Afrikaanse Egel, vreemde eend in de bijt

Afrikaanse Egel, vreemde eend in de bijt

De positieflijst zoogdieren staat Atelerix Albiventris trots op de derde plaats. Eerst de huishond, dan de huiskat, en daarna de witbuikegel. Op dit moment staan er naast dit bijzondere diertje nog vijftig diersoorten op, die in ons land als huisdier gehouden mogen worden. De positieflijst is nog niet af, hij zal nog groeien maar wij zijn blij met het feit dat de witbuikegel alvast een plaatsje verzekerd is. Tussen hamsters, paarden, schapen en konijnen, is deze koddige stekelbol echter best een aparte eend in de bijt.

Geen knuffel maar een kijkdier

Het is zeker niet zo dat de gemiddelde dierenspeciaalzaak de witbuikegels met bosjes tegelijkertijd aanbiedt, maar een aardig diertje is het zeker. Zoals elk dier zou ook een Afrikaanse Witbuikegel nooit verkocht mogen worden aan een consument die niet weet waar hij aan begint. Maar o nou te stellen dat het feit dat hij kabels doorbijt de doorslaggevende reden is o hem te verbieden...

Hanteren

Nu hij positief is bevonden, mag de Afrikaanse witbuikegel vrijelijk worden gehouden en gefokt in Nederland. Maar inderdaad, een egelhouder moet wel weten waar hij aan begint. In zijn gedrag vertoont de egel namelijk veel overeenkomsten met andere gedomesticeerde carnivoren. Fretten, stinkdieren, wasberen, prairiehonden en nertsen zijn net als de egel als jong dier afwijzend tegen mensen. Bij benadering of aanraking uit zich dat in blazen, grommen en waar de overige dieren eerder bijten, rolt de egel zich in. Door het inrollen is de egel niet meer te benaderen voor zijn eigenaar. Alleen met veel geduld en aandacht is het mogelijk de dieren tam te maken. Dieren die onvoldoende positieve ervaringen krijgen, blijven hun hele leven wild. Op zich hoeft ook dat geen probleemte zijn bij het houden van deze dieren. Zoals gezegd zijn egels kijkdieren en is het helemaal niet nodig om ze vast te pakken en aan te raken. Alleen als ze ziek worden, kan het nodig zijn om egels te "hanteren".

Stekelbol

Een zieke egel is - eerder dan normaliter - geneigd zich in te rollen. Hij vormt dan een onbenaderbare stekelbol. Dit in combinatie met het feit dat egels nachtdieren zijn, maakt dat het voor zijn eigenaar moeilijk is om te zien of zijn dier ziek is. Voor wie het wel op tijd ziet, wordt de volgende bespreking van deze diersoort duidelijk: veel dierenartsen weten nauwelijks wat van egels, of hun kennis is een stuk beperkter dan van bijvoorbeeld de fret en de degoe. Eenmaal in de dierenartspraktijk blijken de meeste egels zich het liefst weer in te rollen, wat een goed onderzoek belemmert. Alleen een erg zieke egel rolt zich niet meer in en is goed te onderzoeken, maar oor hem komt de hulp nogal eens te laat. Een eigenaar die zijn zieke egel moet behandelen, staat voor dezelfde uitdaging. Medicatie die smakelijk is zal de egel wel oplikken maar een egel die niet wil eten, krijgt zijn medicatie niet binnen en blijft ziek. Waar het bij fretten, stinkdieren en wasberen met een greep in hun nekvel lukt o medicatie of dwangvoeding in te geven, vormt de ingerolde egel een geval apart. Je moet hem met kracht uitrollen om dit voor elkaar te krijgen, iets wat niet bevorderlijk is voor een ziek dier. Daarom is het advies voor iedereen die egels houdt of verkoopt: probeer de dieren dusdanig te wennen aan menselijk contact, dat ze wel benaderbaar zijn en geneigd zijn eten van ons aan te nemen.


Bron: Dibevo

Reacties

  1. Manda Manda

    Een witbuikegel knaagt niet aan kabels en is wel zeker er tam te krijgen mits van jong af aan goed gesocialiseerd .
    Bij een goede fokker . Ook wel hedgery genoemd . Bij broodfokkers krijg je slecht gesocialiseerd egeltjes , maar daar kunnen de egels zelf niets aan doen .
    Vind het jammer dat er zo slechte informatie gegeven is .

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »