Arnica Montana

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Homeopathie
  • 0
Arnica Montana

Voor veel kwalen en ziektes van onze tijd bevat de natuur, van oudsher, een werkzaam hulpmiddel. Botanisch Arnica montana is een struik die behoort tot de familie van de composietenfamilie (asteraceae). De plant is meerjarig en kan een hoogte bereiken van ongeveer 50-60 cm. In wilde variant gedijt de struik in wijde delen van de Europese middelgebergten. Arnica montana heeft een voorkeur voor een zure en kalk...

Voor veel kwalen en ziektes van onze tijd bevat de natuur, van oudsher, een werkzaam hulpmiddel.

 

Botanisch

Arnica montana is een struik die behoort tot de familie van de composietenfamilie (asteraceae). De plant is meerjarig en kan een hoogte bereiken van ongeveer 50-60 cm. In wilde variant gedijt de struik in wijde delen van de Europese middelgebergten. Arnica montana heeft een voorkeur voor een zure en kalkarme bodem. De bloeitijd is vanaf begin juni tot augustus. Daarbij vallen vooral de felgele bloesems op. Er zijn meer dan 30 verschillende arnica varianten, maar alleen de arnica montatna is in Midden-Europa te vinden. In vele gebieden valt deze plant onder de natuurbescherming.

 

Inhoudsstoffen en hun farmacologie

Farmacologisch belangrijke inhoudsstoffen zijn sesquirerpeenlactonen (bijvoorbeeld: helenaline), cumarine, flavonoïde, fenolcarbonzuren (bijvoorbeeld: koffiezuur) en etherische olie. Het bitter smakende helenaline en de flavonoïde hispiduline werken sterk ontstekingsremmend. Koffiezuur behoort tot de fenolzuren en is een secundaire plantenstof. De etherische olie werkt desinfecterend. Gezamenlijk hebben de inhoudsstoffen van arnica montana zowel antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Bij uitwendig gebruik werken deze stoffen pijnstillend, wondhelend en doorbloedingbevorderend. De onverdunde inwendige toepassing is vanwege mogelijke bijwerkingen vanuit setenschappelijk inzicht af te raden. Ook allergische reacties op de inhoudsstoffen zijn mogelijk.

 

Gebruik in de volksgeneeskunde, als medicijn en in de homeopathie

In de volksgeneeskunde werd het arnicakruid vroeger ook tegen koorts ingezet. De gehele wortelstok werd als opwekkend middel bij vermoeidheid en als hartkringkringloopmiddel gebruikt. De bekende Duitse dichter Johann Wolfgang van Goethe zou volgens zeggen de doorbloedingstoring in zijn kransslagader tot op het laatste met arnica-preparaten hebben behandeld. Hoofdzakelijk staat echter bij de behandeling altijd de verzorging van wonden en kneuzingen voorop. Ook de ESCOP (European Scientific Cooperative Phytoterapy) raadt de uitwendige toepassing van arnica aan bij stompe verwondingen zoals verrekking, kneuzing, beknelling of bloeduitstorting. In de homeopathie wordt als uitwendige toepassing het verse bloeiende kruid van arnica montana gebruikt. Het geldt als een van de belangrijkste wondheelmiddelen in de homeopathie. IN het bijzonder arnicazalf wordt bij aderontsteking, kneuzingen en bij jicht en reuma gebruikt.

 

Toediengsvormen

De belangrijkste vorm van toepassing van arnica montana is die van de werkzame zalf. Om te gorgelen en spoelen gebruikt me arnica-thee (niet om te drinken), die men uit de gedroogde bloesems bereidt. Ook voor omslagen is deze bereiding geschikt. Dit geldt ook voor de eveneens uit de gedroogde bloesems en ongeveer 70% alcohol bestaande arnica-tinctuur.

 

Overig

Ook tegenwoordig worden veel wetenschappelijke onderzoeken met verschillende inhoudsstoffen van arnica uitgevoerd. Zo werd bijvoorbeeld kort geleden een proef door de Universiteit in Freiburg (Duitsland) uitgevoerd, waarbij het verse plantenextract van arnica gebruikt werden. Daarbij werden belangrijke inzichten van de biologische activiteit van de verschillende inhoudsstoffen uitgewerkt. Zulke onderzoeken zijn voor de vervaardiging van geneesmiddelen van groot belang.

 

Dit alles maakt zeer duidelijk welke waardevolle schatten de natuur voor mens en dier biedt en dat deze schatten tot op heden niets van hun belang hebben verloren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »