Slimme Cavia's

  • Geschrieben am
  • Durch DRD Knaagdierwinkel
  • 0

Wetenschappelijk nieuwtje - Slimme Cavia's Cavia’s blijken niet zo dom als ze eruit zien. Of beter: tamme cavia’s zijn even slim als hun grotere, wilde soortgenoten. Het zijn geliefde huisdieren in gezinnen met kleine kinderen: cavia’s. Logisch. Cavia’s bestaan uit niet veel meer dan een stevig worstvormig lichaam met pootjes, waar een klein kind weinig naars mee uit kan...

Wetenschappelijk nieuwtje - Slimme Cavia's

 
Cavia’s blijken niet zo dom als ze eruit zien. Of beter: tamme cavia’s zijn even slim als hun grotere, wilde soortgenoten.

Het zijn geliefde huisdieren in gezinnen met kleine kinderen: cavia’s. Logisch. Cavia’s bestaan uit niet veel meer dan een stevig worstvormig lichaam met pootjes, waar een klein kind weinig naars mee uit kan halen. En ze zijn ook n...og supertam. Maar wel een tikje suf. Dat de diertjes niet bijster intelligent uit hun kraaloogjes kijken, kan ermee te maken hebben dat de hersenen van tamme cavia’s flink kleiner zijn dan die van hun wilde soortgenoten. Tenminste, dat dachten wetenschappers lange tijd. Maar uit nieuwe test blijkt dat de beestjes net zo slim zijn als wilde cavia’s.

Duitse biologen onderwierpen tamme en wilde cavia’s aan een waterdoolhof-test. Ze schrijven hierover in het blad Frontiers in Zoology. In een grote bak water plaatsten de wetenschappers, onder het wateroppervlak, een platformpje. De meeste dieren zullen graag op zo’n platformpje gaan zitten, om niet de hele tijd rond te hoeven zwemmen. Met behulp van tekens op de wand van de bak konden de cavia’s – in theorie - het platform terugvinden, als ze eenmaal wisten waar het was.

Tamme en wilde cavia’s bleken het platformpje even snel te vinden. De tamme diertjes zijn dus niet dommer dan de wilde. Ze lijken zelfs iets slimmer. De twee soorten cavia’s bleken namelijk wel verschillende tactieken gebruiken om het platform op te zoeken. Wilde cavia’s bleken sterkere zwemmers dan hun kleinere soortgenoten. Zij zwommen gewoon flink rond, tot ze op het platform stuitten. De tamme cavia’s echter wisten dankzij de tekens op de wand het platform te vinden. Als zij het platform eenmaal hadden ontdekt, zwommen zij er een volgende keer recht op af.

Kommentare

Sei der erste der einen Kommentar schreibt....

Schreibe einen Kommentar
* Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.
* Pflichtfelder
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
Wir benutzen Cookies nur für interne Zwecke um den Webshop zu verbessern. Ist das in Ordnung? Ja Nein Für weitere Informationen beachten Sie bitte unsere Datenschutzerklärung. »