (voldoende) het lichaam uitgespoeld.
 • Groenten zorgen voor extra vocht, dus mag je aan een cavia die gevoelig is voor blaasproblemen best wat meer geven. Doe dit wel geleidelijk, anders kan de cavia aan de diaree raken. Le ook op wat voor soort groenten je geeft! Ook hierbij is de verhouding calcium/fosfor erg belangrijk. Komkommer, witlof en wortel zijn bijvoorbeeld geschikt. Bleekselderij en peterselie zijn ook aan te raden; hiervan gaat de cavia meer drinken en plassen waardoor de blaas schoon wordt gespoeld.

Peterselie drops voor caviapeterselie caviapeterselie stick

 • Check de hardheid van het water (hier zijn testjes voor verkrijbaar). Erg hard water kan vorming van blaasstenen bespoedigen. In dat geval is het beter om gezuiverd water of water uit flessen te geven.
 • Geef geen knaagsteen.
Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »