Eikenprocessierups en knaagdieren

Eikenprocessierups en knaagdieren

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft bekend gemaakt dat er dit jaar drie keer zoveel eikenprocessierupsen zijn, in vergelijking met een jaar geleden. Enorme jeuk, rode bultjes en soms zelfs heftige klachten als kortademigheid of een dikke tong kunnen het gevolg zijn van contact met de minuscule brandhaartjes van de rups. Ook dieren hebben er last van, waarschuwt dierendermatoloog.

De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierups kunnen via de lucht tot 100 meter afstand op de huid van mens en dier terecht komen of ingeademd worden. Bepaalde eiwitten in de haren veroorzaken heftige allergische reacties op de huid en in de ogen en luchtwegen.

De meeste overlast bij dieren wordt gezien in de zomermaanden juni tot september. Brandharen van oude, dode rupsen en oude spinselnesten kunnen nog gedurende 5 tot 7 jaar problemen veroorzaken.

De klachten komen vooral voor bij honden, zegt Van der Lee, maar ook andere katten, paarden en andere dieren kunnen er last van krijgen. Dieren krijgen bij blootstelling aan de haartjes van de eikenprocessierups voornamelijk last van de ogen, lippen en tong. "Zeker spelende honden die van alles oppakken vanaf de grond." In haar praktijk worden nu vooral honden met dergelijke klachten binnengebracht.

"Ze hebben traanogen, gezwollen lippen, een tong die rood en dik is. Of ze hoesten." Ook kunnen de dieren misselijk zijn, braken of last hebben van sloomheid. Ze waarschuwt hondenbezitters dan ook om goed op te letten bij het uitlaten van honden.

Bij acute klachten aan de lippen en de tong van een hond, moet u meteen naar een dierenarts gaan. "Er kan een heftige irritatiereactie optreden, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot afsterving van weefsel. Als dat de tong is, dan heeft dat zeker consequenties voor het kunnen eten en drinken." Een dierenarts kan dat met een injectie onderdrukken.

Symptomen

  • Gezwollen lippen, tong of oren
  • Rode dikke tong
  • Traanogen
  • Hoesten

Van der Lee adviseert om niet vlak bij gebieden met nesten te gaan lopen, maar benadrukt wel dat er gewoon met de hond gewandeld kan worden. "Je moet natuurlijk wel gewoon kunnen leven", zegt ze. "Maar als er verdenkingen zijn van acute irritatiereacties bij de huid of de slijmvliezen van een hond, dan moet het direct met warm water worden afgespoeld."

En verder? Als er plekken tijdens of na de wandeling ontstaan waar de hond aan gaat krabben, dan kunt u er tape op plakken en die eraf trekken. Van der Lee: "Eventuele brandharen in de vacht kunnen op die manier weggehaald worden."


Let op de buiten konijnen en andere knaagdieren

Wonen jouw knaagdieren buiten? Dan is het verstandig om de bomen rondom de tuin goed in de gaten te houden. De haartjes worden door de wind gedragen en kunnen het konijn in de tuin ook eenvoudig bereiken. Staat er een eikenboom met een nest dicht bij de tuin, neem dan maatregelen om de dieren te beschermen. Plaats het verblijf en de ren op een dusdanige manier dat de haartjes niet door de wind naar de dieren gedragen kunnen worden.

  • Plaats het verblijf uit de buurt van eikenbomen
  • Scherm het verblijf en de ren af voor de wind die vanuit de eikenbomen waait
  • Controleer de dieren regelmatig en neem contact op met de dierenarts bij symptomen


De brandharen van de rups kunnen op de dieren vallen en bij het schoonmaken van de vacht in de bek en op de pootjes terecht komen. Bij het zien van de symptomen is een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk die gericht is op het tegengaan van zwellingen en pijn.

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »