Gezondheid van Knaagdieren & Konijnen

Gezondheid van Knaagdieren & Konijnen

Een gezond knaagdier heeft heldere oogjes, een glanzende vacht en is levendig. Een goede voeding is van essentieel belang. Toch gaat er wel eens iets mis. Bij tijdig ingrijpen kun je gelukkig zelf al heel veel doen. In deze blog sommen we een aantal tips en adviezen samen die nuttig kunnen zijn bij de verzorging van knaagdieren.

PARASIETEN BIJ KNAAGDIEREN & KONIJNEN

Alle knaagdieren kunnen er mee te maken krijgen; parasieten. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen inwendige en uitwendige parasieten. Een voorbeeld van de eerste soort zijn spoelwormen. Deze zijn lastig waar te nemen. Uitwendige parasieten zijn beter waar te nemen, rode puntjes in de vacht of op de huid betekent meestal bloedluizen. Korstjes bij de oren of in de vacht kunnen door schurftmijt worden veroorzaakt.

Tegen in- en uitwendige parasieten kan behandeld worden met het product Beaphar Anti-Parasiet, wat ook gebruikt kan worden om knaagdieren te ontwormen. Bij ernstige besmetting met ongedierte is een totaalaanpak noodzakelijk. Naast het dier zal ook de leefomgeving aangepakt moeten worden. Daarin bevinden zich namelijk de eitjes en larven van de parasieten.

SCHIMMELINFECTIE BIJ KNAAGDIEREN & KONIJNEN

Sommige knagers zijn gevoelig voor schimmelinfecties. Deze infecties zijn ook overdraagbaar op mensen. Een schimmelinfectie is vaak herkenbaar aan een ovale plek die van binnenuit geneest. Behandelen kan met Beaphar Anti Schimmel

GEBITSPROBLEMEN BIJ KNAAGDIEREN & KONIJNEN

De tanden van knaagdieren en konijnen groeien altijd door. Door te knagen slijten de tanden. Omdat de boven- en ondertanden op elkaar staan groeien de tanden bovendien langzaam. Door een afwijking kunnen tanden langs elkaar heen groeien. Zulke tanden blijven dan doorgroeien tot in de kaak of wang. Als het zover is kan een dier niet meer eten. Als dit wordt geconstateerd moet contact worden gezocht met de dierenarts, deze kan de scheve tanden bijslijpen. De kans op gebitsproblemen verminderd door voldoende knaagmateriaal ter beschikking te stellen en goede voeding te geven.

KNAAGDIEREN & KONIJNEN NAGELS

Grotere knaagdieren en konijnen die binnen worden gehouden hebben relatief weinig slijtage aan de nagels. Te lange nagels kunnen op den duur ontsteken. Het bijhouden van de nagels kan met een speciaal nagelschaartje.

SCHOON DRINKWATER

Het lijkt logisch, maar toch wordt soms vergeten dagelijks schoon drinkwater te verstrekken. Het is zeer belangrijk de drinkbak of -fles dagelijks grondig te reinigen. Bacteriën kunnen zich met name in het drinkwater snel ontwikkelen. Ook de etensbak moet regelmatig gereinigd worden.

beaphar parasieten myasis konijn

HYGIËNE

In een hygiënische omgeving wordt een knaagdier minder blootgesteld aan schimmels en bacteriën. Vervang daarom de bodembedekking regelmatig. Maak ook de kooi regelmatig schoon en ontsmet deze.

MYIASIS

Konijnen die buiten gehouden worden kunnen in de zomermaanden besmet raken met Myiasis. Vliegen leggen dan eitjes in de huid van het dier. Wanneer deze eitjes uitkomen eten de larven van het vlees van het dier. Dit is zeer gevaarlijk voor het dier en kan dodelijk zijn. Een preventieve behandeling in het voorjaar met Anti-Myiasis voorkomt dergelijke besmetting.

beaphar anti myasis

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »