5 misverstanden over de Cavia

5 misverstanden over de Cavia

Sommige dieren zijn zo ingeburgerd in de Nederlandse gezinnen, dat verkopers er bijna blindelings van uitgaan dat mensen die (van) deze dieren houden, ook wel weten hoe ze verzorgd moeten worden. De cavia is een heel "gewoon"' huisdier, maar helaas zijn er een paar hardnekkige misverstanden die hoognodig de wereld uit moeten.

Misverstand 1

Konijnenvoer is geschikt voor cavia's

Iedereen die cavia's verkoopt zou op de hoogte moeten zijn van het feit dat cavia's zelf geen vitamine C kunnen aanmaken en dat dit dus in de voeding aanwezig moet zijn. Konijnenvoer - zonder dat je vitamine C bijgeeft - is dus niet geschikt voor cavia's. Ook belangrijk: vitamine C is beperkt houdbaar. Aan duurdere caviavoeders is een preparaat toegevoegd dat de houdbaarheidsduur vergroot.

Misverstand 2

Cavia's hebben minder hooi nodig dan konijnen

Als je een Vlaamse reus vergelijkt met een cavia gaat dit wellicht op, maar dan puur vanwege het verschil in lichaamsgrootte. Over het algemeen mag je stellen dat een cavia net zoveel behoefte aan ruwvoer heeft als een konijn. Goede kwaliteit (vers, geurig) hooi dient altijd aanwezig te zijn. Zonder ruwvoer wordt het maag-darmkanaal onvoldoende gestimuleerd en dat kan tot klachten leiden.

Misverstand 3

Mengvoer is minder gezond dan biks

In principe is het vrolijk gekleurde mengvoer net zo gezond als de veel saaire uitziende brokjes (pelletvoer) voor cavia's. Belangrijk is echter dat het mengvoer volledig wordt opgegeten. Als het diertje zelf zijn voer kan uitzoeken, en het bakje wordt bijgevuld voordat de bodem is bereikt, is de kans groot dat de cavia alleen de lekkerste (lees: gekleurde) stukjes voer eruit pikt. Daardoor kunnen voedingstekorten ontstaan. Wat dat betreft zijn cavia's net tieners: geen mooier leven dan een leven op cola en friet. De vraag is alleen of dat een lang en gezond leven wordt...

Let ook op dat je niet te veel voert, cavia's worden snel te dik. Een gezonde cavia heeft per dag ongeveer twintig gram brokjes nodig.

Misverstand 4

Met een jonge cavia moet je niet fokken

Als er met cavia's gefokt gaat worden, is het belangrijk dat de eerste dekking plaatsvindt voordat het vrouwtje een halfjaar oud is. Omdat ze natuurlijk wel volledig uitgegroeid moet zijn is de beste periode voor de eerste dekking tussen de 4,5 en 6 maanden. Als het vrouwtje te laat een nestje krijg dus pas na acht of negen maanden dan bestaat er een kans dat beide bekkenhelften met elkaar vergroeien. Hierdoor wordt het bekken te stijf en kunnen er problemen ontstaan bij de geboorte. Dit laatste is zeker het geval bij kleine nestjes (twee a drie jongen) die als gevolg van de geringe worpgrootte relatief groot zijn.

Misverstand 5

Hoe meer knaagmateriaal hoe beter

Cavia's knagen graag en om ze gelukkig te houden is het belangrijk om knaagmateriaal aan te bieden. Wilgenhout is prima geschikt voor cavia's en andere kleine knagers, maar er is een aantal knaagmaterialen die niet geschikt zijn. De belangrijkste daarvan zijn calciumhoudende knaag- en likstenen. Cavia's komen uit een arme omgeving en zullen met deze stenen te veel calcium of zout opnemen waardoor ze ernstig ziek kunnen worden. Ze kunnen eronder andere blaasstenen van krijgen. Het is daarom raadzaam deze producten niet voor cavia's te kopen. DRD Knaagdierwinkel verkoopt de calcium stenen daarom ook niet. Voor cavia's die in de groei - of drachtig - zijn, zijn calciumhoudende knaagstenen wel acceptabel, maar niet nodig.

Gezonde knaagstenen zijn bijvoorbeeld de volgende stenen:

Maar nog veel beter zijn de natuurlijke knaagmaterialen zoals:

Reacties

  1. Daniëlle Daniëlle

    Nog een misverstand is dat men denkt dat likstenen goed zijn voor cavia's. Niet geven!! Dit is zeer slecht. Er zit namelijk heel veel calcium in en hierdoor kan een cavia blaasproblemen krijgen. Blaasgruis wordt hierdoor aangemaakt en vormt op den duur een steen. Deze dient operatief te worden verwijderd maar dit is een zware ingreep.

    En met dames (zeugjes) fokken als ze 4,5 maand zijn? Veel te jong! Juist rond de 9 maanden. Absoluut niet ná de 1 jaar.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »