Bijzondere vaardigheden van de Cavia

Bijzondere vaardigheden van de Cavia

Cavia's zijn hele gezellige dieren die van nature in groepen leven. De zintuigen van de Cavia spelen een belangrijke rol bij hun complexe sociale gedrag. Cavia's hebben zeer goede en gevoelige zintuigen, die de zintuigen van ons mensen verreweg overtreffen.

Hoorvermogen van de Cavia


Als we kijken naar het slakkenhuis van de Cavia dan zien we dat deze bestaan uit vier halfcirkelvormige kanalen. Bij muizen en ratten, en ook bij mensen zijn er slechts tweeënhalf halfcirkelvormige kanalen. Verhoudingsgewijs is er bij Cavia's dus veel meer ruimte voor gehoorcellen, waardoor de Cavia over een bijzonder goed hoorvermogen beschikt.

Wist je dat?

 • Jonge mensen slechts tonen kunnen waarnemen tot 20.000 herz?
 • Dat Cavia's tonen kunnen waarnemen tot wel 33.000?

Reukvermogen van de Cavia


Cavia's leven in groepen en hebben hierdoor veel sociale gedragingen ontwinkkeld. Het reukvermogen is daarom ook vooral afgestemd op deze sociale gedragingen. Hierbij kun je denken aan: onderling contact en het paringsgedrag. Mannetjes Cavia's, ook wel beertjes genoemd, laten geurmarikeringen achter in de vorm van urine en laten op die manier weten dat ze willen paren. De vrouwtjes, ook wel zeugjes genoemd, laten de mannetjes op hun beurt weten of ze wel of niet paringsbereid zijn. Zo zullen zeugjes niet niet loops zijn, de mannetjes door middel van hun gedrag weten dat ze niet willen paren.

Wist je dat Cavia's?

 • ... elkaar kunnen herkennen?
  De dieren herkennen elkaar in de sociale gemeenschap aan de geur. Op deze manier worden bijvoorbeeld jonge dieren weer naar hun ouders gebracht. Deze bijzondere herkenning verwijnt helaas wel bij volwassen dieren, waardoor ze elkaar na een meerdaagse scheiding niet meer zullen herkennen.

Cavia's markeren hun territorium met secreet en urine. Je kunt ook goed merken dat Cavia's zich in hun eigen territorium prettig en veilig voelen en als ze buiten hun territorium - op een vreemde plek - komen, dat ze dan onrustig en schuw kunnen zijn.

Als we de reukzin van Cavia's vergelijken met die van mensen dan komen we er al snel achter dat de Cavia veel beter scoort op dit gebied. Cavia's beschikken namelijk over een zeer verfijnde reukzin. Deze is ongeveer 1.000 keer beter ontwikkeld dan die van de mens. Cavia's kunnen dus veel meer geuren waarnemen dan wij dat kunnen.

Gezichtsvermogen van de Cavia


Cavia's kunnen bijna volledig om zich heen kijken, zonder zich om te hoeven draaien. Dat is nog eens bijzonder, maar wel goed te verklaren. Dit komt namelijk door de stand van de ogen van de Cavia. Vergeleken met bijvoorbeeld mensen hebben Cavia's dus een bijzonder ruim gezichtsveld. Dit is in het wild een erg handige eigenschap, want dan kunnen ze een roofdier snel zien aankomen.

Wist je dat Cavia's?

 • ... op z'n minst de volgende basiskleuren kunnen herkennen? rood, geel, groen en blauw. Het onderscheid en de herkenning van deze kleuren helpt de Cavia o.a. bij het uitkiezen van gezonde voeding.

Tastzin


Cavia's hebben een goed ontwikkelde tastzin. Door tasthaartjes aan de zijkant van de mond en neus, kunnen Cavia's oo in het donker hun omgeving verkennen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld bepalen of ze in het donker door een bepaalde opening kunnen of hindernissen die ze niet kunnen zien wel kunnen waarnemen.

Wist je dat?

 • Bij sommige Cavia rassen zoals de Res, Merino, Tessels en de Alpaca's de tastzin haartjes deels korter of golven zijn. Hierdoor zouden deze rassen een iets minder orientatievermogen in het donker hebben in vergelijking met andere Cavia rassen.

Smaakzin


Dit zintuig is belangrijk tijdens de voeding. Als de reukzin zijn werk niet goed doet, dan kunnen de Cavia's altijd nog op hun uitstekende smaakzin vertrouwen. Dit zintuig helpt de Cavia onderscheid te maken in goede en slechte voeding.

Wist je dat?

 • Er wordt beweert dat Cavia's zoet lekkerder vinden dan zuur?
 • Van bittere stoffen zoals in paardenbloem voorkomen lijken de Cavia's geen last van te krijgen


Ook Cavia's hebben een individuele smaak, dit kun je goed zien door de onderlingen verschillen in voorkeuren voor bepaalde voedingsstoffen.

Om rekening mee te houden

 • Houd rekening met de fijngevoelige zintuigen van de Cavia.
 • Sterke geuren van bijvoorbeeld sigarrettenrook of reinigingsmiddelen irrituren de neus van de Caiva.
 • Benader het dier nooit van bovenaf, ze kunnen dan reageren met vluchtgedrag en angstig worden.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »