Bernice Muntz - Clicker training voor knaagdieren

Bernice Muntz - Clicker training voor knaagdieren

Bernice Muntz heeft speciaal voor ons een uitgebreide uitleg geschreven over de clicker training voor knaagdieren. Er is steeds meer belangstelling voor de knaagdier training. Bernice Muntz is een absolute expert op dit gebied en we zijn dan ook heel erg dankbaar voor deze informatieve uitleg.

Dat je een konijn of knaagdier als een cavia of een rat kan trainen is vast niet het eerste waar je aan denkt bij de aanschaf van deze gezellige huisdieren. Toch kunnen deze dieren meer dan je wellicht zou verwachten en beleef je samen veel plezier. Of je nu wil trainen om je dier kunstjes aan te leren of je wil hem helpen met het knippen van de nagels of andere verzorging. En het leuke is dat je hierdoor een nog betere band met je vriendje zal ontwikkelen.

Er zijn veel methodes waar je uit kan kiezen, bijvoorbeeld de lure-reward methode, de SATS methode of de clicker methode. In deze blog gaan we op de clickermethode in.

 

clicker training knaagdierClickermethode

De clicker zelf is een simpel doosje met daarin een metalen plaatje dat je kunt indrukken. Je hoort dan click! Hiermee kun je heel duidelijk het gedrag benadrukken dat je graag wilt zien. De clicker wordt als aankondiging van een beloning gebruikt. Normaal gesproken is het goed om binnen één seconde een dier voor een bepaalde actie te belonen. Met de clicker kun je die tijd iets verlengen tot ongeveer drie seconden, wat wel zo makkelijk is.

 

Wel zal je een clicker moeten aanleren. Want de click betekent immers in het begin helemaal niets. Hoe doe je dat?

 

Stap 1: click en lekkers

Duw het metalen plaatje van de clicker in en geef meteen na het geluid wat lekkers. In je ene hand houd je dus de clicker vast, in je andere het lekkers. Maak hierbij rustige bewegingen. Geef het lekkers uit je hand of leg het voor het dier neer.

 

Tempo

Je mag hier best wat tempo in brengen. Dus: click-lekkers, click-lekkers, click-lekkers.

 

Oefen tussen de vijf en tien keer met click-lekkers per trainingsessie. Als je de tijd ervoor hebt kun je deze training twee of drie keer (maximaal) per dag herhalen.

 

Oefen je de clickermethode eenmaal per dag? Herhaal stap 1 dan vier dagen en begin op dag vijf aan stap 2. Train je meerdere keren per dag, herhaal stap 1 dan drie dagen en begin op dag vier aan stap 2.

 

clicker met target stickStap 2: test of je dier kijkt bij click!

Om te testen of je dier het verband tussen het geluid en de beloning heeft gelegd kun je het volgende doen. Kijkt je dier je aan, negeer hem dan even tot het moment dat hij wegkijkt. Click op dat moment met de clicker, maar wacht nog even met het geven van het lekkers. Zodra je dier door heeft hoe de clicker werkt, zal hij reageren door meteen naar je te kijken met het idee: waar blijft mijn lekkers, ik hoorde toch een click? Dan weet je dat hij een link heeft gelegd tussen de click en de beloning.

 

Reageerde hij niet bij de test? Ga terug naar stap 1 en oefen net zo lang totdat hij het verband gelegd heeft. Maak je geen zorgen als dit wat langer duurt, het kwartje gaat uiteindelijk echt vallen!

 

Gefeliciteerd! Jij en je dier hebben nu de basis van het clickeren onder de knie en zijn er klaar voor om hem allerlei dingen aan te leren.

 

Tip


Vindt je cavia/rat of ander knaagdier het geluid van de clicker eng? Dan kan een woord als yes handig zijn in plaats van de clicker. Of oefen in het begin met de clicker in je broekzak en laat daarvandaan het geluid horen, zodat het gedempt wordt. Een clicker waarbij je het volume kunt instellen kan handig zijn in zo’n geval.

 

Trainen is samen plezier hebben

high five konijnMet de clicker leer je je dier om je te vertrouwen, schuwe dieren kunnen zo veel tammer worden. Heeft je dier de basis onder de knie, dan kun je allerlei oefeningen gaan aanleren. Laat je cavia bijvoorbeeld je hand op te lopen, leer je konijn een high five te geven of ga samen voet(neus)ballen. Op www.dierentrainer.nl en youtube (Bernice Muntz) vind je diverse filmpjes over konijnen en cavia’s.

 

Bernice Muntz is gedragstherapeute en dierentrainster; ze traint niet alleen de gebruikelijke huisdieren, ook werkt zij af en toe met dieren als een kaaiman, dassen, schapen en andere exotische dieren . Met name op het gebied van welzijn. Bernice geeft daarnaast les aan de Martin Gaus Academie voor de opleiding tot konijnendeskundige, en ze geeft cursussen, workshops en lezingen in binnen- en buitenland.

 

Ook is zij schrijfster van de informatieve boeken ‘High five met je konijn’, ‘Het gelukkige konijn’ en ‘De gelukkige cavia’, bomvol leuke weetjes en tips over de omgang, opvoeden en trainen met deze populaire huisdieren. Dit maakt de boeken voor iedere konijnen- of caviabezitter naslagwerken bij uitstek.knaagdier training
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »