9 Gezondheidscontroles bij Cavia's

9 Gezondheidscontroles bij Cavia's

Het is altijd goed om regelmatig een gezondheidscheck te doen bij de knaagdieren. In deze blog nemen we de 9 gezondheidscontroles bij de Cavia door.

1. Makkelijk bewegen en geen tekenen van stijfheid

Beweging is goed voor de gezondheid van de cavia. Een cavia die niet of moeilijk beweegt, zou ergens pijn kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de gewrichten wat kan wijzen op een tekort aan vitamine C.

2. Goed gewicht

Een cavia is niet snel te dik; hij mag stevig, mollig, plomp, rond zijn. Enkel als er vetkwabben (onder de kin, voorpootjes en in de liezen) bij de cavia voorkomen of als de buik over de grond sleept, is een cavia te dik. Laat dan controleren of er geen onderliggende oorzaak is (bv. schildklierproblemen).
Let wel op of een cavia niet te dun is: je mag geen botten voelen.

3. Helder en alert

Een cavia moet een actieve indruk maken. Cavia’s laten niet gauw merken dat ze niet fit zijn, dus het is belangrijk cavia’s goed te observeren.

4. Glanzende vacht zonder kale plekken en/of wondjes

Kale plekken kunnen bijvoorbeeld wijzen op (schurft)mijten, luizen of schimmel. Deze kunnen behandeld worden met Anti-Schurft of Anti-Schimmel spray.Meer zeldzaam kunnen kale plekken op oudere leeftijd ook wijzen op bijnierproblemen (Cushing), leverproblemen of hormonale problemen.

5. Schone ogen, oren, mond en neus en geen uitvloeiing

Uitvloeiing bij de ogen kan wijzen op een oogontsteking, luchtwegaandoening, irritatie (stof, rook, etc.). Als de ogen licht geïrriteerd zijn, kan dit behandeld worden met Oogzalf.Let op: melkachtige uitvloeiing na een wasbeurt is normaal.

6. Schoon achterwerk

Als het achterwerk van de cavia vies is, kan dit wijzen op darmproblemen of problemen met de vetklier. De vetklier (ze gebruiken deze als geurklier) van de cavia zit bovenop het achterwerk. Deze kan bij sommige dieren overactief zijn, dan is de huid/vacht heel vettig. Dat is geen probleem en mag eventueel gewassen worden met Knaagdier- en Konijnenshampoo als het heel vies is. De vetklier kan ook ontstoken raken (er ontstaat dan een bult); in dat geval is het verstandig langs de dierenarts te gaan. Darmproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Zorg altijd dat het dier blijft eten en drinken; geef veel hooi. Als een cavia niet of minder wil eten, is het belangrijk contact op te nemen met de dierenarts en niet te lang te wachten; dwangvoeren is dan vaak nodig.

7. Geen verdikkingen of bulten

Verdikkingen en bulten kunnen wijzen op vet (zie punt 2), tumoren, ontstoken talgklieren of ontstekingen. Laat deze controleren door een dierenarts. Let ook op onder de voetzooltjes: bij een cavia kan “bumblefoot” voorkomen. Dat is een ontsteking van de voetzooltjes die vaak chronisch wordt. Het plekje moet schoongemaakt worden en kan vervolgens ingesmeerd worden met Wondzalf. Als de wond open is, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk want dan is vaak een behandeling met antibiotica en eventueel pijnstilling nodig. Verder dient men te zorgen voor een schone, droge kooi met een zachte bodembedekking.8. Geen ademhalingsproblemen

8. Geen ademhalingsproblemen

Een cavia ademt door de neus, niet door de mond. Een cavia dient regelmatig te ademen en er mag geen uitvloeiing uit de neus zijn of een geluid ontstaan (reutelen). Een reutelend geluid kan wijzen op stof, neusverkoudheid, slijm (infectie), etc. en dient gecontroleerd te worden door een dierenarts.

9. Tekenen van tandproblemen

Als tanden te ver zijn doorgegroeid, kan de dierenarts deze slijpen (knippen kan splijten veroorzaken). Er kunnen ook haakjes op de tanden ontstaan; kiezen zullen gecontroleerd moeten worden door de dierenarts, maar je kunt wel letten op symptomen zoals kwijlen/speekselen, met eten spelen, interesse in voer maar niet kunnen eten. Tanden die afbreken kunnen ontstaan door een tekort aan vitamine C; het is daarom belangrijk altijd te zorgen dat voldoende vitamine C aan de voeding toegevoegd wordt. Bij twijfel kan men dit aanvullen met Cavi-Vit of Vitamine C tabletten.

 

TIP! Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan en hebben het nodig in de voeding. Bij twijfel is het verstandig extra vitamine C te geven; Dit kan door middel van druppeltjes: Cavi-Vit of tabletjes: Vitamine C tabletten. De meeste cavia’s vinden de sinaas-appelsmaak van de tabletten heel lekker, maar wil een cavia de tablet niet eten? Dan kan het tabletje voorzichtig achter de voortandjes geduwd worden. Ze eten het tabletje dan vanzelf op. Na verloop van tijd zullen ze het tabletje ook zelf gaan aanpakken en opeten.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »